4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ahogy várható volt, pattanásig feszült a brit belpolitikai helyzet azt követően, hogy Cameron miniszterelnök kiírta az EU tagságról szóló népszavazást és a bennmaradásra buzdít, párttársa, az eddig népszerű londoni polgármester, Boris Johnson pedig hátba döfte őt, és a kilépést kezdte támogatni. A skótok lehetnek a mérleg nyelve.
(Fotó: Wikimedia Commons)

Nem erről volt szó

Közvetlenül a drámai események után felvetettük, hogy meglehetősen különleges a skótok helyzete a brit, vagy inkább angol uniós kilépési drámában. A skótok ugyanis tavaly előtt tartottak népszavazást arról, hogy ők maguk tagjai akarnak-e maradni Nagy-Britanniának, vagy búcsút intenének az angoloknak. A népszavazás végül nagyon kis többséggel a maradás mellett döntött, ami azt is jelenti, hogy a skótok közel fele önállósodna, így ez a kérdés nem kerül le végleg a napirendről.

Egy nyugodt, prosperáló Nagy-Britannia valószínűleg továbbra is vonzó lenne a skótoknak, különösen az alacsony olajárak időszakában, hisz ők az olajtól várták a nagy gazdagságot az önállóság idejére. A nyugodt Nagy-Britannia pedig hirtelen odalett, miután Cameron miniszterelnök második választási győzelme után rögtön előszedte saját népszavazási ötletét, ami hasonló a skóthoz, csak annyi a különbség, hogy egy nagyobb egység, azaz egész Nagy-Britannia szavaz egy nagyobb szervezetben, vagyis az Európai Unióban való maradásról vagy az onnan való kilépésről.

Cameron benézte

Tulajdonképpen paradox egy helyzet, már csak a két népszavazás időbeli közelsége és szoros összefüggése miatt is óvatosan kellett volna kezelnie a kérdést Cameronnak. Csak hogy a brit miniszterelnökben fel sem merült, hogy a népszavazás során az EU-ban maradás veszélybe kerülhet, ezért ennek skót vonatkozásával sem foglalkozott.

Most viszont bajban van, az egész kontinenssel együtt, hisz kicsúsztak a kezéből a folyamatok, és nem csak a londoni polgármester, hanem kormányának jelentős része is ellene fordult. A végeredmény kiszámíthatatlan lett, minden apró tényező számít, így most hirtelen helyzetbe kerültek a skótok. Ők tavaly végül az unió fenntartására szavaztak Angliával, de arról szó sem volt, hogy ki kéne lépniük az Európai Unióból.

Olyan Britannia nem kell nekik

Így most számukra egész más a leányzó fekvése, egy EU-n kívüli Britannia nem vonzó nekik, egy Anglia nélküli önálló EU tagság viszont már sokkal inkább. Hisz a brit kilépés esetén megtehetik, hogy ők mégis ott hagyják Britanniát, és önálló Skóciaként belépnek az EU-ba. Az EU feltehetően boldogan fogadná őket brit utódállamként, és még egy kis pénzt is szánna arra, hogy a kis, 4 milliós nép ne éljen rosszabbul, mintha az angolokkal maradt volna. Lenne egyúttal hirtelenjében egy 20. eurózóna tag is.

Nos, a Skót Nemzeti Párt vezetője, Nicola Sturgeon máris felvetette, hogy ha a brit kilépés a skótok támogatása nélkül zajlik, akkor hirtelen igény lehet az újabb skót függetlenségi népszavazásra, melynek eredménye ebben az esetben már nem lenne kétséges. A skótok tehát úgy gondolják, hogy ha maradtak is Nagy-Britanniában, azért egy ilyen kérdést, mint az EU-ban maradásukat, ők maguk szeretnék eldönteni.

Megmenthetik a helyzetet

Mindez most jól is elsülhet, ha az EU elhagyása mellett kampányolók most elgondolkoznak egy kicsit. Látniuk kell, hogy a brit kilépés így magával hozhatja Skócia kilépését, és ezzel végső soron maga Nagy-Britannia szűnik meg. Tavaly nagyon nem akarták a skótok távozását. Most eldönthetik, mi a fontosabb: egy független Anglia az EU-n kívül (esetleg Wales marad velük), vagy az egységes Nagy-Britannia az Európai Unión belül. A skótok lehetnek mindannyiunk, egész Európa megmentői.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG