<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Míg az adósságokkal küzdő európai országok egyre több pénzt szednek az állami részesedéseik eladásából, addig a legeladósodottabb, Magyarország újabb és újabb részesedéseket vásárol nagyvállalatokban, főleg arra való hivatkozással, hogy meg kell védenie a stratégiai ágazatokat - emlékeztet a Bloomberg azzal kapcsolatban, hogy gyakorlatilag a magyar állam indíthatja a negyedik mobilszolgáltatót.

Érdekes összehasonlítást közöl a Bloomberg az európai államok privatizációs gyakorlatairól azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon állami kézben levő vállalatok konzorciuma nyerte a negyedik mobilszolgáltatóra kiírt tendert az NMHH pályázatán. A Magyar Posta, MVM, MFB alkotta trió 10 milliárd forintot ajánlott a 900 megahertzes frekvenciáért. A cikk emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormánynak jó ideje egyértelmű stratégiája, hogy állami részesedést szerezzen, vagy növeljen olyan cégekben, amelyeket stratégiainak tart, miközben éppen kemény tárgyalásokban áll az IMF-fel és az EU-val azért, hogy pénzt kapjon az elszabadult államháztartási hiányának és államadósságának letöréséhez, amit a piacról egyre nehezebben finanszíroz, lévén egyik mértékadó hitelminősítő sem ajánlja már befektetésre a magyar állampapírokat.

A magyar kormány május 24-én jelentette be, hogy „visszaszerezte” a Mol 21,2 százalékos részvénypakettjét az orosz Szurgutnyeftyegaztól, 2,65 milliárd dollárért (ez akkor nagyjából 500 milliárd forint volt.) Fellegi Tamás akkor „első lépésnek” nevezte a tranzakciót azon az úton, amelyen a magyar állam részesedést szerez „stratégiai” ágazatokban. December 14-én a kormány bejelentette, hogy megveszi a Rába gépgyártó 73,84 százalékát, míg korábban csak 16,15 százalékos tulajdonos volt. A Magyar Villamos Művek, amely most sikeresen pályázott a Postával és az MFB-vel a negyedik mobilszolgáltatóra, korábban 49,5 százalékot vásárolt a Bakony Elektromos Művek Termelő Zrt.-ben, amiben így egyedüli tulajdonos lett.

A Bloomberg érdekesnek tartja a nagybevásárlások időzítését olyan időszakban, amikor éppen pénzt kér a magyar állam és miközben a legtöbb európai ország éppen arról készít tervet, hogyan szerezzen minél több pénzt az állami részesedéseinek eladásából. A görög kormány például tavaly bejelentette, hogy 2015-ig 50 milliárd euróra akarja növelni a privatizációs bevételeit.

A lengyel állam tavaly 126 vállalatból adta el a részesedését, több mint 4 milliárd dollár értékben. A lengyel kincstár a tőzsdén keresztül értékesítette kisebbségi részesedéseit egyebek mellett olyan vállalatokból, mint a legnagyobb európai szénfeldolgozó Jastrzebska Spolka Weglowa, a második legnagyobb lengyel energiatermelő Tauron, vagy a legnagyobb biztosító, a PZU. A lengyel állam szintén megszabadult a Bank Gospodarki Zywnosciowej bankban lévő 12 százalékos részesedésétől is.

Hasonló úton járnak a románok is. Románia idén tervez nagyméretű privatizációs akciókat kisebbségi részesedések eladásával, annak ellenére, hogy a piaci turbulenciák miatt júliusban meghiúsult az OMV Petrom 9,8 százalékos állami részének eladása. A román kormány most el akarja adni a Romgazban meglévő 15 százalékos részesedését, a Hidroelectrica és Nuclearelectrica cégekben levő kisebbségi tulajdonát, az áramhálózati kezelő Transelectricában és a gázipari Transgazban levő részesedését. Románia egyébként az IMF-től kapott segítségért cserében vállalta, hogy eladja ezeket a részesedéseket, így teremtve meg a hazai "társfinanszírozását" a nemzetközi segélycsomagnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Alkotmányellenes volt a kijárási tilalom, visszafizetik az emiatt kiszabott bírságokat a spanyolok
MTI | 2021. október 23. 10:50
Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején, a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat.
Makro / Külgazdaság Békemenet, összellenzéki megemlékezés - ma robban be igazán a negyedik hullám?
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 10:12
Több tömegrendezvényt is tartanak ma a fővárosban az október 23-i ünnepen: lesz két Békemenet és egy összellenzéki tüntetés, Orbán Viktor is új helyszínen várja az ünneplő tömegeket. Egy rendelettel mára minden korlátozást feloldottak, így a védettséggel nem rendelkezők is szabadon vehetnek részt a rendezvényeken - miközben közel fél éve nem látott csúcson jár az új fertőzöttek csúcsa. Minden szervező arra kéri a résztvevőket: húzzanak maszkot.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a Kaszás az al-Kaida egyik vezetőjére
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 08:40
Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető tagjával Szíria északnyugati részében - közölte pénteken az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom).
Makro / Külgazdaság A pénzükön ülnek a magyar gazdagok, a szegények inkább kifizették tartozásaikat
Mester Nándor | 2021. október 23. 05:48
Eltérő megközelítéssel állnak hozzá a többletjövedelmükhöz az egyes társadalmi rétegek Magyarországon. A biztonság és a megtakarítás a két mozgatórugó, utóbbi még a közép rétegeknél is növekedett. Közben sokan költenek többet az egészségükre és a lakásfenntartásra és viharos tempóban növekszik az online költések aránya is.
Makro / Külgazdaság A magyarokat is megérinti az európai gáz-para - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. október 22. 19:45
A gáz ára idén óriási mértékben nőtt, igaz az utóbbi napokban visszaesést láthattunk. Európában továbbra is kiemelt téma a helyzet kezelése, annak ellenére, hogy összeomlásra aligha kell számítani.
Makro / Külgazdaság India új külpolitikai kurzusa – Franciaország és Izrael kiemelt szerepet kap
Káncz Csaba | 2021. október 22. 18:06
Új-Delhi több ok miatt is kinyújtja kezét a Kelet-Mediterráneum és Európa felé. Az AUKUS szerződés okozta sokkot követően Macron francia elnök azonnal hívta Modi indiai miniszterelnököt, megvitatva „India és Franciaország szorosabb együttműködését az Indo-csendes-óceáni térségben”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új történelmi csúcson zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 22. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 133,04 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 55 254,39 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Csatát nyert a TASZ az Orbán-kormánnyal szemben
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 17:24
Elbukott a kormány népszavazási kérdése a nemátalakító kezelésekről.
Makro / Külgazdaság „Utópikus fantáziák“ – megint tengelyt akasztott Orbán Viktor Brüsszelben
Wéber Balázs | 2021. október 22. 15:13
A brüsszeli EU-csúcson is működött a magyar-lengyel szövetség: Orbán Viktor kiállt a lengyelek mellett az uniós jog elsőbbségének kérdésében, és Varsóval közösen támadta az uniós klímacsomagot az elszálló energiaárak miatt. A magyar kormányfő szerint Brüsszel „utópikus fantáziákat" kerget, és megöli a középosztályt. A kedélyeket a kompromisszumok embere, Angela Merkel próbálta hűteni. A német kancellárnak azonban ez lehet az utolsó EU-csúcsa – a lapunk által megkérdezett szakértő szerint az új német kormány kritikusabb lesz majd a magyar kabinettel szemben.
Makro / Külgazdaság 2292 milliárdos hiánnyal zárt az államháztartás, de a bevételek is nőttek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 22. 12:04
Megerősítette korábban kiadott adatait a PM.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos