<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Szíria jövőjéről folyó ma kezdődő tárgyalásokon az oroszok nyeregben érezhetik magukat, hiszen – ellentétben Washingtonnal – Moszkva komoly bizalmi tőkével rendelkezik a Közel-Keleten, sőt az elmúlt időszakban a régió diplomáciájának középpontjába került. Teherán megszerezte első kikötőjét Szíriában a Földközi-tenger partján és ez mind az oroszok, mind az izraeliek szemét csípi. Káncz Csaba jegyzete.

Mától három napon keresztül tárgyal Jeruzsálemben az amerikai (John Bolton), az orosz (Nikolaj Patrusev) és az izraeli (Meir Ben-Sabbat) nemzetbiztonsági tanácsadó, hogy megvitassák a Szíria háború utáni politikai rendjét. A találkozók azt a stratégiai üzenetet közvetítik Irán, Törökország és az arab államok felé, hogy Izrael részese a Közel-Kelet új rendjét lefektetni kívánó tengelyhatalmaknak. Izraelben komoly jelentőséget tulajdonítanak a hármas találkozónak, amelynek megrendezését Netanjahu miniszterelnök érdemének tartják és amely feszült regionális környezetben zajlik: egyrészt Washington és Teherán a háború küszöbére sodródott, másrészt Izrael évek óta a legnagyobb hadgyakorlatát hajtotta végre a múlt héten, egy Hezbollah-elleni hadjáratot szimulálva.

Mi lehet a kompromisszum?

Izraeli kormányforrások szerint Putyin már egy jó ideje megértette, hogy Izrael nélkül felettébb nehéz lenne a szír helyzetet stabilizálni. Előzetes remények szerint Washington és Tel-Aviv elismerhetné a szír rezsimet és az amerikaiak feloldhatnák a szankcióikat Damaszkusszal szemben. Cserébe Moszkvának nyomást kellene gyakorolnia el-Aszad szír elnökre és Teheránra, hogy az iráni csapatok vonuljanak ki Szíriából.

Nem világos, hogy ezek a remények életre kelhetnek-e, hiszen Lavrov orosz külügyminiszter egy éve az irániak kiszorítását Szíriából irreálisnak nevezte. A téma ettől függetlenül természetesen szabadon megvitatható, hiszen Moszkva nem tekinti Iránt stratégiai partnerének. Moszkva adott esetben kérheti cserébe az Oroszország elleni szankciók feloldását és az amerikai semlegességet Ukrajnában.

Iráni kikötő a Földközi-tenger partján

Bár a Kreml kritizálta az elmúlt időszakban az iráni- és Hezbollah célok elleni izraeli légitámadásokat Szíriában, a gyakorlatban nem sokat tett, hogy ezeket megakadályozza.

Káncz Csaba

Sőt, a jelek szerint Izrael előzetesen értesíti az orosz csapatokat Szíriában a támadások előtt és gondoskodik róla, hogy az orosz személyzetben és infrastruktúrában ne essen kár - cserébe Moszkva nem akadályozza meg ezen bombázásokat.

Az mind Moszkvát, mind Tel-Avivot zavarja már, hogy Teherán megszerezte első kikötőjét Szíriában a Földközi-tenger partján és a jelek szerint azt katonai célokra is fel akarja használni.

A mai tárgyalásokon az oroszok nyeregben érezhetik magukat, hiszen – ellentétben Washingtonnal – Moszkva komoly bizalmi tőkével rendelkezik a Közel-Keleten, sőt az elmúlt időszakban a régió diplomáciájának középpontjába került. Egyidőben bírja a bizalmát olyan veszekedő feleknek, mint Irán és Izrael, Törökország és a kurdok, valamint Szaúd-Arábia és Katar.

De Putyint a kompromisszum felé nyomhatja az orosz gazdaság stagnálása és saját közvéleményének a nyomása. Míg 2017 nyarán a megkérdezett oroszok 49 százaléka szállt síkra a katonai kampány befejezéséért Szíriában, addig ez az arány idén tavaszal már 55 százalékra emelkedett.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump szélsőségesei – a Capitolium támadói most 20 évet kaphatnak
Káncz Csaba | 2022. január 18. 18:41
Új fejlemény, hogy az Igazságügyi Minisztérium most több támadót a kormány megdöntésére tett összeesküvéssel vádol - ennek pedig 20 év a maximális büntetési tétele.  Két hete Alejandro Mayorkas, belbiztonsági miniszter az erőszakos szélsőségeseket az Egyesült Államokat fenyegető „legjelentősebb, terrorizmussal összefüggő veszélyének” nevezte.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megcsörrent a telefon: Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:31
Gratuláltak, áttekintettek, megbeszéltek. 
Makro / Külgazdaság Ennél nagyobb kockázat most nem fenyegeti Magyarországot
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:11
Globálisan a kiberkockázatok, míg Magyarországon a világjárvány kockázata az első számú üzleti fenyegetés 2022-ben az Allianz kockázati barométere szerint.
Makro / Külgazdaság Az új EP-elnökkel is meggyűlhet a baja az Orbán-kormánynak
Wéber Balázs | 2022. január 18. 15:47
Néppárti elnököt választottak ma az Európai Parlament élére. Roberta Metsola megválasztása gyakorlatilag egy 2019-es alku eredménye. Vezetésével az EP várhatóan ugyanolyan kritikus lesz az Orbán-kormánnyal szemben, mint eddig volt. Győri Enikő fideszes EP-képviselő ugyanakkor békülékeny hangnemet ütött meg az új elnökkel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem reális, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát a török elnök szerint 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 14:47
A térség már nem tud elfogadni háborút - mondta Recep Tayyip Erdogan. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály kiakadt az Európai Bizottságra 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 14:16
A pénzügyminiszter szerint Brüsszel politikai okok miatt késlelteti a helyreállítási forrásokat. 
Makro / Külgazdaság Megérkezett az újabb hullám: elszabadult a járvány Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:01
Egyre gyorsabban terjed az omikron, az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám.
Makro / Külgazdaság Néppárti politikus lett az Európai Parlament új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:29
A plenáris ülésen Roberta Metsolát választották meg a képviselők új elnöknek ma délelőtt.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: ilyen az, amikor összefutunk Orbán Viktorral
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:13
A miniszterelnök a napokban Szolnokon járt, ahol éppen szembe jött vele a helyi polgármester.
Makro / Külgazdaság Kiugróan magas az új fertőzöttek aránya itthon, elhunyt 94 beteg
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 09:30
Magasan stagnál a napi halottak száma Magyarországon.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló