<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Sokat faragtak a spanyolok a deficiten, de a bankmentőcsomagot is ide számolva, a helyzet elég siralmas. Marad a recesszió, a kormányfő mégis azt várja idén megindul a növekedés.

Magyarázza a bizonyítványt Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök. Az államháztartási deficit tavaly év végén a GDP 6,7 százaléka volt, ami brutálisan magas, viszont ahhoz képest, hogy tavaly 9,4 százalék volt, jelentős eredménynek mondható. Senkit sem lep meg, hogy a spanyol deficit a 3 százalékos referenciaérték felett van magasan, ezt már tavaly év elején is lehetett tudni, az Ecofin is folyamatosan lazította a célértéket.

Mariano Rayoj Van Rompuy-jel és Barrosóval a legutóbbi EU-csúcsonRajoy magyarázkodik: ez a szükséges rossz

Rajoy azt emelte ki, hogy a strukturális kiigazítás a GDP 3,5 százalékára rúg, ilyet egyetlen OECD tagállam sem ért el korábban - mondta ma a Képviselői Kongresszus (a spanyol parlament alsóháza) ülésén. A bankmentésre szánt hitelkeret nagysága ugyanakkor eléri a spanyol nemzeti össztermék 3,2 százalékát - a spanyol bankszektort a dominóhatástól tartva ugyan uniós alapból mentik, de Brüsszel már a múlt héten jelezte, hogy az összeurópai segítség nélkül a spanyol hiány 10,2 százalék lenne. A spanyol bankok közül elsőként bajba kerülő Bankia megmentését korábban átvállalta volna a kormány, hamar kiderül azonban, hogy a pénzszektor nagy része bajban van a rossz hitelek hatalmas aránya miatt, és hogy a költségvetés egyértelműen nem bírta volna el ezen bankok megmentését. A spanyol hitelintézeti szektor problémájának méretét jól jelzi, hogy hiába a kiigazítócsomag, a bankok megmentése még ennek az "eredményét" is lenullázta volna. Idén szintén a GDP 6,7%-a lehet a hiány a Bizottság szerint (itt javított a prognózison), az adósság leépítése és a deficit lefaragásának üteme azonban lassulhat a korábban várt ütemhez képest.

Jön az elrugaszkodás

Rajoy szerint a spanyol gazdaságpolitika jó irányba mutat, még akkor is ha ennek jelei még nem mutatkoznak meg. A kormányfő ugyanakkor azt is jelezte, hogy bizonyos lépéseket egyszerűen szükségből kell meglépniük, hogy csökkentsék az adósságot. Rajoy szerint 2013-ben vége lehet a recessziónak, az év második felében megindulhat a növekedés, jövőre pedig a munkaerőpiaci helyzet is javulni fog. "Az a fontos, hogy kitartsunk a gazdaságpolitika mellett, folytatni kell a költségvetési kiigazítást, a strukturális reformokat és a bankszektor újrastrukturálását" - mondta a kormányfő.A megszorítások következtében azonban továbbra is nagyon gyenge a belső kereslet, a Spanyol Nemzeti Bank (BE) mai kiadott előrejelzése szerint a tavalyi év utolsó negyedévében tapasztalt 0,7%-os gazdasági visszaesés után az idei első negyedévben is valószínűleg zsugorodik a gazdaság. Jó hír lehet ugyanakkor, hogy a központi bank szerint bár a munkanélküliségi ráta nagyon magas (26%), a munkaerőpiaci helyzet stabilizálódhat és folyamatosan csökkenhet az állástalanok száma a közeljövőben (januárban a regisztrált munkanélküliek száma csökkent 0,1%-kal).


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG