BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 11. 08:15

Szakértők szerint a megtett intézkedések ellenére még mindig nem lehet kizárni, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadáshoz hasonló akció bekövetkezzen a világban

Szakértők szerint a megtett intézkedések ellenére még mindig nem lehet kizárni, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadáshoz hasonló akció bekövetkezzen a világban. Nógrádi György és Tálas Péter biztonságpolitikai szakértők erről a terrortámadás hetedik évfordulóján beszéltek.

Nógrádi György szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy nincs abszolút védelem és döntően a harmadik világ van veszélyben, mert az európai kemény fellépés miatt az úgynevezett "puha célpontokat" támadják a terroristák. Így kisebb az esélye egy 2001-eshez hasonló terrorcselekménynek Európában, de bármikor, bárhol bekövetkezhet ilyen. Száz százalékos védelem nem létezik - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője.
   
Tálas Péter úgy látja: nem lehet kizárni, hogy egy szeptember 11-éhez hasonló nagyságú terrorcselekmény újra megtörténjen, de nem valószínű, hogy ilyen bekövetkezik. Az szinte biztos, hogy hasonló repülőgépes támadás nem lesz, a módszerek ugyanis változnak. A legtöbb elmélet tömegpusztító fegyverek bevetésével számol, ezek megszerzése azonban rendkívül nehéz - tette hozzá a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem intézetvezetője. A szakember szerint annak ellenére, hogy egyes területeken a terrorizmus erősödött, összességében biztonságosabb lett a világ.
   
2001 előtt általában beszéltek a terrorizmusról a világban. Ma már differenciáltabb a kép: vannak a világnak jobban és kevésbé fenyegetett területei. Az Egyesült Államok egyértelműen biztonságosabb lett, hiszen ott minimális mennyiségű terrorcselekményt követtek el az elmúlt években, a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és Délkelet-Ázsiában viszont látványos a terrorizmus növekedése - mutatott rá Tálas Péter.
   

A légi közlekedés továbbra is ki van téve a terrorizmus fenyegetésének - jelentette ki Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások évfordulója kapcsán.

Chertoff elmondta: az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat - amelynek számlájára a hét évvel ezelőtti merényleteket írják - továbbra is célpontjának tekinti a légi közlekedést. A miniszter hangsúlyozta: ennek ellenére kétség sem férhet ahhoz, hogy a közlekedés ezen ága ma sokkal biztonságosabb, mint a 2001-es merényletek előtt.

Ma már differenciáltabban kezelik az egyes terrorcsoportokat és az ellenük való védekezés lehetőségeit is. Egy amerikai kutatás például azt mutatta ki, hogy a terrorcsoportok gondolkodásmódját meg lehet változtatni, politikai szervezetté lehet alakítani és így felelősségteljesebbé tenni őket - tette hozzá a szakértő.
   
Nógrádi György szerint szeptember 11-e és az azt követő, döntően téves nyugati reakciók felerősítették a nemzetközi terrorizmust. Másrészt olyan ellentétek alakultak ki az Egyesült Államok és az európai szövetségesei, valamint az USA és az arab világ között, amelyre a történelemben korábban soha nem volt példa - fűzte hozzá.
   
Szeptember 11-e előtt az Al-Kaida egy szervezet volt, most sok kicsi al-kaidát lehet látni szerte a világon. A szervezet csápjai a világ szinte minden országában jelen vannak, így az Európai Unió és a NATO tagállamaiban is - mondta a biztonságpolitikai elemző. Tálas Péter szerint viszont az elmúlt hét évben nem erősödött meg az Al-Kaida, az Oszama Bin Laden vezette szervezett lehetőségei leszűkültek, elsősorban Pakisztánra és Afganisztánra korlátozódnak. Ugyanakkor mivel az Al-Kaida egyfajta védjeggyé vált, sok szervezet szereti azonosítani magát vele - tette hozzá.
   
A szakember arról is beszélt, hogy a 2001. szeptember 11-ei támadás után megnőtt a kormányok támogatottsága, az emberek a kormányoktól várták a védelmet. Ez pedig sokáig csábító volt a politikusok számára, ma már azonban kezd normalizálódni a helyzet - mutatott rá. A politikusok kezdenek leszokni arról, hogy kijátsszák a terrorizmus-kártyát, egyes jelek szerint ők is felismerték, hogy nem a terrorizmus a legnagyobb veszély. Az amerikaiak ma már leginkább nukleáris támadástól tartanak, a britek a tinédzser-erőszakkal foglalkoznak - hangsúlyozta Tálas Péter.
   
Nógrádi György szerint azonban még mindig országonként változik az, hogy a terrorizmus veszélyét a politikusok mennyire használják fel saját céljaikra. Az elemző kiemelte, hogy a jövő beláthatatlanná vált. A terrorizmus visszaszorításában döntő lehet az amerikai elnökválasztás, az új elnöknek mindenképpen párbeszédre és megegyezésre kell majd törekednie, csak ez vezethet a nemzetközi terror visszaszorításához.
   
Az is fontos lenne, hogy a Nyugat a terrorellenes intézkedésekre költött dollár százmilliárdokból gazdaságfejlesztő és segélyprogramokat finanszírozzon a harmadik világban - tette hozzá. Akkor lehetne igazán visszaszorítani a terrorizmust, ha a világ képes lenne egységesen cselekedni, erre viszont képtelen - mondta Nógrádi György.

Tehetetlen a világ a tömegpusztító fegverek ellen
Obama hírszerzési információkhoz jutott
McCain tudja, hol bujkál bin Laden?
Amerikai nyaralás: ne csak a laptopjától búcsúzzon
A hidegháborúnál is keményebb harcra készül az USA

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél