<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Joe Biden elnökségének második évét kezdi meg 2022-ben, ez az esztendő pedig feltehetőleg sorsdöntő lesz, hiszen novemberben félidős választásokat tartanak, amelyen a demokratáknak jócskán van mit vesztenie.

Az elnöknek így nagyjából 11 hónapja van arra, hogy megoldjon olyan kulcskérdéseket, amelyek alapjaikban befolyásolják az amerikaiak mindennapjait. Pandémia, gazdasági kilábalás - ez csak néhány azokból a területekből, amelyen dolga lesz a Biden adminisztrációnak.

Nincs vége a pandémiának

Az, hogy az Egyesült Államok hogyan manőverezik a járvány alatt, alapjaiban fogja meghatározni a 2022-es évet Joe Biden kormánya számára. A New York Egyetem történésze, Timothy Naftali a Time megkeresésére úgy fogalmazott, hogy elsősorban a víruson múlik, milyen lesz az elnökség második évének megítélése.

Az omikron variáns terjedése komoly problémát jelent az országban, így egyre nagyobb a nyomás az elnökön arra, hogy az átoltottság általános növelése mellett a szülőket is meggyőzze arról, hogy a négy évnél idősebb gyermekeket oltassák be.

A pandémiaellenes tervek közt szerepel még a gyorstesztek elérhetőségének bővítése, valamint az emlékeztető-oltások beadásának gyorsítása is. Ennek keretében Biden ígéretet tett arra, hogy január végéig 500 millió ingyenes otthoni gyorstesztet osztanak szét, valamint ezer katonai egységet rendeltek ki a túlterhelt kórházak megsegítésére. Mindez azonban úgy tűnik, hogy nem elegendő.

Biden az új évben sem unatkozik majd - feladat akad bőven. (EPA/MICHAEL REYNOLDS)Biden az új évben sem unatkozik majd - feladat akad bőven. (EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Az Egyesült Államok úgy indítja a 2022-es évet, hogy mindössze a lakossága 60 százaléka kapta meg mindkét oltását a Mayo Clinic adatai szerint: ez jócskán elmarad attól a 80 százalékos szinttől, amelyet a vírus lényegi lassításához neveztek meg a szakértők.

Joe Biden népszerűségi indexe jelenleg 40 pont közelében mozog, és Naftali szerint a szavazók az elhúzódó járvány mellett a megugró inflációért és az ebből fakadó gazdasági nehézségekért is őt hibáztatják. Mindezen problémák bármelyikének orvoslása sokat segíthetne az elnöknek abban, hogy végrehajtsa a kampány során megígért céljait lecsökkenő politikai ellenállás mellett.

Előrébb tolni a megakadt újraindítási programot

Joe Biden ott folytathatja 2022-ben, ahol abbahagyta, hiszen a 'Build Back Better' névre keresztelt újraindítási program továbbra is elfogadásra vár. A szociális háló erősítését és a klímaváltozást is magába foglaló terv az alsóházban már zöld utat kapott, azonban novemberben felsőházban pont egy demokrata szenátor, a nyugat-virginiai Joe Manchin torpedózta meg ezt.

A politikus egyértelmű nemet mondott, a szenátus 50 republikánus tagja pedig a kezdetek óta ellenzi a csomag bevezetését, igy Biden gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe került. A Biden-csomag tartalmáról korábban egyébként ebben a cikkben írtunk:

A demokraták előtt tehát úgy tűnik, hogy egyetlen út maradt - amennyiben Manchin nem gondolja meg magát, úgy kénytelenek lesznek a csomag a szenátor által is támogatott elemeit egyesével átnyomni a szenátusban,

Begyűjteni az elismerést

Az elnök legkellemesebb 2022-es feladatának egyértelműen az tűnik, amit politikai tanácsadói javasolnak: egy turné az országban, ahol személyesen találkozhat a választókkal, és saját maga számolhat be a kormánya által végrehajtott fejlesztésekről.

Jim Margolis, az egyik legismertebb demokrata stratéga, aki már Barack Obama 2008-as és 2012-es kampányain dolgozott, úgy fogalmazott, hogy az elnöknek, a kabinet tagjainak, és a képviselőknek hirdetnie kell a sikeresen megvalósított terveket.

Meg kell értetni az amerikaiakkal, hogy mi a kapcsolat a végrehajtott tervek, és a saját életükben érzékelhető pozitív változások közt

- mondta Margolis. Biden már megkezdte ezt a turnét, 2021 utolsó hónapjaiban megfordult például Michigan, Minnesota, Missouri és New York államokban is. Nem kérdés, hogy a körutat folytatni kell 2022-ben is.

Munkaerőhiány - a kormányzatban is

Bár a Biden adminisztráció második évét kezdi, még mindig meghökkentően sok a betöltetlen pozíció a kormányzatban - Biden 171 jelöltje még mindig arra vár, hogy megkapja a szenátus jóváhagyását. A Fehér Ház egyelőre nagyrészt tehetetlen az ügyben, hiszen úgy tűnik, a republikánus szenátorok így állnak bosszút - a szándékos akadékoskodás a betöltött pozíciók arányát a Donald Trump elnökségének első éve alatt látott szintre csökkentette. Csak összehasonlításképp: ugyanennyi idő alatt az Obama és Bush adminisztráció több mint 400-400 kinevezésen túl volt már. 

Kezdődik a nagy munka

Feladat tehát akad bőven, és Bidenen egyre nő a nyomás, hiszen támogatottsága egyelőre folyamatosan csökken, miközben a félidős választás vészesen közeleg. Az előző, 2018-ban tartott voksoláson Donald Trump kormánya nagyot bukott, elveszítve a képviselőházi többséget. Ha Joe Biden is így jár, annak csúnya vége lehet - elég csak belegondolni, hogy az amerikai elnököt már nem Donald Trumpnak hívják. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG