TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Varsó attól tart, hogy komoly befolyástól esik el, ha a magországok az integráció gyorsítása mellett döntenek. Brüsszel azt fontolgatja, hogy a tagok figyelmeztetést adnának ki a lengyel jogállam súlyos megsértésének kockázatai miatt. Orbán virágzó körét kellemetlenül érinthetik azok a sokasodó nyugati vélemények, hogy egyúttal szigorítani kell az uniós alapok elköltésének ellenőrzését is.
Európai Unió zászlók előtt a Berlaymont épület (Európai Bizottság), Brüsszel, Belgium.

Tovább éleződött az EU centrum országai és Varsó közötti kapcsolat, miután a lengyel elnök a krynicai gazdasági fórumon éles kritikával élt a német-francia tengely irányába. Andrzej Duda szerint az európai vezető hatalmaknak nem a Macron francia elnök által támogatott többsebességes EU-n kellene gondolkodnia – amely akár széteséshez vezethet -, hanem inkább a szabad és egyenlő nemzetek uniójává kellene válnia. Duda szerint miközben az EU-t leköti a Brexit, valójában a legnagyobb veszély az, ha egyes tagállamok tovább integrálódnak és a többieket pedig hátrahagyják egy B-ligában.

Macron eltökélt

A lengyel vezetés frusztrációja érthető, hiszen diplomáciai és sajtóértesülések szerint Macron francia elnöknek már konkrét elképzelése van arról, hogyan néz majd ki a többsebességes – vagy ahogy ő nevezi, többsávos – Európa. A szeptember 24-i német parlamenti választásokat követően Franciaország javaslatokat tesz majd partnereinek a gazdasági és monetáris konvergencia megerősítésére, valamint az adóügyi és szociális politikák konvergenciájára. Ez annyit tesz, hogy mind szociális téren (elsősorban munkavállalók bére) mind adóügyben (adók nagysága) csökkenteni kell a maghoz tartozó országok közti különbséget.

Hasonló szorosabb integrációt képzel el a francia államfő a biztonság, a védelmi politika és az energiapolitika területén is. Merkel is szorgalmazza az euróövezet közös költségvetési politikájának létrehozását, ami lényegében azt jelentené, hogy egy közös „kvázi pénzügyminisztériumhoz” kerülnének bizonyos költségvetési döntések a nemzeti kormányoktól. Varsó most attól tart, hogy komoly befolyástól esik el, ha a magországok az integráció gyorsítása mellett döntenek. Ráadásul London, a lazább unió eddigi legkomolyabb súlyú támogatója éppen kifelé tart az unióból.

Repedezik az egységes piac

A gazdasági főrumon tovább öntötte az olajat a tűzre Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes, aki szerint egyes nyugat-európai országok megpróbálják leépíteni az EU egységes piacát és diszkriminálják a lengyel vállalkozókat. Varsót felháborítja, hogy Macron már megnyerte a csehek és a szlovákok támogatását a kiküldetési irányelv módosításának ügyében. Ez arról szól, hogy egy országban nem lehetne más európai országok bérszínvonalán dolgozni - ez többek között a lengyel és magyar kamionosok munkáját is érinti.

A lengyelek - és a magyarok - szerint az irányelv módosítása sérti a keleti országok versenyelőnyét, ami az alacsonyabb bérszínvonal. A módosítást ezért alig leplezett francia protekcionizmusnak tartják. Macron szerint viszont kompromisszumra lenne szükség, ugyanis szerinte a nyugaton átmenetileg sokkal olcsóbban dolgozó keletiek igazságtalan versenyt támasztanak.

Varsó és Budapest célkeresztben

Juncker bizottsági elnök a nyári szünet előtt a sajtóhírek szerint arra kérte a biztosokat, hogy kormányaiknál lobbizzanak a Varsó elleni hetedik cikkely szerinti eljárás elindítása érdekében. Ehhez az EB vagy az Európai Parlament (EP) indoklással ellátott javaslata alapján a tagországok harmadának támogatására is szükség van. Brüsszel előzőleg azt kifogásolta, hogy súlyos veszélyek fenyegetik a demokratikus játékszabályokat, a bíróságok függetlenségét. Azt sürgette, hogy a varsói kormány vagy egy hónapon belül vonja vissza a tervezetet, vagy módosítsa azt.

Káncz Csaba

A lengyel tervezet leginkább vitatott része, hogy a parlament ellenőrzése alá kerülne a bírák kinevezésére hivatott testület, a Legfelsőbb Bíróság tagjai pedig csak akkor maradhatnának hivatalukban, ha az államfő megerősíti őket. Brüsszel azt fontolgatja, hogy a tagok figyelmeztetést adnának ki a jogállam súlyos megsértésének kockázata miatt. Ehhez négyötöd szükséges, vagyis meg lehetne kerülni Orbán Viktor vétóját.

Közben Brüsszelben erősödnek a hangok, miszerint a jövőben az uniós pénzeket a jogállamiság betartásához kellene kötni. A magyar miniszterelnök virágzó körét is kellemetlenül érinthetik azok a sokasodó vélemények, hogy egyúttal szigorítani kellene az uniós alapok elköltésének ellenőrzését, a visszaélések és a korrupció magakadályozása érdekében.

Káncz Csaba jegyzete.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél