4p

Az idén kétszer rendeznek hazánkban Bárány Napokat, április 8-9-én és október 7-8-án. A kezdeményezés célja – amint azt a SIRHA kiállításon résztvevő pr szakemberek hangsúlyozták –, hogy a kampányban résztvevő éttermek segítségével megkóstoltassák és megszerettessék a bárányhúsos fogásokat.

A Juh Terméktanács az Interovic (La Interprofesional del Ovino y Caprino de Carne) spanyol testvérszervezettel konzorciumban, a 2018-2020 közötti időszakra uniós támogatást nyert a juh- és a kecskehús – azaz a kiskérődzők – fogyasztásának propagálására, valamint e termékek újra pozicionálására. A sikeresen lezajlott programot követően egy új pályázati körben, szintén az Interovic-kal közösen, ismét elnyertek egy EU támogatású promóciós programot, amelynek segítségével 2021-2023 között tovább javíthatnak a juhtermékek fogyasztói megítélésén – amint azt a szaksajtó hírül adta.

Grillezett rack bárány. Fotó: Depositphotos
Grillezett rack bárány. Fotó: Depositphotos

Melyek az idei programhoz való csatlakozás feltételei? Az éttermekben akár állandóan, akár napi ajánlat formájában, legyen a fent említett napokon bárányhúst tartalmazó fogás az étlapon.

A barihus.hu honlapon közzéteszik ezeket a napi ajánlatokat és fotókat, amelyeket az éttermektől kapnak. Nekik viszont arculati elemekkel ellátott anyagokat küldenek – például pohár- és tányéralátétet. A cél nyilvánvalóan a táplálkozás élettani szempontból értékes bárányhús ismertségének növelése, a hazai fogyasztás élénkítése.

Ami a juhsajtot illeti, azzal nincs gond, igen sokan kedvelik nálunk is ezeket a készítményeket, főleg a háztáji gazdaságokban, kézműves módon előállított fajtákat. Ám a hússal már nem ilyen egyszerű a helyzet. A minőségi bárányhús ugyanis drága, kilónkénti ára két- sőt háromszorosa a csirkemellnek meg a sertéssonkának, ami eleve behatárolja a keresletet.

Ráadásul sokan ódzkodnak tőle, mert mellékízt éreznek, amikor megkóstolják az ilyen fogásokat.

No meg, a bárányt nem olyan egyszerű elkészíteni, mint a rántotthúst vagy a főtt sonkát, a háziasszonyok olykor nem tudnak mit kezdeni vele, még akkor sem, ha netán hozzájutnak, tájékozatlanok, hogy milyen szósszal, körettel kínálják.

A juhásznak persze könnyű a dolga – vélhetnénk, csak kiválaszt egyet a nyájból. De azok a példányok, amelyek kint a réten legelésznek, többnyire anyajuhok, a mozgás miatt lassabban nőnek, a húsuk a különböző füvek miatt korántsem olyan puha és rózsaszín, mint a zárt körülmények között takarmányozott, 24-27 kilós, ideális vágósúlyú bárányoké. Márpedig többnyire ezek kerülnek exportra – évi több mint ötszázezer élő bárány vág neki a világnak Magyarországról. Amit látunk itthon a mezőn legelészni, azok többsége tenyészjuh, ezeket belföldön dolgozzák fel.

A másik gond, hogy ami a magyar üzletekben néhol kapható, az többnyire exportból visszamaradt tétel. Persze ezekből is lehet finomat sütni-főzni, csakhogy bárányból nem egy kilót vesz az ember, hanem minimum egy combot vagy bordakoronát, és ennek ára már eleve szűkíti a vevőkört.

Mindennek az a következménye, hogy az összes húsfogyasztásunkon belül nagyon alacsony a juhhús aránya, alig 30-37 deka egy főre vetítve évente, volt a járványt megelőző években. A járvány okozta HoReCa szektor bezárások csaknem 40 százalékkal vetették vissza az itthoni egy főre jutó éves fogyasztás mértékét. Ez tavaly már csak 0,24 kg volt.

Igaz, ezzel szemben hatalmas a magyar vágóbárányokra a kereslet, az egyre növekvő számú piacainkon. Ennek oka az új-zélandi, ausztrál, és a brit bárányhús hiánya az EU piacain. Ez soha nem látott szintre emelte az élő export juh árszintet, ami persze a hazai piacon is növelte az árakat.

Ez persze átlagszám, vannak, akik soha még nem fogyasztottak ilyen húsféleséget. Míg például a Balkánon a juhból készült élelmiszerek alapvető napi termékek, addig Magyarországon jellemzően luxus fogyasztási cikként jelennek meg – beleértve lassan az igazi juhtúrót és sajtot is.

A juh- és kecsketej termékek promóciójára is elnyert egy EU-s pályázatot a Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesület, közösen az olasz partnerekkel, ami nagy segítség lesz a valódi juh- és a kecsketej termékek iránti érdeklődés megerősítésére. Ez a program csak a napokban indul el, a szakemberek bíznak benne, hogy a 2022 és 2024 közötti időszakban sokat lehet lendíteni ezeknek a termékeknek az ismertségén és keresletén.

A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Vegas.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság „Nem vagyok biztos benne, hogy megvan az a 280 milliárd forint” – milyen csontvázak vannak Matolcsy György szekrényében?
Privátbankár.hu | 2024. december 21. 14:35
Úgy tűnik, szabad elvonulást engedélyezett Matolcsy Györgynek Orbán Viktor, cserébe a távozó jegybankelnök is szépeket mond róla búcsúzóul. De mi van, ha esetleg mégis megkapargatják kicsit az ügyeit, például a a Kúria és az Alkotmánybíróság döntése szerint „közpénz-jellegüket el nem vesztett” milliárdokat kezdik keresni?
Makro / Külgazdaság Több tucatnyian kerültek kórházba romlott osztriga miatt
Privátbankár.hu | 2024. december 21. 14:05
Több mint 80 beteg lett rosszul, miután nyers osztrigát ettek a Los Angeles-i étterembemutató rendezvényén. 
Makro / Külgazdaság Egy napja nem kap olajat több uniós ország sem a Barátság vezetéken keresztül
Privátbankár.hu | 2024. december 20. 19:35
Magyarország is érintett, de a vezetéket üzemeltető orosz cég nem reagál.
Makro / Külgazdaság 4122 milliárdos hiánycéllal, 100 milliárdos tartalékkal vág bele Magyarország 2025-be – megszavazták a költségvetést
Privátbankár.hu | 2024. december 20. 12:22
Megszavazták a jövő évi költségvetést, vajon utoljára még jól számolt Varga Mihály?
Makro / Külgazdaság Karácsony előtt még jön egy kellemetlen meglepetés a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. december 20. 11:56
Szombattól változás jön az üzemanyagáraknál.
Makro / Külgazdaság A miniszterelnök szerint is bajban leszünk, ha januárban nem lő ki a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2024. december 20. 08:48
Repülőrajtot kell venni 2025-ben, ez a siker kulcsa Orbán Viktor szerint. Donald Trump miatt is aggódik a kormányfő, derült ki pénteki rádiós megszólalásából.
Makro / Külgazdaság Mekkora fizetésre számíthat Magyarországon jövőre az átlagember?
Privátbankár.hu | 2024. december 20. 08:30
Jelentős emelkedést mutatnak a magyarországi fizetések. Ahogy a reálbérmutató is szépen nőtt, amire nagy szükség is volt a tavalyi esés után. 
Makro / Külgazdaság Ingyenes lesz a tömegközlekedés Budapest „testvérvárosában”
Privátbankár.hu | 2024. december 19. 12:58
Szerbia fővároságban, Belgrádban 2025 első napjából kezdve ingyenesen lehet majd utazni a tömegközlekedésen. A város lakossága szempontjából akkora, mint Budapest.
Makro / Külgazdaság Egy sor kockázattal kell számolni 2025-ben is
Privátbankár.hu | 2024. december 19. 12:44
Együttműködés, elszántság, higgadtság – a világgazdasági szereplők részéről ezek szükségesek ahhoz, hogy visszatérjünk a fenntartható növekedési pályára – állapítja meg friss előrejelzésében a KPMG. A cég várakozásai szerint a globális GDP 2025-ben enyhén, 3,2 százalékkal emelkedik, az infláció pedig 3,5 százalékra csökken. A geopolitikai kockázatok azonban továbbra is magasak. Az Egyesült Államok választások utáni politikája, illetve a közel-keleti, valamint az ukrajnai konfliktus lesz komoly hatással a növekedésre.
Makro / Külgazdaság Kardot ránt a román kormány a magyar „lopakodással” szemben?
Privátbankár.hu | 2024. december 19. 12:02
A román kormány nem igazán van elragadtatva attól a lehetőségtől, hogy az MVM megvegye az egyik legnagyobb romániai energiaszolgáltató céget.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG