<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sajtóhírek szerint elkészült az egészségügy legújabb reformterve. Kunetz Zsombor szakértő szerint vannak benne használható ötletek, mint a betegellátás újraszervezése, de vannak komoly hiányosságok is. Ezek közé sorolja a finanszírozás megoldatlanságát.
A MH Honvédkórház I. Fázisú Klinikai Farmakológiai Laboratóriumának egyik kezelőszobája (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Elkészült az egészségügy átalakításának legfrissebb koncepciója, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) - kormány által még jóvá nem hagyott - szakmai anyagát a Portfolio ismertette ma reggel. A dokumentum alapján a kormány a betegellátás átszervezésében látja a megoldást, valamint az adósság keletkezésének megakadályozására is készülnek tervek.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint a csomagnak vannak részei, amelyek jó vitalapot jelentenek - feltétlenül ide sorolja az ellátás reformját - ugyanakkor súlyos hiányosságai is vannak a koncepciónak, így például nem látni a fedezetét az átalakításoknak és az új modell működtetésének - írja az Mfor.hu.

A szakértő szerint a legfontosabb azt tisztázni, hogy miből áll össze a kórházak - évről évre 60-70 milliárd forintra hízó - adóssága. Szerinte három tételből, amelyek közül az EMMI koncepciója csak az egyiket azonosítja: a nem megfelelő menedzsmentet. Kunetz Zsombor szerint azonban legalább ilyen fontos, hogy az ágazat alulfinanszírozott, egyenlőtlen a rendelkezésre álló költségvetési keret elosztása. Mint ahogy a korrupció is forrásokat szív ki a rendszerből (értve ez alatt a nem ésszerű közbeszerzési döntéseket, akár a kórház takarítására vonatkozóan is).

Ezek mellett valóban jelen van a menedzsment felkészületlenségéből fakadó kockázat is. Amit arra vezet vissza, hogy Magyarországon nincs megfelelő képzés, ami pedig van, annak nincs érdemi hozzáadott értéke. Az igazgatók így a képzés után is "pusztán" orvosok maradnak, használható menedzsmenttudás nélkül. Rontja a helyzetet az "orvoskeringő", vagyis az, hogy jó ideje lényegében ugyanabból a körből kerülnek ki a kórházigazgatók, akik az egyik helyről vándorolnak a másikra, ha úgy hozza az élet.

A szaktárca anyaga a menedzsment felelősségét felnagyítva tárgyalja, jóval csekélyebb jelentőséget tulajdonítva az egyéb szempontoknak - ad gyorsértékelést a csomagról.

Kunetz Zsombor ugyanakkor jobb véleményen van a betegellátás átalakításának tervéről. Látok jó csíragondolatokat - mondta lapunknak, kiemelve a járási szintek, a közösségi egészségügyi központok megerősítését, amely hatékonyabb ellátást ígér, mint amit jelenleg a háziorvosi szint biztosítani képes.

Azt viszont nem látja, hogyan fog rákapcsolódni az egészségügy csúcsintézményeire ez a hálózat, erre nem ad választ a dokumentum. Amely szerinte az ötvenes évek felfogását tükrözi, amikor továbbra is országos intézményekben, azok fennhatóságában gondolkodik, mint az onkológia vagy a baleseti intézet. Ma már máshol tart az egészségtudomány, a modell nem vertikálisan, hanem horizontálisan épül fel, amelyben egyszerre többféle kezelést, terápiát tud nyújtani az intézmény. Ezért szerinte inkább a magyarországi orvosegyetemekre kellene építeni a reformot, adott esetben azokat kijelölve a szuperkórháztól elvárt feladatok ellátására.

Ami viszont teljesen hiányzik az anyagból, az a finanszírozás. A 70 milliárd forint, amiről említés esik, biztos nem lesz elegendő az új modell működtetésére (ideértve a bérek rendezését is), ahhoz legalább ennek a tízszerese kell. A csomagban rögzített összeg arra elég, hogy idén kezelni lehessen az adósságproblémát- teszi hozzá.

Összességében tehát vannak előremutató elemek a csomagban a szakértő szerint, de hiányolja a bátorságot az apparátustól; annak rögzítését például, hogy végső soron szükség lesz a jelenleg aktív ellátást nyújtó intézmények kapacitásának megfelezésére, illetve átterelésére a szociális és egyéb, gondozói hálózatba. Tény, hogy az már nem csak orvosszakmai, de politikai érdekeket is sértene, mivel minden megye ragaszkodik ahhoz, hogy a lehető legtöbb ellátást nyújtó saját egészségügyi intézménye legyen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos