3p
Legalábbis ez következhet abból, hogy ma a világpiaci kőolajárak 24 százalékkal estek, aminek következtében több mint 18 éve nem látott mélypontjukra süllyedtek.

Az óriási esést a Goldman Sachs napvilágott látott véleménye váltotta ki, amely arra figyelmeztetett, hogy az új koronavírus által okozott világjárvány soha nem látott mértékben csökkentheti az olajkeresletet.

Az amerikai befektetési nagybank cég elemzőinek előrejelzése szerint március végéig napi 8-9 millió hordóval csökkenhet a globális kereslet, az egész évet tekintve pedig elérheti a napi 1,1 millió hordót a visszaesés mértéke.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent szerdán eddigi napi mélypontján 24 százalékos mínuszban, 24,67 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig 24,85 százalékos veszteségben, 20,06 dolláron állt. A Brent ára 2003 májusa, a WTI-é pedig 2002 februárja óta nem volt ilyen alacsony.

Ezt követően pozitív korrekciót hajtottak végre, ám nem sokkal este 9 óra előtt a Brent 26 dollár alatt, míg a WTI valamivel 22 dollár felett cserélt gazdát.

A Goldman szakértői arra számítanak - mutat rá az MTI -, hogy a Brent hordónkénti ára is a 20 dollárra csökkenhet a második negyedévben. Más elemzők pedig még a 10 dolláros árat is elképzelhetőnek tartják, ami legutóbb 1998-ban fordult elő.

A hazai benzinárak megállapításánál a Mol a Brent-típus jegyzését veszi figyelembe. Ennek január közepe óta tartó zuhanása miatt estek itthon is az üzemanyagárak, mint arról már beszámoltunk, a pénteki újabb, ezúttal 10-10 forintos árcsökkenés eredményeként március 20-ától már 80-100 forinttal lehet olcsóbban tankolni, mint két hónappal korábban.

Az olajpiacon rekordméretű túlkínálat alakulhat ki áprilisban, mert a járvány visszavetette a keresletet, a nagy exportőrök viszont kitermelésük növelésére készülnek. Olyan globális fölösleg keletkezhet, hogy elemzők szerint pár hónap alatt megtelhetnek a tározók és az ipar széles körben leállásokra kényszerülhet. A nyersolaj már így is javarészt a szárazföldi és tengeri raktárakba kerül az utazási korlátozások és a gazdasági aktivitás csökkenése miatt.

Az IHS Markit londoni pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport elemzői úgy becsülik, hogy a februártól májusig tartó időszakban havi bontásban napi 4 millió és 10 millió között, azaz a globális kereslet 4-10 százaléka között lehet a túlkínálat mértéke.

A Standard Chartered Bank brit nagybank még borúlátóbb, a második negyedévben napi 12,9 millió hordós túlkínálatot - ez a globális kereslet 13 százaléka -, az év végére pedig 2,1 milliárd hordót meghaladó többletet vár.

A Goldman Sachs számításai szerint több mint egymilliárd hordóra rúgnak az olajtárolók kihasználatlan kapacitásai, de a túlkínálat ennél várhatóan kisebb lesz. Ezzel együtt zavarok keletkezhetnek a logisztikai kapacitásokban, ideértve tankerhajókat, az olajvezetékeket, a terminálokat és a feldolgozó egységeket.

Az olajárak erős nyomás alá kerültek kínálati oldalról, miután a nagy olajexportáló országokat tömörítő OPEC+ csoport - Oroszország ellenkezése miatt - nemhogy megegyezett volna a kitermelés még erősebb visszafogásáról, hanem még a jelenleg érvényes megállapodás márciusban lejáró hatályát sem hosszabbította meg március elején. Szaúd-Arábia megtorlásul árháborút indított Oroszország ellen, bejelentve, hogy áprilistól napi 12 millió hordó fölé növeli kitermelését és hordónként 6-8 dollárral csökkenti minden olajtermékének árát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG