<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A bécsi merényletnél nemcsak az elégtelen erőforrás, hanem az elhárítás, a rendőrség és az igazságügy közötti bizalomhiány is komoly szerepet játszott. A nemzetbiztonsági hivatal vezetői pozícióit 2000 óta jórészt a kormánypárt káderei kapták, a szakmai kompetencia háttérbe került. Káncz Csaba jegyzete.

A Bécsben született, büntetett előéletű Kujtim Fejzulai november 2-én este sebesített meg halálosan 4 embert az osztrák fővárosban. Az osztrák és észak-macedóniai állampolgársággal rendelkező Fejzulai azóta az osztrák nemzetbiztonságiak radarján volt, miután egyike volt azon 90 ausztriai iszlamistának, akik tavaly Szíriába akartak utazni, hogy csatlakozzanak az ISIS-hez. Ezt azonban a hatóságok megakadályozták, majd 22 hónapos börtönbüntetésre ítélték, ahonnan egy fiatalkorúakra vonatkozó törvény miatt tavaly decemberben feltételesen szabadlábra helyezték.

Mulasztások sora

Mára nyilvánvaló, hogy az osztrák nemzetbiztonsági hivatal (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung, BVT) elképesztő mulasztásokat követett el a terrorcselekmény előtt. Július 23-án ugyanis a szlovák hatóságok értesítették a hágai Europolt arról a két ismeretlen osztrákról (megadva az autó rendszámát), akik Pozsonyban géppisztolyhoz való lőszert akartak vásárolni. Bár a Europol azonnal továbbította az információt az BVT-nek, az ott hosszú hetekre elkeveredett.

Az osztrák kormány egyelőre csupán a BVT bécsi irodájának vezetőjét, Erich Zwettlert távolította el hivatalából. De hogy további fejek fognak hullani, az bizonyos. Az Igazságügyi és a Belügyminisztérium közös vizsgálóbizottságának a jövő hónapig kell tisztáznia, hogy a tavaly decemberben előzetesen szabadon engedett Fejzulai-t miért nem követték a hatóságok szorosabban.

2020. november 3.: koszorút visz egy férfi a Bécs belvárosában az előző este elkövetett merénylet helyszínére. (Fotó: MTI/AP/Ronald Zak)2020. november 3.: koszorút visz egy férfi a Bécs belvárosában az előző este elkövetett merénylet helyszínére. (Fotó: MTI/AP/Ronald Zak)

Hiszen júliusban, a pozsonyi incidens előtt találkozott egy tucat iszlamistával is a német nyelvterületről. Ennek nemhogy nem lett semmifajta következménye, hanem a BVT egyenesen Fejzulai pozsonyi útjának napján állította le a megfigyelést.

Osztrák sajtóbeszámolók szerint a BVT és az elhárítás bécsi részlege megvitatta annak lehetőségét, hogy emeljék Fejzulai veszélyességi szintjét. De október végén ettől eltekintettek, mivel az erőforrásaikat túlságosan lekötötte egy, a Muszlim Testvériség elleni művelet előkészítése. A „Luxor” műveletet aztán november 9-én hajtották végre 1000 rendőr segítségével.

Pártkáderekkel feltöltve

A különböző nemzetbiztonsági egységekből 2002-ben létrehozott BVT-t mindig is jellemezték szervezeti problémák. A polgári BVT mellett Ausztriában működik még egy katonai hírszerző (HNA) és egy katonai elhárító (Abwehramt) hivatal, a 3 összesen mintegy 1100 alkalmazottal, szervezetileg szigorúan elválasztva. Egy összevont titkosszolgálatot Ausztriában politikai okok miatt nem lehet létrehozni, a nemzetiszocialista korszak sötét árnya miatt.

Ennek ellenére a 2015-ös párizsi terrotámadás (Charlie Hebdo) nyomán a BVT hatásköreit kiterjesztették 2016-ban. Az úgynevezett Rendőrségi Államvédelmi Törvény felhatalmazza az elhárítást, hogy informátorokat szervezzen be, és a szervezet a gyanúsítottak megfigyelésében szélesebb felhatalmazásokat kapott. Mindezek ellenőrzésére a Belügyminisztériumban egy emberjogi megbízotti állás létesült.

Thomas Riegler, aki tavaly az osztrák titkosszolgálatokról átfogó könyvet jelentetett meg, egy „krónikusan alulfinanszírozott” szervezetet ír le. A szerző szerint a szervezet tele van ellentmondásokkal: egyrészt rendőrségi, másrészt hírszerzői feladatokat kell ellátnia. Komoly feszültség van a személyi állományban is, mivel – egy kisebb megszakítástól eltekintve – 2000 óta a mérsékelten konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) felügyeli a Belügyminisztériumot, és pártkáderek sora áramlott be a titkosszolgálatokhoz.

Moszkva barátai

A felhalmozódott feszültség aztán a felszínre robbant, amikor a Moszkvával jó viszonyt ápoló Szabadságpárt adta a belügyminiszteri pozíciót 2017-2019 között. Herbert Kickl 2018-ban razziát rendelt el a BVT-nél és ezzel hiperérzékeny anyagok jutottak ki a rendőrséghez és az igazságszolgáltatáshoz.

A botrány feldolgozását egy parlamenti vizsgálóbizottság végezte, amely aztán rámutatott, hogy a BVT vezetői kinevezéseinél túl gyakran esett latba az ÖVP-hez való politikai lojalitás, és ritkábban a szakmai kompetencia.

Nagyszabású reform jön

Az utóbbi napok vizsgálatai arra is rámutattak, hogy a BVT-re túl nagy teher hárul az új generációs iszlamisták kihívásával. Ausztriából több mint 300 személy utazott a Közel-Keletre az iszlamisták harcát támogatni, miközben 2016 óta 140 iszlamista személyt figyeltek meg. Az eddigi jelek arra mutatnak, hogy a bécsi merényletnél nemcsak az elégtelen erőforrás, hanem az elhárítás, a rendőrség és az igazságügy közötti bizalomhiány is komoly szerepet játszott.

Az osztrák lapok értesülései szerint a BVT-t a közeljövőben alaposan megreformálják. A hírszerzési és az elhárítói részleget elválasztják, miközben a munkatársak számára jobb képzést biztosítanak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Nem akarnak baloldali fordulatot a német liberálisok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 16:16
Mindhárom, a kormányalakításban érdekelt párt megerősítette, hogy megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások Németországban. A liberálisok szerint az új kormánynak középen kell állnia politikailag.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: új európai mag formálódik
MTI | 2021. október 18. 15:16
Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
Makro / Külgazdaság A kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra – felkapta Márki-Zayt a világsajtó
Wéber Balázs | 2021. október 18. 14:38
Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Újabb jelentős drágulás a kutakon: már 560-570 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:24
A világpiaci olajárak emelkedése miatt a Mol szerdán tovább drágítja a kutakon elérhető üzemanyagokat. A benzin literjéért átlagban 5 forinttal kell többet fizetni, immár 496 forintot, míg a gázolaj ára 7 forinttal, 512 forintra megy fel.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem látott tempóban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:01
Tovább romlott a koronavírus-helyzet: hónapok óta nem látott szintre emelkedett az új megbetegedések száma és a pozitív tesztek aránya is.
Makro / Külgazdaság Satufékezett a kínai gazdaság az energiakrízis, az árvizek és a korona-gócok miatt
MTI | 2021. október 18. 07:44
A második negyedévben még 7,9 százalékos volt a gazdaság növekedése, a harmadikban már csak 4,9.
Makro / Külgazdaság "Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel" - Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 06:53
Dobrev Klára elismerte vereségét, és gratulált riválisának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos