<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Észak-Korea, két nappal legutóbbi kísérlete után, két újabb rakétát indított csütörtök reggel a Japán-(Keleti)-tenger irányába. Az Egyesült Államok és Dél-Korea válaszul szintén rakétákat lőtt ki.

A rakétákat az észak-koreai főváros térségéből bocsátották fel - idézte a Yonhap dél-koreai hírügynökség a vezérkari főnökök egyesített bizottságát. A japán miniszterelnöki hivatal korábban a Twitter közösségi oldalon arról írt, hogy Észak-Korea feltehetően ballisztikus rakétát bocsátott fel - írja beszámolójában az MTI.

Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétákat teszteljen, amelyek közül néhány nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas.

Phenjan kedden is indított egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát. Ilyen eset utoljára öt évvel ezelőtt, 2017-ben történt, amikor egy észak-koreai rakéta átrepült a japán szigetvilág fölött. Phenjan néhány nappal később nukleáris fegyverkísérletet hajtott végre.

Észak-koreai rakétakilövésről szóló híradást néz egy dél-koreai utas a szöuli főpályaudvaron 2022. október 4-én, miután az észak-koreai rezsim közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a kínai határ közelében levő Csagang tartományból. A rakéta kelet felé haladva átrepült Japán felett, mintegy 4500 kilométeres távolságot és 970 kilométeres magasságot érve el, mielőtt becsapódott a Csendes-óceánba. 2017 óta először repült át észak-koreai rakéta a Japán-szigetek felett. Két nap múlva két újabb rakétakilövés történt. Fotó:MTI/EPA/Dzson Hon KjunÉszak-koreai rakétakilövésről szóló híradást néz egy dél-koreai utas a szöuli főpályaudvaron 2022. október 4-én, miután az észak-koreai rezsim közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a kínai határ közelében levő Csagang tartományból. A rakéta kelet felé haladva átrepült Japán felett, mintegy 4500 kilométeres távolságot és 970 kilométeres magasságot érve el, mielőtt becsapódott a Csendes-óceánba. 2017 óta először repült át észak-koreai rakéta a Japán-szigetek felett. Két nap múlva két újabb rakétakilövés történt. Fotó:MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Az ENSZ BT-ben csak a marakodás megy

Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa New York-i rendkívüli ülésén nem tudott közös álláspontra jutni Phenjan keddi akciójával kapcsolatban. Geng Suang, a kínai ENSZ-nagykövet helyettese az Egyesült Államokat tette felelőssé Észak-Korea magatartásáért, mondván, hogy Washington a múltban nem reagált megfelelően az ország atomfegyvermentesítési intézkedéseire.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete eközben azt mondta, hogy Észak-Korea a Biztonsági Tanács tétlensége miatt felbátorodott a cselekvésre. Hozzátette: Washington továbbra is kész tárgyalni Phenjannal. A nagykövet később Twitteren közölte, hogy a BT tagjai az ülés lezárása közben értesültek újabb két észak-koreai rakéta indításáról, és felszólították Észak-Koreát, hogy "hagyjon fel a vakmerő, provokatív és a helyzetet tovább súlyosbító magatartással, térjen vissza a párbeszédhez".

Észak-Korea az USA-ra mutogat

Az észak-koreai külügyminisztérium csütörtökön közleményt adott ki, amelyben az Egyesült Államokat bírálta, amiért "indokolatlanul" az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja az észak-koreai néphadsereg "jogos ellenintézkedéseit a Koreai-félszigeten a katonai feszültséget fokozó dél-koreai-amerikai közös gyakorlatok ellen". Phenjan a közleményben nem tett említést a csütörtöki "rakétatesztről", de azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy "komoly fenyegetést" jelent a térség stabilitására az, hogy a Ronald Reagan repülőgéphordozót a Koreai-félsziget előtti vizekre vezényelte.

Hamar jött az amerikai válasz

A Yonhap hírügynökség arról számolt be, hogy a Ronald Reagan repülőgép-hordozót a feszült helyzetre való tekintettel csoportosították át a Koreai-félszigettől keletre fekvő vizekre. Az atommeghajtású hordozó "szokatlan" visszatérése a jelentés szerint a szövetségesek védelmi felkészültségét hivatott demonstrálni.

Az MTI tudósításából kiderül: az Egyesült Államok és Dél-Korea szerdán négy föld-föld rakétát indított a Japán-(Keleti)-tenger felé, hogy ezzel is jelezze, képesek elrettenteni Phenjan bármilyen agresszióját.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
Makro / Külgazdaság A Twitterről tárgyalt Emmanuel Macron és Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:31
A fő téma a szólásszabadság kérdése volt.
Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG