4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Putyinnak el kell ámítani a szavazópolgárt, akiknek a fele már tavaly nyáron szerette volna befejezettnek látni a szíriai hadműveleteket. Ha az orosz vezetés egy új nukleáris versenyfutást akar kezdeni, az alapvetően az ő saját problémája marad. A nagyzási hóborton túl stratégiai értelemben ezek az új fegyverek szükségtelenek.

Az elmúlt napokban a világ egy újabb, nagy lépéssel került közelebb a ma ismert világrend felbomlásához. Trump kirobbantott egy nemzetközi kereskedelmi konfliktust és a hétvégén már az európai autók elleni intézkedésekkel fenyegetőzött. De még ezt is képes volt háttérbe szorítani Putyin múlt csütörtöki beszéde, amelyben az orosz elnök forradalmian új robotrakéták hadrendbe állításáról számolt be.

Egy jó adag propaganda

17 nappal az orosz elnökválasztás előtt meggyőzően hatott a bejelentés, amelyet Putyin számítógépes animációval támasztott alá, bizonyítva, hogy az új orosz robotrakéták és tengeralattjáró drónok úgy képesek atomtöltetet juttatni a célpontig, hogy azok ellen a jelenlegi amerikai rakétavédelmi rendszerek tehetetlenek. Mindenesetre a katonai szakértők azóta is vitatják a bejelentés műszaki realitásait és számos kritikusnak feltűnt, hogy egyes videók feltűnően hasonlítanak az Interneten már régóta keringő filmecskékre. Putyin pár nappal korábban írta alá a 2027-ig szóló orosz fegyverkezési programot, amelynek súlypontjai szintén magukban foglalják a stratégiai rakétabázis megújítását, a cirkálórakétákat és a precíziós fegyvereket.

Ha az egész bejelentés nagy része blöff, az bizony nem először fordulna elő. 1999-ben például Moszkva bejelentette a megdöbbent világnak egy állítólagos „ötödik generációs, rejtőzködő harci gép” tesztelését. Mint kiderült, ez egyszerű lódítás volt és még két évtizednek kellett eltelnie, hogy Oroszország hadrendbe tudjon állítani ilyen gépeket.

Az orosz elnöknek mindenesetre most el kellett ámítani a szavazópolgárt, akiknek 49 százaléka már tavaly nyáron szerette volna befejezettnek látni a szíriai hadműveleteket – ehelyett a harcok folytatódnak, sőt orosz zsoldosok tucatjai haltak meg az elmúlt hetekben. Az átlagember és a roncstársadalom tűrőképességet kikezdi az infláció is, az alapvető élelmiszerek ára tavaly decemberben 12 régióban 9.5 százalékkal ugrott meg, a hivatalos inflációs ráta háromszorosával. Fekete-Afrikát megszégyenítő módon ráadásul az orosz társadalmat permanensen feszítik a brutális társadalmi különbségek is – 2016-ban a lakosság 1 százaléka uralta az ország teljes vagyonának 89 százalékát!

Továbbra is a kölcsönös elrettentés az úr

Káncz Csaba

Putyin bulvárízű bejelentése ellenére a hidegháború „kölcsönös elrettentés egyensúlya” alapvetően nem változott meg, mindkét nagyhatalom képes egymást teljes fizikai valóságában elpusztítani. Ha tehát az orosz vezetés egy új nukleáris versenyfutást akar kezdeni, az alapvetően az ő saját problémája marad. A nagyzási hóborton túl stratégiai értelemben ezek az új fegyverek szükségtelenek.

Mindenesetre a katona-ipari komplexum Godzillája mindkét országban már önálló életet él. Percekkel Putyin bejelentése után a washingtoni Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) igazgatója feldúlva közölte a sajtóval, hogy az ügynöksége is agresszívan törekszik hasonló képességek kifejlesztésére. A National Defense Magazine szerint a DARPA munkatársai tavaly arról tájékoztatták a Pentagont, hogy az USA fegyverrendszerei is belépnek a hiperszonikus korba. Ráadásul, hogy mindenkinek megnyugodjon a lelkivilága, a DARPA az ideihez képest 2019-ben már 139 százalékkal több pénzből gazdálkodhat, jelentette be az ügynökség szóvivője.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
Makro / Külgazdaság Végre elképzelhető lehet a tűzszünet, az oroszok készülnek az ünnepségre, Ukrajnának több pénzre lehet szüksége
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:25
Moszkva egyik kerületében ingatlanfejlesztést terveznek mit sem törődve azzal, hogy korábbi nukleáris kutatóintézetek radioaktív hulladékát szállító vezetékek fölött húznák fel az épületeket.
Makro / Külgazdaság Tizenkilencre húz lapot Orbán Viktor júliusban, ebből botrány lehet az Európai Parlamentben - ezt is elárulta Ujhelyi István
Litván Dániel | 2024. április 30. 05:39
Vírusként kezelik a magyar miniszterelnököt uniós körökben, Orbán Viktor pedig 19-re próbál meg lapot húzni. Erről is beszélgettünk Ujhelyi Istvánnal, aki tíz év után hagyja ott az Európai Parlamentet, de nem csalódott, hanem várja, mi sül ki a Magyar Péter által begyújtott tűzből.
Makro / Külgazdaság Megmenekül a román Malév
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:42
Az Európai Bizottság 95,3 millió eurós állami támogatást hagyott jóvá a román állami légitársaság számára - közölte hétfőn egy Facebook-bejegyzésben Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.
Makro / Külgazdaság Már nem romlott tovább az euró Németországban
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:31
A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Ukrán-arab kereskedelmi megállapodás született
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:16
Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek a hétfőn kiadott közös közlemény szerint befejezte a piacra jutást kölcsönösen megkönnyítő kétoldalú kereskedelmi megállapodás aláírását előkészítő tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Kevés a villanyautóknak szóló töltőpont az EU-ban
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 14:01
Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG