5p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete

Mintha változna a széljárás az ukrán fronton. Kijev módszeresen morzsolja föl az orosz fekete-tengeri flotta erőforrásait. Ukrán drónok repülőtereket és más katonai célpontokat támadnak Oroszország mélyén. Bahmutnál az ukránok körülzártak és megsemmisítettek egy orosz dandárt. Dél-Ukrajnában pedig a kijevi erők kiszélesítik és elmélyítik azt a törést, amelyet Oroszország megtépázott védelmébe ütöttek.

Sikerek az új fronton

Valóban, Ukrajna ellentámadása a jelek szerint főként a nyílt tengeren jár sikerrel: ukrán rakéták csapódnak be az orosz Fekete-tengeri Flotta főhadiszállására és ukrán gabonahajók ismét elhagyhatják a kikötőket. Kijev hetek óta „Storm Shadows” cirkálórakétákat és drónokat küld a Krím felé – és joggal ünnepli a sikert.

Az orosz haditengerészet pedig lassan visszavonul. Múlt csütörtökön Natalja Humenjuk, a dél-ukrán fegyveres erők szóvivője arról számolt be, hogy az orosz partraszállóhajókat kivonják Szevasztopol kikötőjéből. Márpedig ez az orosz fekete-tengeri flotta legfontosabb kikötője.

A támadási hullámok okozta általános bizonytalanság mellett a támadásoknak valószínűleg egy másik célja is van: a Fekete-tenger legalább egy része feletti szuverenitás visszaszerzése. Ennek gazdasági okai is vannak: az ukrán gabona nagy részét hajóval exportálják.

Oroszország eleinte blokkolta az útvonalakat, majd beleegyezett a gabonamegállapodásba, végül ismét kilépett. „Céljuk alapvetően az, hogy gazdaságilag megfojtsanak bennünket” – mondja Andrij Zagorodnyuk, Ukrajna volt védelmi minisztere - jelenleg a védelmi minisztérium tanácsadója - a Newsweek című amerikai magazinnak.

Ennek megakadályozása érdekében fontos az orosz fekete-tengeri flotta megsemmisítése. „Nincs más lehetőség. És addig kell élnünk ezzel a lehetőséggel, amíg ez meg nem történik” – mondja Zagorodnyuk.

A megnövekedett tevékenységre hívja fel a figyelmet az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kyrylo Budanov is. Arra a kérdésre, hogy visszafoglalják-e a Krímet, a „The Drive”-nak adott interjújában leszögezte: „Bizonyára nem kerülte el a figyelmét, hogy augusztus közepe óta kiéleződik a helyzet a Krímmel kapcsolatban, és ez közvetve támpontot adhat a kérdésére adott válaszhoz.”

Emellett az ukrán támadások „az orosz légvédelmi rendszerek nyilvánvaló alkalmatlanságát mutatják, ami kevésbé jövedelmezővé teszi őket a globális fegyverpiacon” – mondja Budanov.

Egy gabonaszállító újra áttöri a tengeri blokádot

A hajózási útvonalak orosz ellenőrzéséről már aligha lehet szó. Az „Aroyat” gabonaszállító hajó az orosz haditengerészeti blokád ellenére múlt pénteken elhagyta az ukrán csernomorszki kikötőt.

A hajózási útvonalak orosz ellenőrzéséről már aligha lehet szó.  Fotó: EPA/IGOR TKACHENKO
A hajózási útvonalak orosz ellenőrzéséről már aligha lehet szó. Fotó: EPA/IGOR TKACHENKO

A hajó 17 600 tonna gabonával Egyiptomba tart – közölte Olexander Kubrakow ukrán miniszterelnök-helyettes múlt pénteken. A Palau lobogója alatt közlekedő „Aroyat” volt a második teherszállító, amely behajózott, és aztán elhagyta a kikötőt az Ukrajna által kialakított ideiglenes tengeri folyosón keresztül – hangsúlyozta.

Tengeri csata azonban nem lesz – egyszerűen ukrán haditengerészet hiánya miatt. Ezért Kijev más stratégiát alkalmaz: az infrastruktúra - például a légvédelmi rendszerek és radarrendszerek - elleni támadásokat, a légvédelmet drónrajokkal gyengítve és a közepes hatótávolságú rakétákkal célzott csapásokat.

"Ukrajna azonosítja ezeket a sebezhetőségeket Oroszország krími védelmében" - mondja Andrij Ryzsenko, az ukrán haditengerészet nyugalmazott kapitánya, jelenleg a Sonata védelmi és logisztikai tanácsadó cég stratégiai szakértője a Newsweeknek. Különösen a légvédelmi létesítmények megsemmisítése fogja növelni a harc intenzitását, hangsúlyozza Ryzsenko.

A katonai felszerelések megsemmisítése mellett Kijev láthatóan a pszichológiai hatásokra is összpontosít. Nemcsak az orosz katonai vezetést, de a lakosságot is nyugtalanítani kívánják. Júliusban az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy a Krím-félszigeten, Szevasztopol közelében lévő lőszerraktáraknál bekövetkezett robbanásokat szabotázs okozta.

A titkosszolgálati főnök bizonytalanságot kelt

„Ezen erőfeszítések többsége valószínűleg az ukrán különleges erőkkel összehangolt akció, amely jelentősen hozzájárul taktikai megzavarásukhoz” – írja a Kyiv Independent. A legaktívabb csoport itt az „Atesh”, a tagjaik a tatár kisebbséghez tartoznak.

Budanov tisztában van a pszichológiai hatásokkal. A hazai fejlesztésű haditengerészeti drónok például károkat okoznak a hajókban, de az orosz flottát aligha tudják megsemmisíteni. De – mondja Budanov – bizonytalanságot keltenek. A hatalmas támadások megbénították az orosz flottát – mondja a katonai hírszerzés vezetője.

Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Márpedig ez érintheti a Dél-Ukrajnában harcoló orosz csapatokat is. Az orosz Fekete-tengeri Flotta főhadiszállása elleni hatalmas csapással Kijev újabb lépéssel került közelebb az orosz flotta és szuverenitás gyengítéséhez a Fekete-tengeren.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: egyre többen lépik át az EU-s határokat
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 17:24
Az Európai Unió külső határain jelentősen megnőtt, elérte a 355 300-at az illegális határátlépések száma 2023-ban.
Makro / Külgazdaság Berágott Brüsszel: újabb szankciók jönnek az oroszokat támogató ország ellen
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:35
Nagyon nem nézi jó szemmel az Európai Unió az iráni tevékenységet.
Makro / Külgazdaság Hetekre eltünthették Putyin egyik leghíresebb ellenfelét
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:05
Támogatói nem tudják, hová szállították a bebörtönzött orosz ellenzékit.
Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG