<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete

Pontosan 10 napja volt, hogy isztambuli búcsúlátogatásán Angela Merkel kihangsúlyozta, hogy milyen fontosak Berlin számára a török kapcsolatok. Ehhez képest most lehetséges, hogy a német nagykövet is kiutasításra kerül Ankarából.

Az elszabadult hajóágyú

Az elmúlt pár napban még a török közállapotokat ismerők számára is elképesztő helyzet állt elő. Tíz ország, köztük az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és négy további NATO-szövetséges nagykövetének kiutasítását rendelte el ugyanis Recep Tayyip Erdogan elnök, ami újabb mélypont felé taszítja Törökország és a Nyugat viszonyát.

 Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédet mond egy kormányülést követően (Fotó: MTI/AP/A török államfői hivatal sajtóirodája/Mustafa Kamaci) Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédet mond egy kormányülést követően (Fotó: MTI/AP/A török államfői hivatal sajtóirodája/Mustafa Kamaci)

De mit tettek ezek a nagykövetek? Nos, csupán annyit, hogy egy hete közös közleményben szólítottak fel Osman Kavala szabadon engedésére, akit Erdogan és köre Soros György felforgató embereként szapul.  Holott akárcsak a magyar miniszterelnök, Erdogan is egykor bizalmi kapcsolatot ápolt Sorossal. 

A politikai aktivizmusáról ismert török üzletembert több mint négy éve tartják fogva ítélet nélkül. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) már 2019 decemberében a szabadon bocsátására kötelezte Törökországot, ám ezt a hatóságok nem hajtották végre.

A 10 nagykövet egyike sem kapott még hivatalos értesítést a kiutasításáról. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a török külügyminisztériumban most lázas lobbizással próbálják meggyőzni az elnököt a képtelen döntésének visszavonásáról. 

Másrészt jövő hétvégén tartják Rómában a G20-as találkozót, amelyen Erdogan szeretne négyszemközti megbeszélést Joe Biden amerikai elnökkel (erre a múlt hónapban New Yorkban Biden nem volt hajlandó), vasárnap pedig Glasgowban elkezdődik az ENSZ klímaváltozásról szóló konferenciája, a COP26.

Mocsárba süllyedve

Az azonban világos, hogy – akárcsak a magyar miniszterelnök esetében - a Nyugat-ellenes folyamatos provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle. 

hirdetés

Erdogan pártjának (AKP) népszerűsége hanyatlik, elnöki szuper-hatalmának támogatottsága 34 százalékon áll, folyamatos machinációival a jegybankban pedig elérte, hogy a líra szinte hetente üt újabb és újabb mélypontot és csupán idén már elvesztette értékének 20 százalékát. Az elnök bólogató emberekkel töltötte föl a monetáris tanácsot, amely aztán a múlt héten 200 bázisponttal, 16,0 százalékra vitte le az alapkamatot.  Jelenleg viszont az infláció 19,58 százalékon áll, tehát a reálkamat Törökországban jelenleg mínusz 3,58 százalék.

Ez kiváló hír az exportáló vállalatoknak, de rajtuk kívül gyakorlatilag senkinek. Nem véletlen, hogy a török iparban uralkodó bizalmi index a napokban 8 hónapos mélypontra süllyedt. 

Az ország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható. Az ellenzék hangosan követeli, hogy a kormány adjon számot arról, mi történt a korábban 128 milliárd dolláros szinten álló devizatartalékkal. A jelek szerint a tavalyi év során a jegybank ennek nagy részét elégette a zuhanó líra védelmére.

Ankarában eközben egyre szélesebb körben zajlanak a spekulációk az elnök romló egészségi állapotáról.  

A Halkbank dráma

Ráadásul október 22-én egy amerikai fellebbviteli bíróság elutasította egy befolyásos török állami bank keresetét. Szankciók jöhetnek tehát az úgynevezett Halkbank-ügyben, amelynek keretében a török állami bank megkerülte az Irán elleni szankciókat – és nem utolsósorban ebben az összeesküvésben személyesen Erdogan is érintett.

John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó tavaly nyáron megjelent könyvéből még többet megtudhatunk erről a sötét ügyről. 

Bolton állítása szerint Erdogan elnöknek Trump megígérte, hogy személyesen beavatkozik a Halkbank ellen folyó amerikai ügyészségi vizsgálatba. Trump elmondta török kollégájának, hogy a vizsgálatot abban a kerületben (Southern District of New York) „Obama ügyészei folytatják, de az ügy meg lesz oldva, amikor lecserélem őket.”

Ez egy nukleáris erejű állítás volt, mivel az amerikai vádhatóság az elmúlt években részletesen feltárta, hogy a török állami bank központi szerepet játszott az Irán elleni amerikai szankciók kijátszásában: ezen keresztül jutott az "átmosandó" pénz Dubajba, ahol bekerült a globális pénzügyi rendszerbe. Az amerikai ügyészek feltárták azt is, hogy az iráni pénzalapokat aranyra váltották, Dubajba vitték, készpénzért értékesítették, majd az összeget Irán javára használták fel. A pénzt dollárra váltották és bankokon keresztül New Yorkba utalták.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nyolcmilliárddal ösztönöznek Orbán Viktorék új termékekre, eljárásokra
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 10:22
Ismét elérhetővé vált a hazai egyetemek és vállalkozások tudáskapacitásából, szellemi tulajdonából magas hozzáadott értékű új termékek és eljárások előállítására ösztönző pályázat - jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese hozzátette: a tavaly sikeresen bemutatkozott Gyorsítósáv második köre több mint két és félszeres keretösszeggel bátorítja a magyar ötletek gyakorlati hasznosítását.
Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló