<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Halálos áldozatokat követelnek a tiltakozások Dél-Irakban és Dél-Iránban az akut ivóvízhiány miatt, miközben 50 fokot mutatnak a hőmérők. Pakisztán a jelenlegi trendek fennmaradása esetén 2025-ig teljesen kiszáradhat. Akárcsak az amerikai Republikánus Párt fundamentalista szárnyánál, a perzsa forradalmárok szemében is a környezet védelmén dolgozók rendkívül gyanús elemek, akiket megfertőzött az ideológiai elhajlás.
Lángoló katonai járművek a dél-iraki Bászrában. 2018. szeptember 7. EPA/MURTAJA LATEEF

Az iraki kormány kezéből kicsúszik déli területeinek ellenőrzése. Múlt péntekre virradó éjjel a 3 milliós Bászra városában a tüntetők politikai pártok irodáit és az iráni konzulátust gyújtották fel.  Ennek során a biztonsági erők három tüntetőt lelőttek, több, mint 30-an megsebesültek.

50 fok és fertőzött ivóvíz

Bászrában már hosszabb ideje izzik az elégedetlenség parazsa.  Bár a régió az iraki olajtermelés 80 százalékáért felel, a fiataloknak nincs elegendő munkahely, a közszolgáltatások színvonala pedig csapnivaló.  Mindenekelőtt azonban akut hiány mutatkozik egészséges ivóvízből, a csapból barna, sáros, sós lé folyik.

Ez nem csak ízlés kérdése, hiszen a térségben az elmúlt hónapokban 30 000 embert kellett ellátni a kórházakban bakteriális fertőzés miatt, de közülük sokan a kórház padlóján fekszenek ellátatlanul kapacitáshiány miatt.  Átlagosan napi 10 órás áramszünetek vannak, miközben a példátlan hőhullám miatt gyakran 50 fok közelébe kúszik a higanyszál.  Egészségügyi hivatalnokok szerint küszöbön áll egy kolerajárvány kitörése.

Kenyeret ad a stratégáknak

A jelenségre az európai stratégáknak is fel kell figyelniük, hiszen ugyanilyen indokok alapján lőtt a rendőrség a tiltakozókba július 1-én a dél-iráni Khorranshahr városában, legalább négy civil életét oltva ki. A szárazság évek óta tart a térségben, a tiltakozók szerint a csapból sós, sáros víz folyik.

Káncz Csaba

Miközben Irán a globális édesvíz-készletek csupán 0,3 százalékával rendelkezik, lakossága a világ népességének 1 százalékát adja. Nem véletlen, hogy az ilyen szintű sérülékenységre felfigyeltek már az amerikai katonai tervezők is.  Egy jelentés szerint „az 1979-es iráni forradalom óta az ország egy főre jutó fenntartható vízkínálata több, mint a felével esett. Az ország nagy területein az ivóvíz iránti igény a kínálatot az év harmadában meghaladja. A 14 éve tartó szárazság hozzájárult ehhez a helyzethez, ahogyan a pocsék erőforrás-gazdálkodás is. Ennek eredményeképpen az ország több részében a vízzel összefüggő szükséghelyzet miatt zavargások tapasztalhatók”.

Valóban, Irán destabilizálásához az amerikai neokonzervatívok keresve sem találhatnának jobb behatolási pontot.  A perzsa állam délnyugati tartományában, Kuzesztánban a homokviharok egyre gyakoribbak a másfél évtizede tartó szárazság következtében.  Kuzesztánt eredetileg „Arabisztánnak” hívták, hiszen itt él legtöbb arab etnikumú polgár az egyébként perzsa többségű államban.  Kuzesztán Irán olajban leggazdagabb tartománya, de az elképesztő szegénység és inkompetens kormányzás miatt a tartomány régóta az arab szeparatista tevékenység központja.

Rohanás a falnak

Akárcsak az amerikai Republikánus Párt fundamentalista szárnyánál, a perzsa forradalmárok szemében is a környezet védelmén dolgozók rendkívül gyanús elemek, akiket megfertőzött az ideológiai elhajlás.  Az iráni Forradalmi Gárda májusban 40 perzsa tudóst tartóztatott le kémkedés vádjával, amely természetesen tovább csökkenti annak esélyét, hogy az ország még időben szembe tudjon nézni a közelgő ökológiai katasztrófával.  Márpedig Irak és Irán mellett Pakisztán teljes területe fölött is már ott lóg Damoklész kardja.  Az ENSZ Fejlesztési Programjának és a Pakisztáni Vízügyi Tanács közös jelentése szerint a jelenlegi trendek fennmaradása esetén az ország 2025-ig teljesen kiszáradhat.

Érdekességként még megjegyezhetjük, hogy a térséget egyébként is jellemzi a múltba messze visszanyúló küzdelem a vízért.  Az emberiség történelmének legkorábbi írásos feljegyzése ez ügyben időszámításunk előtt 2400-ban keletkezett, amint Umma és Lagas mezopotámiai városok hajba kaptak az öntözőcsatornákon a Tigris és Eufrátesz folyók között.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ez már a válság végének jele? Egyre többet repülnek az osztrákok
Elek Lenke | 2022. január 24. 18:36
A világjárvány miatt az első negyedévben tapasztalt nagyon alacsony utasforgalom után az osztrákok töretlen nyaralás alatti utazási hajlandósága 2022 nyarán az utasok számának jelentős növekedéséhez vezethet. 2022-ben a bizakodó előrejelzések szerint mintegy 17 millió utas fordul meg a bécsi reptéren - legalábbis ezek a reményteljes előrejelzések.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Csollány Szilveszter - 51 éves volt
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:54
Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelentette be hétfőn.
Makro / Külgazdaság Pórul járhat, ha nem így biztosítja be az elektromos autóját
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:33
Tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma. Bár számtalan anyagi és egyéb érv szól az elektromos autók vásárlása mellett, a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításai, illetve, hogy a casco egyes esetekben kötelező is lehet – emlékeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Makro / Külgazdaság Súlyos következményekkel fenyegette meg Putyint Brüsszel
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:12
Az EU Külügyi Tanácsa szerint a befolyási övezetek fogalmának nincs helye a 21. században, egy esetleges orosz támadás Ukrajna ellen pedig "súlyos következményekkel" járna - azt nem részletezték, melyekkel. A Kreml szerint ugyanakkor a NATO keleti szárnyának megerősítése fokozza a feszültséget.
Makro / Külgazdaság Mennyire árt a pénzözön a sportban? - Steinmetz Ádám lesz Klasszis Klubunk következő vendége
Székely Sarolta | 2022. január 24. 16:49
A hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon sem sikerült a várt eredményt elérni, holott nem álmodtak nagyot a szakvezetők: a legjobb nyolcba jutást tartották reális célnak. Ehelyett a csoportjából sem tudott továbbjutni a férfi kéziválogatott. Százmilliárdok mentek a sportágba, de az eredmények nem jönnek. Hogy lehet ennyi pénzt ilyen rosszul elkölteni? Többek között erre is választ keresünk Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hír jött az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 16:29
Az oltottaknak hamarosan már nem kell teszteltetni magukat érkezés után.
Makro / Külgazdaság Mit lép Kína, ha az oroszok behatolnak Ukrajnába?
Káncz Csaba | 2022. január 24. 15:34
Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping február 4-én találkozik a pekingi olimpia megnyitóján, ahol széleskörű megbeszélésre is sor kerül. Ha megindulnak az orosz csapatok, akkor az nagy valószínűséggel belobbanthatja a tajvani konfliktust is. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A nap képe: meglepő lépésre szánta el magát egy hazai Lidl
Wéber Balázs | 2022. január 24. 14:40
Legalábbis aligha tekinthető teljesen szokványosnak, ha egy áruházlánc már a vásárlók és a járókelők közül toboroz munkaerőt.
Makro / Külgazdaság Lesz így téli olimpia?
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 13:16
A február 4-20. közötti időre meghirdetett pekingi téli játékok január 4. és 22. között rendezett tesztversenyein közel 340 ezer elvégzett koronavírustesztből 72 pozitív esetet regisztrált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).
Makro / Külgazdaság Erre az öt dologra érdemes figyelnie, ha a pénzügyeit intézi
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 11:31
Az Erste Bank szakértői összeszedték az öt legfontosabb olyan változást, amely alapvetően befolyásolja a napi pénzügyeket 2022-ben.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló