<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az ENSZ becslése szerint nagyjából a háború kezdete óta 740 ezer ember lépte át az orosz-ukrán határt: közülük sokan valóban Oroszországban képzelik el a jövőt, ám többeket kitelepítettek. Az orosz belső ellenállás pont azoknak a kitelepítetteknek nyújt segítséget, akik számára valós fenyegetés, hogy Putyin kormánya még messzebb, akár Szibériába deportálja őket.

Amikor Bogdan Goncsarov, felesége és 7 éves kislánya március közepén elmenekült szülővárosuk, Mariupol bombázása elől, az oroszok által ellenőrzött délkelet-ukrajnai szakadár területen kötöttek ki. Mivel féltek attól, hogy több ezer kilométerre szállítják őket, s hallották, hogy más menekülteket Szibériába küldtek, Goncsarov kapcsolatba lépett egy orosz önkéntessel, aki megszervezte számukra a szállítást Oroszországon keresztül az észt határig.

Csoda, hogy kijutottunk

– mondta a 26 éves Goncsarov, aki a háború előtt építészként dolgozott, és most Svédországban kezdhet új életet a családjával. Az önkénteseknek köszönhető – tette hozzá.

Sokan szorulnak segítségre

Bogdan Goncsarov és családja tehát már biztonságban van, ám az orosz önkéntesek számára most is jócskán akad munka. Hiszen a kitelepített ukránok közül tényleg sokan nem akarnak Oroszországban vagy az oroszok által ellenőrzött területen maradni. Nekik az önkéntesek utazási tanácsokat adnak, valamint segítséget nyújtanak, például pénzzel, szállítással és szállással is.

A Reuters az ukrán menekülteket segítő hálózatokban aktív önkéntesekkel beszélgetett: a portál cikke szerint a segítőcsoportok irányítói többnyire oroszok, vagy orosz származásúak. Az önkéntesek többsége külföldön dolgozik, ám vannak, akik még mindig Oroszországban tartózkodnak, közülük sokan titokban segítik az ukrán menekülteket, hogy elkerüljék az orosz hatóságok figyelmét. A Reuters által megszólaltatott önkéntesek egyetértettek abban, hogy ez az egyik módja annak, hogy a háborút ellenző oroszok kifejezzék a valódi érzéseiket akkor, amikor az ország törvényei hatékonyan korlátozzák a „speciális katonai hadművelet” nyílt bírálatát.

Ukrán menekült Lengyelországban. Fotó: EPA/DAREK DELMANOWICZUkrán menekült Lengyelországban. Fotó: EPA/DAREK DELMANOWICZ

Nem tiltják kifejezetten az orosz törvények, de…

Fontos megjegyezni, hogy jelenleg Oroszországban nincs olyan törvény, amely kifejezetten megtiltaná, hogy a lakosság segítsen az ukránoknak elhagyni az országot. A nem kormányzati szervezetekre (NGO-k) vonatkozó jogszabályok azonban felhatalmazzák a kormányt arra, hogy megtagadja a segélyszervezetek nyilvántartásba vételét, ha úgy ítéli meg, hogy Oroszország érdekeit sértő tevékenységet folytatnak. Az orosz törvények azt is előírják, hogy a külföldi finanszírozásban részesülő és politikai tevékenységet folytató nem kormányzati szervezeteket további ellenőrzésnek kell alávetni.

Kockázatos és fontos

Azt, hogy az önkéntesek tevékenysége mennyire kockázatos még úgy is, hogy a törvény nem tiltja betű szerint a tevékenységüket, jól mutatja Irina Gurszkaja esete is. A ’Rubikus’ segélyhálózat tagjaként az orosz nő több tucat ukránnak segített elhagyni Oroszországot, ám tevékenységét fel kellett függesztenie azután, hogy a rendőrség beidézte kihallgatásra. A szervezet képviselője, Szvetlana Vodolazszkaja arról számolt be, hogy bár az önkéntes ellen végül nem emeltek vádat, így is több órán keresztül fogva tartották, és nem engedték, hogy ügyvéddel beszéljen.

Mindannyiunknak állandó bűntudata van

 - mondta a 20 éves Marija Belkina, egy Georgiában élő orosz származású nő, aki egy olyan csoportot vezet, amely elmondása szerint mintegy 300 ukránnak segített elhagyni Oroszországot. A Tbiliszi Önkéntesek nevű csoport humanitárius segítséget nyújt a Georgiában élő ukrán menekülteknek is. Sokan írnak Oroszországból és kérdezik: „miben tudok segíteni?” - mondta.

A Reuters elérte két másik önkéntes csoport képviselőjét is, ezek a szervezetek saját bevallásuk szerint a konfliktus kezdete óta legalább ezer ukránnak segítettek elhagyni Oroszországot. Azok közül, akiken segítettek, a legtöbben Mariupolból érkeztek, ez annak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a stratégiai fontosságú kikötőváros a háború egyik legpusztítóbb ostromát élte át.

A ’Helping to Leave’ névre (’segítünk távozni’ – a szerk.) keresztelt csoport már mintegy ezer embert mentett ki Oroszországból – ez a szervezet volt egyébként az, amely a cikk elején említett Bogdan Goncsarovnak és családjának is segített elmenekülni Oroszországból.

A csoportot külföldön élő oroszok és oroszul beszélők működtetik, akiknek Oroszországon belül is mintegy 100 olyan ember segít, akik nem tagjai a szervezetnek, a csoport szerint. Az ukránokat otthonukban helyezik el, „hogy egy kicsit összeszedjék magukat, majd evakuáljuk őket Oroszországból” - mondta Naturiko Miminoshvili társalapító, aki Tbilisziben él. Miminoshvili szerint a csoport szállást, információt nyújt az utazási útvonalakról, jogi tanácsokat ad, valamint segítséget nyújt a vonatok és buszok foglalásában.

Azt pedig, hogy mennyire fontos a hozzájuk hasonló önkénteshálózatok munkája, jól mutatja, hogy a ’Helping to Leave’ számos olyan esetet regisztrált, amikor az orosz államgépezet tisztviselői nyomást gyakoroltak az ukrán menekültekre, hogy olyan helyekre utazzanak, ahová nem akarnak, vagy pedig azt állították, hogy nem hagyhatják el a hivatalosan kijelölt szállást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét ukrán zászló leng egy fontos fekete-tengeri szigeten – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Október 1-jétől egy liter benzin 800 forintba kerül majd?
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:32
Akár ez is következhet Nagy Márton egy múlt heti konferencián tett kijelentéséből, miszerint az "árstopok nem jó dolgok, azokból ki kell jönni". Azóta találgatja a fél ország, hogy akkor ez azt jelenti-e, október 1-je után ismét piaci árakon tankolhatunk, illetve vehetjük meg a csirkefarhátat és a másik öt terméket. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Ennyi volt: mindjárt elfogy a benzin a durva válságba jutott országban
Kollár Dóra | 2022. július 4. 18:08
Egyre súlyosabb a helyzet Srí Lankában, és egyelőre nem igazán látszik a valódi megoldás a problémára. Bár törekvések a jó irányba vannak, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az országnak két hetet kell vegetálnia most úgy, hogy gyakorlatilag elfogyott a szigeten a benzin.
Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG