4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kínában három évtized után felhagynak az egy gyerek-politikával, és két gyermeket engedélyeznek a hatóságok – jelentette a Bloomberg. Hiába vannak 1,37 milliárdan, a lakosság csökkenése fenyeget, ami a gazdaság visszaesését okozhatja náluk, sőt áttételesen az egész világon. Kétmillióval több bébit szeretnének.
Fotó: CEphoto, Uwe Aranas / CC-BY-SA-3.0

Hát nincsenek még elegen? – kérdezheti a kevéssé tájékozott olvasó, ha arról hall, hogy Kínában három évtizednyi tilalom után egy helyett kettő gyermeket is szabadon lehet vállalni, minden párnak. A Bloomberg tudósítása szerint ez azért kell, hogy a gazdasági növekedést kisimítsa, lassabb, de egyenletesebb növekedést érjenek el.

A lépést egy négynapos pártrendezvényen határozták el Pekingben. A kínai lakosság száma ugyanis hiába magas, ha csökken. Az országot most szeretnék átalakítani exportorientált gazdaságról fogyasztás-orientáltra, amihez pedig fogyasztók kellenek.

Több ember=nagyobb növekedés

A gazdasági növekedés és a népességnövekedés közötti kapcsolat már régen bizonyított, ezért mondják azt a szakemberek, hogy Németországnak, Magyarországnak és számos más európai országnak bevándorlókra lenne szüksége. A csökkenő és elöregedő népesség alacsonyabb fizetőképes keresletet, illetve egyre kevesebb értékteremtő munkaerőt jelent.

A növekvő népesség, akár bevándorlásból, akár természetes szaporulatból jön, ösztönzi a növekedést. A migrációs hullám hatását a német gazdaságra évi 0,3-0,6 százalékra becsülték nemrég, évi egymillió körüli menekült mellett.

Már feszegették a kereteket

Például ha adósságcsökkentésre költik a németek a költségvetési többletet, az, rövid távon legalábbis, nem generál növekedést, ha menekültekre, az igen – írtuk nemrég. (Az integrációs problémák ettől még persze élnek, erről pedig itt írtunk.)

Kínára visszatérve, a szigorú kereteket már eddig is feszegették. Több mint 53 ezer pekingi házaspár kérvényezte, hogy második gyereket vállalhasson, miután tavaly februárban a fővárosban is lazítottak a korábbi születésszabályozási elveken – számolt be a kínai állami média szombaton az MTI szerint. Csaknem 48 ezer 400 pár meg is kapta az engedélyt, az anyák 57 százaléka 31 és 35 év közötti.

A jogosultak 40 százaléka akart még gyereket

Országosan fokozatosan, egy 2013 végén meghozott politikai döntés eredményeként vált lehetővé a második gyermek vállalása olyan házaspárok számára is, akiknek az esetében az egyik szülő egyedüli gyermek. Korábban ehhez mindkét szülőnek egykének kellett lennie. A nemzetiségiekre és vidékiekre akkor még más kedvezmények vonatkoztak, mint a fővárosiakra.

Hivatalos felmérés szerint a második gyerek vállalására jogosultaknak, vagyis becslések szerint országosan mintegy 11 millió házaspárnak körülbelül a 40 százaléka szándékozott élni a kínálkozó lehetőséggel. Az első fél év végéig havi átlagban 80 ezer pár nyújtott be kérelmet.

Felborult a nemek aránya

Az 1979-ben elindított "egykepolitikának" több kedvezőtlen következménye volt, nemcsak felgyorsult a társadalom elöregedése, hanem a férfiak javára vészesen felborult a nemek aránya is. A kínai demográfusok ugyanakkor azt állítják, hogy ha nem vezették volna be a családtervezést, akkor 2011-ig 400 millióval több gyermek született volna, jelentősen nagyobb terhet róva a környezetre és a gazdaságra – írta az MTI.

Kétmillió bébit akarnak

Hogy a két gyermek általános engedélyezése várhatóan hány új születést eredményez majd, arról még nem tudni. De a lépés nem teljesen váratlan, a Bloomberg szerint már régebben tervezték, de most felgyorsították a folyamatot. A kínai kommunista vezetés célja mintegy kétmillió új gyermek születése évente, de ezt az eddigi lazításokkal nem sikerült elérni.

Az „egykepolitika” nem minden esetben egy gyermeket jelentett eddig sem, lakóhelytől, a testvérek számáról, sőt etnikai hovatartozástól függött, hány gyereket lehetett vállalni – írta a Bloomberg.

Kína területe százszor, lakossága mintegy 140-szer nagyobb, mint Magyarországé. Évente kétmillió új gyermek náluk olyan, mintha Magyarországon évente 14 ezerrel több gyermek születne (lakosságarányosan). Magyarországon 2014-ben 91 510 gyermek született.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG