3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újabb korlátozó intézkedéseket léptet életbe Spanyolország a regisztrált koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt.

További, a társadalmi és közvetve a gazdasági életet is korlátozó intézkedéseket vezet be Spanyolország az emelkedő fertőzöttségi adatok láttán.

A Vöröskereszt aktivistái figyelmeztetik a strandolókat a járványveszélyre Barcelonában 2020. auguaztua hetedikén. EPA/Alejandro Garcia
A Vöröskereszt aktivistái figyelmeztetik a strandolókat a járványveszélyre Barcelonában 2020. auguaztua hetedikén. EPA/Alejandro Garcia

Nincs több buli

A kormány nagyrészt betiltja az éjszakai életet:

az éjszakai klubokat és bárokat az egész országban bezárják.

Emellett minden vendéglátóhelynek be kell zárnia legkésőbb éjjel egy órakor, éjféltől pedig már nem engedhetnek be új vendégeket, közölte Salvador Illa egészségügyi miniszter a régiók vezetőivel tartott válságülést követően.

A kabinet döntött arról is, hogy a jövőben nem lehet a szabadban alkoholt inni, valamint dohányozni is tilos, ha nem lehet betartani a szükséges távolságot.

Egyidejűleg arra kérték a lakosságot, hogy

ne találkozzanak más háztartásokban élő emberekkel, a privát ünnepségek és egyéb találkozók létszámát pedig tíz főben maximálják.

A hatóságok mindemellett tovább növelik az idősotthonokban elvégzett koronavírus-tesztek számát.        

Az egészségügyi miniszter szerint ezek az intézkedések csak a szükséges minimumot jelentik, az egyes régiók pedig saját hatáskörben további szigorításokról dönthetnek, ha azokat indokoltnak látják.

Az elmúlt hetekben egyre több járványgócot találtunk

- indokolta az egészségügyi miniszter a lépéseket.  

Kiugró számok   

Spanyolországban július óta jelentősen és egyértelműen növekszik a napi új fertőzöttek száma: míg például június végén kevesebb mint 200 új fertőzöttet találtak naponta, addig július végén több mint ezret, az elmúlt napokban pedig már csaknem 3 ezret.

 

 

A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Spanyolországban, 2020. június-augusztus. (Forrás: El País)

 

Igaz, az Ourworldindata.org adatai szerint június vége óta az elvégzett tesztek száma is jelentősen emelkedett, és elérte, esetenként pedig meghaladta az április végi és májusi szintet – a diagnosztizált fertőzések számának emelkedése tehát valószínűleg ezzel vagy ezzel is magyarázható.   

 

     

A napi koronavírus-tesztek száma/ezer fő Spanyolországban, 2020. április-augusztus (hétnapos átlag, forrás:Ourworldindata)

Eközben vasárnap Madridban több százan tüntettek a kötelező maszkviselés és az egyéb korlátozó intézkedések ellen.

Besárgult Spanyolország

A vírusválság miatt Spanyolország turizmusa története legrosszabb időszakát éli,

számos ország pedig ismét utazási korlátozásokat vezetett be az onnan érkezőkkel szemben. Magyarország például az úgynevezett sárga zónába tette a spanyolokat. 

A dél-európai országban eddig 343 ezer fertőzöttet regisztráltak összesen, ami a második legmagasabb érték Európában Oroszország után.  A halálos áldozatok száma 28,6 ezer – kontinensünkön ennél többen csak az Egyesült Királyságban (46,8 ezer), Olaszországban (35,4 ezer) és Franciaországban (30,4) ezer hunytak el.

A világon az Egyesült Államokban haltak meg a legtöbben (170 ezren) a koronavírussal összefüggésben.

Globálisan a diagnosztizált fertőzöttek száma 21,7 millió. 775 ezren vesztették életüket, 13,7 millióan meggyógyultak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG