<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Lefelé módosította a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap.
Az IMF tárt karokkal várja vissza Görögországot.

E szerint 3,1 százalékos átlagos gazdasági növekedéssel számol a szervezet, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb tavalyinál és 0,4 százalékponttal marad el az áprilisi becsléstől. Jövőre a globális gazdaság 3,6 százalékkal nőhet, ami 0,2 százalékponttal szerényebb az áprilisban vártnál.

Egyre nehezebbek a feltételek

Az elemzés alapvető megállapítása szerint a fejlett világban tartósan mérsékelt a növekedés, a feltörekvő országokban pedig öt éve folyamatosan lassul. A fejlett országokra középtávon leselkedő kockázat abból ered, ha a fejlődő és feltörekvő régiókban rosszabbodó helyzet miatt a globális kereslet visszaesik, a feltörekvő országokra pedig abból, ha Kínában "kemény leszállás" következik be, és lassabb, vagy sokkal lassabb lesz a potenciális növekedés üteme. A feltörekvő országoknak meg kell küzdeniük a lassuló növekedés és a keresletélénkítés között feszülő ellentmondással miközben egyre nehezebb feltételek között igyekeznek csökkenteni külső sérülékenységüket.

Az IMF GDP növekedésre adott becslései.
Forrás: World Economic Outlook


Mindenhol rontottak a kilátásokon

A fejlett országok körében az idei növekedést az áprilisba becsült 2,4 százalékról 2 százalékra, a feltörekvőknél 4,3 százalékról 4 százalékra rontotta az IMF. Jövőre a fejlett országokban 2,2 százalékos GDP-növekedést prognosztizál az IMF, ami 0,2 százalékponttal kisebb az áprilisban vártnál. A feltörekvő országokban átlagosan 4,5 százalékos gazdasági élénkülés lehet jövőre, kisebb az áprilisban várt 4,7 százaléknál. 

Mit várnak Európában?

hirdetés

A magyar számokon viszont javítottak

A magyar gazdaság növekedésének mértékét 3 százalékra változtatták az áprilisban várt 2,7 százalékról. Részletek >>>

Az euróövezetben az IMF idén 1,5, jövőre 1,6 százalékos gazdaságnövekedést vár, ugyanúgy, ahogy áprilisban. A térség gazdasága tavaly 0,9 százalékkal erősödött. Az Európai Unió idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését 1,8 százalékról 1,9 százalékra javította mostani jelentésében a szervezet, amely jövőre az áprilisi becsléshez hasonlóan 1,9 százalékos gazdasági növekedést vár. 

Oroszország és Kína sem ússza meg

Az IMF szerint idén 3,8 százalékkal zsugorodik az orosz GDP, ami azonos az áprilisi várakozással, a jövő évi visszaeséssel kapcsolatos előrejelzést 1,1 százalékról 0,6 százalék csökkenésre javította. 

Kína gazdaságnövekedése a tavalyi 7,3 százalék után idén 6,8 százalékra, jövőre 6,3 százaléka lassul. Az IMF áprilisban is ugyanezzel számolt. 

Amerika is lassul

Az amerikai gazdaság idén 2,6 százalékkal nő, 0,5 százalékponttal kisebb ütemben az áprilisban becsültnél, a jövő évre vonatkozó előrejelzést 3,1 százalékról 2,8 százalékra változtatta az IMF. 

A jelentés szerint a kőolaj hordónkénti (159 liter) átlagos világpiaci ára a tavalyi 96,25 dollár után idén 51,62 dollár, jövőre 50,36 dollár lesz. 

Az infláció alakulását elemezve a szervezet azzal számol, hogy az jócskán elmarad a jegybanki inflációs céloktól: a fejlett országokban a tavalyi 1,4 százalék után idén 0,3 százalék, jövőre 1,2 százalék lesz a fogyasztói áremelkedés. A feltörekvő országokban az infláció a tavalyi 5,1 százalékról idén 5,6 százalékra változik, jövőre visszatér az 5,1 százalékra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Makro / Külgazdaság Újabb kamatemelés, immár 3 százalék felett az irányadó kamat
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:18
Az infláció elleni küzdelem jegyében ismét kamatot emelt a jegybank.
Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: megszenvedik a diákok a Covid-karantént
Wéber Balázs | 2021. december 2. 06:07
Rosszul járnak a tanulók a koronavírus-járvány miatti digitális oktatással, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Kevésbé hatékonyan tanulnak, nehezebben koncentrálnak és hiányoznak a társas kapcsolatok. Egyes szakértők hosszútávon katasztrofális hatásoktól tartanak. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint fásultabbak, nehezebben tanulnak a diákok digitális oktatásban, ugyanakkor ez függ az életkortól és a tantárgytól is.
Makro / Külgazdaság Negyedik hullám: Németország nemzetközi segítségre szorul
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 18:13
Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország, hogy sikerüljön megőrizni a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vészesen megterhelt német egészségügyi rendszer teljesítőképességét - jelentette szerdán a Der Spiegel a hírportálján.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló