1p
Szakértők szerint a megtett intézkedések ellenére még mindig nem lehet kizárni, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadáshoz hasonló akció bekövetkezzen a világban
Szakértők szerint a megtett intézkedések ellenére még mindig nem lehet kizárni, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadáshoz hasonló akció bekövetkezzen a világban. Nógrádi György és Tálas Péter biztonságpolitikai szakértők erről a terrortámadás hetedik évfordulóján beszéltek.

Nógrádi György szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy nincs abszolút védelem és döntően a harmadik világ van veszélyben, mert az európai kemény fellépés miatt az úgynevezett "puha célpontokat" támadják a terroristák. Így kisebb az esélye egy 2001-eshez hasonló terrorcselekménynek Európában, de bármikor, bárhol bekövetkezhet ilyen. Száz százalékos védelem nem létezik - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője.
   
Tálas Péter úgy látja: nem lehet kizárni, hogy egy szeptember 11-éhez hasonló nagyságú terrorcselekmény újra megtörténjen, de nem valószínű, hogy ilyen bekövetkezik. Az szinte biztos, hogy hasonló repülőgépes támadás nem lesz, a módszerek ugyanis változnak. A legtöbb elmélet tömegpusztító fegyverek bevetésével számol, ezek megszerzése azonban rendkívül nehéz - tette hozzá a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem intézetvezetője. A szakember szerint annak ellenére, hogy egyes területeken a terrorizmus erősödött, összességében biztonságosabb lett a világ.
   
2001 előtt általában beszéltek a terrorizmusról a világban. Ma már differenciáltabb a kép: vannak a világnak jobban és kevésbé fenyegetett területei. Az Egyesült Államok egyértelműen biztonságosabb lett, hiszen ott minimális mennyiségű terrorcselekményt követtek el az elmúlt években, a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és Délkelet-Ázsiában viszont látványos a terrorizmus növekedése - mutatott rá Tálas Péter.
   

A légi közlekedés továbbra is ki van téve a terrorizmus fenyegetésének - jelentette ki Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások évfordulója kapcsán.

Chertoff elmondta: az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat - amelynek számlájára a hét évvel ezelőtti merényleteket írják - továbbra is célpontjának tekinti a légi közlekedést. A miniszter hangsúlyozta: ennek ellenére kétség sem férhet ahhoz, hogy a közlekedés ezen ága ma sokkal biztonságosabb, mint a 2001-es merényletek előtt.

Ma már differenciáltabban kezelik az egyes terrorcsoportokat és az ellenük való védekezés lehetőségeit is. Egy amerikai kutatás például azt mutatta ki, hogy a terrorcsoportok gondolkodásmódját meg lehet változtatni, politikai szervezetté lehet alakítani és így felelősségteljesebbé tenni őket - tette hozzá a szakértő.
   
Nógrádi György szerint szeptember 11-e és az azt követő, döntően téves nyugati reakciók felerősítették a nemzetközi terrorizmust. Másrészt olyan ellentétek alakultak ki az Egyesült Államok és az európai szövetségesei, valamint az USA és az arab világ között, amelyre a történelemben korábban soha nem volt példa - fűzte hozzá.
   
Szeptember 11-e előtt az Al-Kaida egy szervezet volt, most sok kicsi al-kaidát lehet látni szerte a világon. A szervezet csápjai a világ szinte minden országában jelen vannak, így az Európai Unió és a NATO tagállamaiban is - mondta a biztonságpolitikai elemző. Tálas Péter szerint viszont az elmúlt hét évben nem erősödött meg az Al-Kaida, az Oszama Bin Laden vezette szervezett lehetőségei leszűkültek, elsősorban Pakisztánra és Afganisztánra korlátozódnak. Ugyanakkor mivel az Al-Kaida egyfajta védjeggyé vált, sok szervezet szereti azonosítani magát vele - tette hozzá.
   
A szakember arról is beszélt, hogy a 2001. szeptember 11-ei támadás után megnőtt a kormányok támogatottsága, az emberek a kormányoktól várták a védelmet. Ez pedig sokáig csábító volt a politikusok számára, ma már azonban kezd normalizálódni a helyzet - mutatott rá. A politikusok kezdenek leszokni arról, hogy kijátsszák a terrorizmus-kártyát, egyes jelek szerint ők is felismerték, hogy nem a terrorizmus a legnagyobb veszély. Az amerikaiak ma már leginkább nukleáris támadástól tartanak, a britek a tinédzser-erőszakkal foglalkoznak - hangsúlyozta Tálas Péter.
   
Nógrádi György szerint azonban még mindig országonként változik az, hogy a terrorizmus veszélyét a politikusok mennyire használják fel saját céljaikra. Az elemző kiemelte, hogy a jövő beláthatatlanná vált. A terrorizmus visszaszorításában döntő lehet az amerikai elnökválasztás, az új elnöknek mindenképpen párbeszédre és megegyezésre kell majd törekednie, csak ez vezethet a nemzetközi terror visszaszorításához.
   
Az is fontos lenne, hogy a Nyugat a terrorellenes intézkedésekre költött dollár százmilliárdokból gazdaságfejlesztő és segélyprogramokat finanszírozzon a harmadik világban - tette hozzá. Akkor lehetne igazán visszaszorítani a terrorizmust, ha a világ képes lenne egységesen cselekedni, erre viszont képtelen - mondta Nógrádi György.

Tehetetlen a világ a tömegpusztító fegverek ellen
Obama hírszerzési információkhoz jutott
McCain tudja, hol bujkál bin Laden?
Amerikai nyaralás: ne csak a laptopjától búcsúzzon
A hidegháborúnál is keményebb harcra készül az USA

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG