BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2020. február 11. 17:30

Sajtóhírek szerint elkészült az egészségügy legújabb reformterve. Kunetz Zsombor szakértő szerint vannak benne használható ötletek, mint a betegellátás újraszervezése, de vannak komoly hiányosságok is. Ezek közé sorolja a finanszírozás megoldatlanságát.

A MH Honvédkórház I. Fázisú Klinikai Farmakológiai Laboratóriumának egyik kezelőszobája (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Elkészült az egészségügy átalakításának legfrissebb koncepciója, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) - kormány által még jóvá nem hagyott - szakmai anyagát a Portfolio ismertette ma reggel. A dokumentum alapján a kormány a betegellátás átszervezésében látja a megoldást, valamint az adósság keletkezésének megakadályozására is készülnek tervek.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint a csomagnak vannak részei, amelyek jó vitalapot jelentenek - feltétlenül ide sorolja az ellátás reformját - ugyanakkor súlyos hiányosságai is vannak a koncepciónak, így például nem látni a fedezetét az átalakításoknak és az új modell működtetésének - írja az Mfor.hu.

A szakértő szerint a legfontosabb azt tisztázni, hogy miből áll össze a kórházak - évről évre 60-70 milliárd forintra hízó - adóssága. Szerinte három tételből, amelyek közül az EMMI koncepciója csak az egyiket azonosítja: a nem megfelelő menedzsmentet. Kunetz Zsombor szerint azonban legalább ilyen fontos, hogy az ágazat alulfinanszírozott, egyenlőtlen a rendelkezésre álló költségvetési keret elosztása. Mint ahogy a korrupció is forrásokat szív ki a rendszerből (értve ez alatt a nem ésszerű közbeszerzési döntéseket, akár a kórház takarítására vonatkozóan is).

Ezek mellett valóban jelen van a menedzsment felkészületlenségéből fakadó kockázat is. Amit arra vezet vissza, hogy Magyarországon nincs megfelelő képzés, ami pedig van, annak nincs érdemi hozzáadott értéke. Az igazgatók így a képzés után is "pusztán" orvosok maradnak, használható menedzsmenttudás nélkül. Rontja a helyzetet az "orvoskeringő", vagyis az, hogy jó ideje lényegében ugyanabból a körből kerülnek ki a kórházigazgatók, akik az egyik helyről vándorolnak a másikra, ha úgy hozza az élet.

A szaktárca anyaga a menedzsment felelősségét felnagyítva tárgyalja, jóval csekélyebb jelentőséget tulajdonítva az egyéb szempontoknak - ad gyorsértékelést a csomagról.

Kunetz Zsombor ugyanakkor jobb véleményen van a betegellátás átalakításának tervéről. Látok jó csíragondolatokat - mondta lapunknak, kiemelve a járási szintek, a közösségi egészségügyi központok megerősítését, amely hatékonyabb ellátást ígér, mint amit jelenleg a háziorvosi szint biztosítani képes.

Azt viszont nem látja, hogyan fog rákapcsolódni az egészségügy csúcsintézményeire ez a hálózat, erre nem ad választ a dokumentum. Amely szerinte az ötvenes évek felfogását tükrözi, amikor továbbra is országos intézményekben, azok fennhatóságában gondolkodik, mint az onkológia vagy a baleseti intézet. Ma már máshol tart az egészségtudomány, a modell nem vertikálisan, hanem horizontálisan épül fel, amelyben egyszerre többféle kezelést, terápiát tud nyújtani az intézmény. Ezért szerinte inkább a magyarországi orvosegyetemekre kellene építeni a reformot, adott esetben azokat kijelölve a szuperkórháztól elvárt feladatok ellátására.

Ami viszont teljesen hiányzik az anyagból, az a finanszírozás. A 70 milliárd forint, amiről említés esik, biztos nem lesz elegendő az új modell működtetésére (ideértve a bérek rendezését is), ahhoz legalább ennek a tízszerese kell. A csomagban rögzített összeg arra elég, hogy idén kezelni lehessen az adósságproblémát- teszi hozzá.

Összességében tehát vannak előremutató elemek a csomagban a szakértő szerint, de hiányolja a bátorságot az apparátustól; annak rögzítését például, hogy végső soron szükség lesz a jelenleg aktív ellátást nyújtó intézmények kapacitásának megfelezésére, illetve átterelésére a szociális és egyéb, gondozói hálózatba. Tény, hogy az már nem csak orvosszakmai, de politikai érdekeket is sértene, mivel minden megye ragaszkodik ahhoz, hogy a lehető legtöbb ellátást nyújtó saját egészségügyi intézménye legyen.

Makro / Külgazdaság Vizsgálódik az Európai Bizottság – von der Leyen is megszólalt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 31. 22:17
Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar parlamentben által hétfőn elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt és annak kormányzati végrehajtását - közölte Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a testület online tartott sajtótájékoztatóján kedden.
Makro / Külgazdaság Aki elveszíti a munkáját, az találjon gyorsan újat - üzente a kormány
Vég Márton | 2020. március 31. 20:15
A kormány szerint a munkavállalók bérét most is épp eléggé védik, így nem szükséges, hogy az állam átvállalja a cégektől a bérköltségek bizonyos hányadát.
Makro / Külgazdaság Ismét jelentősen emelkedett az olaszországi halottak száma
MTI | 2020. március 31. 19:09
Több mint nyolcszázzal nőtt az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában Olaszországban. A járvány halottainak a száma így elérte a 12 428-t - közölte az olasz polgári védelmi hatóság.
Makro / Külgazdaság Egyre félelmetesebb a helyzet New Yorkban
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 18:24
Egy éjszaka alatt 14 százalékkal ugrott a fertőzöttek száma – jelentette be az állam kormányzója.
Makro / Külgazdaság Ezek a rendeleti kormányzás első intézkedései
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 17:09
A kormány a tegnapi szavazáson megkapott jogkörének segítségével kihirdette az egyes eljárásjogi intézkedések első körét.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így működik home office-ban a brit kormány
Wéber Balázs | 2020. március 31. 16:50
Múlt héten Boris Johnson is benyelte a koronavírust, azóta távvezérlésben irányítja a brit birodalmat.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: szupervulkánként robbanhat India
Káncz Csaba | 2020. március 31. 13:14
Az indiai kormány megnyitotta a koronavírus útját a nagyvárosokból a nyomorban tengődő falvak irányába. Márpedig a 800 millió, vidéken élő indiai egészségügyi ellátásáért felelős személyzet háromnegyede képesítetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megvannak a részletes adatok a magyarországi elhunytakról!
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 13:01
Nem kellett túl sokat várni a részletes adatokra a közlemény megjelenése után.
Makro / Külgazdaság Területi adatokról még nem, de az elhunytakról több információt kapunk
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 12:41
Fontos újítás, hogy ezentúl a koronavírus hivatalos oldalán fel fogják tüntetni az elhunytak számán kívül a nemüket, a korukat és azt a krónikus alapbetegséget, amelyben a betegség előtt is szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Nőttek az ipari termelői árak - februárban
MTI | 2020. március 31. 10:02
3,8 százalékkal.
Friss
hírlevél