<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Másfél percünk van arra, hogy a sziréna megszólalása után az óvóhelyre érjünk, mondta a Privátbankár.hu-nak egy izraeli városban, Petah Tikvában élő nő. Szerinte az élet nem állt le, a rakétatámadásokat meg lehet szokni, ugyanakkor mindig készenlétben kell állni. Egy lapunknak nyilatkozó elemző szerint az izraeli-palesztin harcok kiújulásának hátterében számos ok húzódik meg, a demográfiai viszonyok kiegyenlítődésétől kezdve a belpolitikai válságokig.

Éppen lakkoztam a vendégem körmét, amikor megszólalt a sziréna. Bezártam a szalont, és már mentünk is a közeli épület lépcsőházába. Ezt a rakétát szerencsére megsemmisítette a Vaskupola (az izraeli légvédelmi rendszer). Hallottuk a bummot, majd visszamentünk, és folytattam a lakkozást

- mesélte lapunknak a Tel-Aviv közeli 250 ezer lakosú városban, Petah Tikvában élő B. Bernadett azzal kapcsolatban, hogy milyen most az élet a gázai rakétatámadások sújtotta Izraelben. (Teljes nevét kérésére nem közöljük - a szerk.)

Háborús viszonyok 

Mint mondta, nappal általában egyszer-kétszer, éjjel kétszer-háromszor szólal meg a légvédelmi sziréna. A Vaskupola, amelyet rakéták és lövedékek nagyrészt automatikus megsemmisítésére fejlesztettek ki, nem képes minden támadást kivédeni, azaz a rakéták egy része célba ér.

Csütörtök éjjel kettőkor egy tőlünk 150-200 méterre lévő házba csapódott be egy rakéta. 5-6 sérült volt. A szirénát átaludtam, csak a robbanásra ébredtem fel. Aztán megint elaludtam. Reggel meg felkeltem, és dolgoztam 10 órát. 

Rakétatalálatot kapott épület az izraeli Petah Tikvában. (Fotó: B. Bernadett/Privátbankár.hu)Rakétatalálatot kapott épület az izraeli Petah Tikvában. (Fotó: B. Bernadett/Privátbankár.hu)

A sziréna megszólalásától számítva 90 másodpercen belül el kell jutni az óvóhelyre vagy be kell menni az óvószobába – utóbbi csak az újépítésű házakban van.

De néha szólnak előre, hogy éjfélkor lőnek. Múltkor 12 percet késtek

- jegyezte meg Bernadett ironikusan. 

Szerinte az élet most sem állt le, a riadókhoz pedig hozzá lehet szokni. Óvoda-iskola ugyan nincs, de ő jár dolgozni. Persze azért mindig készenlétben kell lenni.  

A fiam is lemegy a játszótérre a barátjával. Nehéz neki itthon. De tudja, hogy ha sziréna van, mennie kell az óvóhelyre. És persze ott a telefonja is, ha bármi van.

Bár az élet így enyhén szólva sem egyszerű, a költözésen továbbra sem gondolkoznak. 

Minden magyar ismerősöm ezt kérdezi. De nincs hova mennünk. A gyerekek is itt járnak oviba, suliba. Itt élünk.

Végül pedig egy viccel érzékeltette, hogy milyenek az ottani mindennapok:

A világon mindenhol a koronát próbálják leküzdeni. Csak Izraelben tért vissza minden a régi kerékvágásba.

Izraeli mentőalakulatok egy rakétatámadás által sújtott háznál az izraeli Ramat Ganban Tel-Aviv közelében 2021. május 15-én. EPA/ABIR SULTANIzraeli mentőalakulatok egy rakétatámadás által sújtott háznál az izraeli Ramat Ganban Tel-Aviv közelében 2021. május 15-én. EPA/ABIR SULTAN

Mi áll a háttérben?

De miért újultak ki bő egy hete a harcok Izrael és a palesztinok között?

A konfliktus újabb kirobbanásának közvetlen oka arab családok kilakoltatása Jeruzsálemben, amely éppen Ramadán hónap idején történt

- mondta lapunknak N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet szakértő.

Emellett azonban – tette hozzá – olyan okok is állnak a háttérben, melyeket nem szoktak közvetlenül a fegyveres összecsapásokhoz kapcsolni: ilyen például a demográfiai kiegyenlítődés.

A nemzetközi közösség által megszálltnak tekintett területeken, Kelet-Jeruzsálemben, Ciszjordániában és Gázában ugyanis ma már 5-6 millió olyan arab él, akinek nincs izraeli állampolgársága.

(A megszállást Izrael vitatja – a szerk.)

Izrael nemzetközileg elismert területén élő 8,7 milliós lakosságának pedig már mintegy 20 százaléka arab, ők azok, akik izraeli állampolgársággal rendelkeznek, hívta fel a figyelmet N. Rózsa Erzsébet.

Igaz, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben eközben a nemzetközi tiltakozás ellenére egyre növekszik az ortodox zsidó telepesek száma, ami tovább élezi a feszültséget.

Belpolitikai játszmák

A másik ok – emelte ki a Közel-Kelet-szakértő –, hogy Izraelben és a palesztinoknál is súlyos belpolitikai válság alakult ki a közelmúltban.

Benjamin Netanjahu, aki a legrégebb óta hatalmon lévő kormányfő a zsidó állam történetében, nem volt képes kormányt alakítani az ismét patthelyzetet hozó márciusi választások után, sőt – a Financial Times szerint – politikai riválisai már nagyon közel voltak ahhoz, hogy eltávolítsák a hatalomból, és nélküle alakítsanak kormányt.

Kérdésünkre, hogy ilyen szempontból a konfliktus fellángolása éppen kapóra jött Netanjahunak, N. Rózsa Erzsébet azt válaszolta:

egy válság mindig erősíti a hatalmon lévő vezetőt.

A palesztin területeken pedig – tette hozzá – most kellett volna választásokat tartani, amiket Mahmud Abbász palesztin elnök valószínűleg elveszített volna.

Ami pedig a következményeket illeti,

a válság kiéleződése érzelmileg egyesíti az Izraelben és a megszállt területeken élő arabokat, egymás közötti nézeteltéréseiket és széttagoltságukat áthidalva

- véli a Közel-Kelet szakértő.

Eldurvult harcok

Izraeli közlések szerint palesztin fegyveresek egy hét alatt több mint 3 ezer rakétát lőttek ki a zsidó államra, többségüket azonban a Vaskupola megsemmisítette.

Az izraeli hadsereg eközben harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él, és lebombázott egy médiaközpontot és áramellátó hálózatokat is.

Hétfő esti adatok szerint

a palesztin rakétatámadásokban eddig 10 ember, köztük két gyermek vesztette életét. A palesztinok azt közölték, hogy az izraeli csapásokban 212 ember, köztük 61 gyermek és több mint 30 nő halt meg Gázában.

Lebombázott házak a gázai Beit Hanun városban 2021. május 14-én. EPA/MOHAMMED SABERLebombázott házak a gázai Beit Hanun városban 2021. május 14-én. EPA/MOHAMMED SABER

Izrael azt állítja, hogy a palesztin áldozatok között több tucat terrorista van, és nem áll szándékukban civileket megölni. 

A BBC elemzése szerint az izraeli hadsereg a lehető legnagyobb károkat akarja okozni a palesztin fegyvereseknek, mielőtt beszünteti a harcot, és – mint korábban is – addig folytatja katonai akcióját, amíg a nemzetközi közösség megálljt nem parancsol a gázai civil áldozatok növekvő száma és a humanitárius helyzet romlása láttán.

Döntésképtelen ENSZ  

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (ENSZ BT) az elmúlt két hétben már háromszor ülésezett a harcok kiújulása miatt, azonban a Norvégia által javasolt közös nyilatkozatot továbbra sem tudta elfogadni. Azt ugyanis rendre blokkolta Izrael legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok.

A nyilatkozatban a többi közt a palesztin családokat fenyegető kelet-jeruzsálemi kilakoltatások megakadályozására szólítanák fel a zsidó államot, valamint megismételnék, hogy a testület támogatja az izraeli-palesztin konfliktus tárgyalásos megoldását.

Ennek az értelmetlen vérontásnak, terrornak és pusztításnak azonnal véget kell vetni

- mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára az ENSZ BT vasárnapi rendkívüli ülésén.

Hozzátette:

elrettenti a palesztin civil áldozatok egyre nagyobb száma, és elítéli az izraeli haláleseteket is.

Egyúttal felszólította a feleket, hogy működjenek együtt egy tűzszüneti megállapodás érdekében, és hagyjanak teret a közvetítést célzó erőfeszítéseknek.

Joe Biden amerikai elnök annyit közölt, hogy adminisztrációja a palesztinokkal és az izraeliekkel közösen dolgozik a nyugalom helyreállításán. Benjamin Netanjahu egy vasárnapi sajtótájékoztatón ugyan elismerte, hogy vannak „nyomásgyakorlások”, de egyúttal megköszönte Biden támogatását.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint folyamatosan dolgoznak a diplomáciai csatornákon keresztül a harcok befejezéséért. Mint fogalmazott: 

Úgy gondoljuk, hogy az izraelieknek és a palesztinoknak egyformán joguk van biztonságban élni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
hírlevél
depositphotos