<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi történt az orosz-ukrán háború 92. napján? 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök "váltságdíjat követel a világtól" az élelmiszerekért cserébe - mondta Liz Truss brit külügyminiszter, aki azzal vádolta az elnököt, hogy az ukrán gabonaexport oroszországi blokádja révén "fegyverként használja" az éhezést. Ugyanis jelenleg is több mint 20 millió tonna ukrán gabona rostokol a kikötőkben. Truss elmondta:

"Teljesen megdöbbentő, hogy Putyin megpróbálja váltságdíjra kényszeríteni a világot. Lényegében fegyverként használja az éhezést és az élelmiszerhiányt a világ legszegényebb embereinél. Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy ez megtörténjen. Putyinnak fel kell oldania az ukrán gabonára vonatkozó blokádot" - tette hozzá.

  • A Kreml visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország blokkolta az Ukrajnából származó gabonaexportot, és a Nyugatot hibáztatta, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókkal ilyen helyzetet teremtett.

Orosz támadásokban megrongálódott lakóépületek a Kijev közelében lévő Irpinyban 2022. május 26-án. Fotó: MTI/AP/Natacha PisarenkoOrosz támadásokban megrongálódott lakóépületek a Kijev közelében lévő Irpinyban 2022. május 26-án. Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko

  • Putyin ma délután telefonon beszélt Mario Draghi olasz miniszterelnökkel. Az olaszok szerint a felek az ukrajnai helyzetről, az élelmiszerválságról és annak a szegény országokra gyakorolt hatásáról tárgyaltak. A beszélgetésről további részleteket nem közöltek.
  • Oroszországnak sikerült megoldania az importhelyettesítés fő feladatait az ország szuverenitását biztosító kulcsterületeken - jelentette ki Putyin az első, Biskekben megtartott Eurázsiai Gazdasági Fórumon videókapcsolaton keresztül felszólalva.

"Igen, természetesen az importhelyettesítés terén nem történt meg minden a korábbi években. Lehetetlen mindent megtenni. Az élet gyorsabb, mint az adminisztratív döntések meghozatala. De nincs miért aggódni: a legszükségesebb dolgokat megtettük a szuverenitásunkat biztosító kulcsfontosságú területeken" - mondta az államfő.

  •  Török tisztviselők szerint Ankara tárgyalásokat folytat Oroszországgal és Ukrajnával arról, hogy a Boszporuszon keresztül folyosót nyissanak az ukrajnai gabonaexportnak.
  • Ukrán tisztviselők elismerték, hogy Oroszország "fölényben van" az ország keleti részén zajló harcokban. Szerhij Haidai, a luhanszki régió kormányzója elmondta, hogy a régiónak már csak 5 százaléka van ukrán kézben - szemben az alig több mint egy héttel ezelőtti 10 százalékkal -, és hogy az ukrán erők egyes területeken visszavonulnak.
  • Két elfogott orosz katona bűnösnek vallotta magát egy kelet-ukrajnai város bombázásában. Ez a második háborús bűnökkel kapcsolatos per azóta, hogy az orosz csapatok megszállták az országot. 
  • A Luhanszki és Donyecki Népköztársaságokban mintegy 8 ezer ukrán hadifoglyot tartanak fogva - közölte Rodion Mirosznyik luhanszki tisztviselő.
  • Legalább hét civil meghalt és 17 megsebesült, köztük egy gyermek, az északkelet-ukrajnai Harkiv városában. A lakosokat felszólították, hogy menjenek óvóhelyekre vagy maradjanak ott. 

(The Guardian, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Németország 1 milliárd euróval támogatja Ukrajnát? - ez történt eddig ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 18:16
Több fontos esemény is az Ukrajna ellen immár 122. napja orosz katonai invázió során. Ezeket gyűjtöttük össze.
Makro / Külgazdaság Meredeken emelkednek az élelmiszerárak Svédországban is
Elek Lenke | 2022. június 25. 17:42
A tavalyi évhez képest 8,8 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Terrorellenes készültséget rendeltek el Norvégiában
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 16:54
A legmagasabb szintű terrorizmusellenes készültséget rendelték el szombaton Norvégiában a hajnali oslói lövöldözéses merénylet után.
Makro / Külgazdaság Az ukránok már amerikai fegyverekkel lövik az oroszokat?
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 15:37
Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken - közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke.
Makro / Külgazdaság Putyin új játszmába kezdett óriás szomszédjánál
Káncz Csaba | 2022. június 25. 15:01
A Kreml üzenete világos: amíg együttműködés és partnerség van, addig a területi követelések nem érvényesülnek. Máskülönben minden lehetséges – mint Ukrajna esetében.  Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: Budapesten is találtunk lángost baráti áron
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 14:01
Folytatjuk lángosmustránkat: ezúttal egy budapesti piacon néztünk körbe.
Makro / Külgazdaság Surányi György szerint ma 330-340 forintba kellene kerülnie egy eurónak
Csabai Károly | 2022. június 25. 11:01
Ezt tette volna lehetővé a volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász szerint, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az év elején, amikor már látszott, hogy meglódul az infláció, sokkal nagyobb mértékű kamatemelést hajtott volna végre. Surányi György a lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klubban arra is rámutatott, ez esetben például egy euró most akár 330-340 forint is lehetne.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kaptak az amerikaiak
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:43
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontotta az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését részben amiatt, hogy visszaesik a kereslet a jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan agresszív kamatemelése miatt, ugyanakkor azzal számol, hogy az Egyesült Államok "szűken ugyan", de elkerüli a recessziót.
Makro / Külgazdaság Valami készül a Csendes-óceán partjainál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:23
Ausztrália, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, az Egyesült Államok és Japán új csoportot hozott létre, hogy erősítsék gazdasági és diplomáciai kapcsolataikat a csendes-óceáni térség országaival.
Makro / Külgazdaság Csaknem kétszázötven ukrán menekült kapott jó hírt a magyar rendőrségtől
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:36
Az ukrán-magyar határszakaszon 6990 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6570-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG