<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egyes Covid elleni oltások nagyon ritkán, de okozhatnak súlyos vagy akár halálos szövődményeket – például agyi vénás trombózist vagy szívizomgyulladást –, szakértők szerint ugyanakkor a koronavírus jelentette rizikó ennél jóval nagyobb. Egy friss tanulmány szerint 100 ezer beoltott közül átlagban egynél lép fel szívinfarktus a vakcina felvételét követően. Covid-fertőzés után viszont 25 plusz infarktust regisztráltak. Persze vannak még sötét foltok.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a koronavírus elleni védőoltás nagyon ritkán, de járhat súlyos, akár halálos szövődményekkel is. Lapunk is több alkalommal beszámolt arról, hogy például az AstraZeneca vakcinája vérrögképződést okozhat az agyban – ennek veszélyét már fel kell tüntetni az oltóanyag "nagyon ritka mellékhatása"-ként.

Szakértők és egészségügyi szervek (például az Európai Gyógyszerügynökség) ugyanakkor azt is rendszeresen hangsúlyozzák, hogy a vakcinák előnye – a Coviddal szembeni védettség – messzemenően meghaladja az esetleges rizikókat, a súlyos mellékhatások száma pedig nagyságrendekkel kisebb a koronavírusos halálesetekénél. 

(Illuszráció. EPA/SERGEI ILNITSKY)(Illuszráció. EPA/SERGEI ILNITSKY)

Az oltást elfogadók általában éppen azért vagy azért is hajlandók beoltatni magukat, mert szintén úgy vélik, hogy

az esetleges mellékhatások jóval kisebb veszélyt jelentenek, mint a koronavírussal szembeni védtelenség.

Felismert mellékhatások 

A közelmúltban ugyanakkor újabb kutatások és statisztikák láttak napvilágot a védőoltások mellékhatásairól – ezeket ismertetjük most a Die Welt cikke alapján.

Németországban 108 millió Covid elleni vakcinát adtak be, ezek közül 172 ezer esetben érkezett jelzés mellékhatásokról vagy komplikációkról az oltások biztonságát felügyelő Paul Ehrlich Intézet szeptember végi összesítése szerint.

Nagyon ritka, súlyos, rövid időn belül fellépő mellékhatásokat is felfedeztünk, amikre rögtön reagáltunk szabályozással, hogy tovább csökkentsük a kockázatokat

-mondta Klaus Kichutek, az intézet vezetője a német lapnak. Ilyen mellékhatás például a már említett trombózis a vektor alapú vakcináknál, illetve az mRNS-vakcinákhoz köthető szívizomgyulladás, amely elsősorban fiatal férfiaknál léphet fel.

A sinus (agyi vénás) trombózist hamar megértettük, így ma már fel tudjuk ismerni és ennek megfelelően kezelni tudjuk

- véli Andreas Kastrup, egy brémai neurológia főorvosa. Persze voltak – és ezt nem szabad elhallgatni – tragikus, halállal végződő esetek is, amelyek – mint fogalmazott – nagyon foglalkoztatják őket.

Kastrup ugyanakkor szintén úgy véli, hogy a Covid elleni védőoltás előnyei egyértelműen többet nyomnak a latba – a főorvos két, 15 illetve 18 éves fia is felveszi a harmadik oltást.

Bár a mellékhatásokat jelentő rendszer Németországban működik, van egy gyenge pontja: aligha lehet vele kimutatni, hogy az oltásoknak van-e bármilyen hatásuk a nagyon gyakori betegségekre. Ha például növelnék a szívinfarktus kockázatát, azt ezekből az adatokból aligha lehetne kiolvasni, hiszen aligha jelenti minden orvos, ha páciense az oltás után valamikor infarktust kap, ha az más tényezőkkel is magyarázható.

Ráadásul – írja a Die Welt – a patológusok sem képesek minden betegségnél kimutatni, hogy annak köze van-e az oltáshoz.

A spontán bejelentések rendszerével az a probléma, hogy nincs kontrollcsoport

- véli Ben Reis, a Harvard Egyetem Predictive Medicine Group nevű csoportjának vezetője, aki egészségügyi kockázatok elemzésével foglalkozik.

Mekkora a kockázat?

Hozzá hasonlóan számos tudós elemzi több millió ember egészségügyi adatait azért, hogy pontosabb képet kapjon az összefüggésekről. Egy brit, a Nature Medicine-ben publikált tanulmány 38 millió ember adatait értékelte a szívbetegségek gyakorisága szempontjából – a többi közt arra jutottak, hogy

egymillió, Modernával beoltott embernél tíz plusz olyan esetet jegyeztek fel, amikor kórházi kezelésre volt szükség szívizomgyulladás miatt, vagy meg is halt a beteg.

A 40 év alattiaknál 15 plusz ilyen esetet regisztráltak, ezen belül háromnál volt érintett Biontech-vakcina.

Egy másik, a New England Journal of Medicine-ben publikált tanulmány pedig arra jutott, hogy

100 ezer beoltott közül átlagban egynél lép fel szívinfarktus a vakcina felvétele után. Covid-fertőzés után viszont 25 plusz infarktust regisztráltak.

Ben Reis szerint lesznek még további elemzések, amelyek hosszabb időszakot fednek majd le az oltás után. Ugyanakkor szerinte valószínűtlen, hogy a már lezárult immunreakció utáni hónapokban komolyabb jelek bukkannak majd fel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
Makro / Külgazdaság Újabb iratok lehetnek nyilvánosak a Trump-házkutatásról
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 08:02
A nyilvánosságra tartozik a Donald Trumpnál tartott házkutatás után eskü alatt tett hatósági nyilatkozat tartalma, de az igazságügyi tárca annak bizonyos részeit kitakarhatja - döntött csütörtökön a bíróság, miközben a republikánusok teljes hozzáférést követelnek.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet a zaporizzsjai atomerőmű környékén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 07:23
Az elmúlt órák hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG