<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egyes Covid elleni oltások nagyon ritkán, de okozhatnak súlyos vagy akár halálos szövődményeket – például agyi vénás trombózist vagy szívizomgyulladást –, szakértők szerint ugyanakkor a koronavírus jelentette rizikó ennél jóval nagyobb. Egy friss tanulmány szerint 100 ezer beoltott közül átlagban egynél lép fel szívinfarktus a vakcina felvételét követően. Covid-fertőzés után viszont 25 plusz infarktust regisztráltak. Persze vannak még sötét foltok.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a koronavírus elleni védőoltás nagyon ritkán, de járhat súlyos, akár halálos szövődményekkel is. Lapunk is több alkalommal beszámolt arról, hogy például az AstraZeneca vakcinája vérrögképződést okozhat az agyban – ennek veszélyét már fel kell tüntetni az oltóanyag "nagyon ritka mellékhatása"-ként.

Szakértők és egészségügyi szervek (például az Európai Gyógyszerügynökség) ugyanakkor azt is rendszeresen hangsúlyozzák, hogy a vakcinák előnye – a Coviddal szembeni védettség – messzemenően meghaladja az esetleges rizikókat, a súlyos mellékhatások száma pedig nagyságrendekkel kisebb a koronavírusos halálesetekénél. 

(Illuszráció. EPA/SERGEI ILNITSKY)(Illuszráció. EPA/SERGEI ILNITSKY)

Az oltást elfogadók általában éppen azért vagy azért is hajlandók beoltatni magukat, mert szintén úgy vélik, hogy

az esetleges mellékhatások jóval kisebb veszélyt jelentenek, mint a koronavírussal szembeni védtelenség.

Felismert mellékhatások 

A közelmúltban ugyanakkor újabb kutatások és statisztikák láttak napvilágot a védőoltások mellékhatásairól – ezeket ismertetjük most a Die Welt cikke alapján.

Németországban 108 millió Covid elleni vakcinát adtak be, ezek közül 172 ezer esetben érkezett jelzés mellékhatásokról vagy komplikációkról az oltások biztonságát felügyelő Paul Ehrlich Intézet szeptember végi összesítése szerint.

Nagyon ritka, súlyos, rövid időn belül fellépő mellékhatásokat is felfedeztünk, amikre rögtön reagáltunk szabályozással, hogy tovább csökkentsük a kockázatokat

-mondta Klaus Kichutek, az intézet vezetője a német lapnak. Ilyen mellékhatás például a már említett trombózis a vektor alapú vakcináknál, illetve az mRNS-vakcinákhoz köthető szívizomgyulladás, amely elsősorban fiatal férfiaknál léphet fel.

A sinus (agyi vénás) trombózist hamar megértettük, így ma már fel tudjuk ismerni és ennek megfelelően kezelni tudjuk

- véli Andreas Kastrup, egy brémai neurológia főorvosa. Persze voltak – és ezt nem szabad elhallgatni – tragikus, halállal végződő esetek is, amelyek – mint fogalmazott – nagyon foglalkoztatják őket.

Kastrup ugyanakkor szintén úgy véli, hogy a Covid elleni védőoltás előnyei egyértelműen többet nyomnak a latba – a főorvos két, 15 illetve 18 éves fia is felveszi a harmadik oltást.

Bár a mellékhatásokat jelentő rendszer Németországban működik, van egy gyenge pontja: aligha lehet vele kimutatni, hogy az oltásoknak van-e bármilyen hatásuk a nagyon gyakori betegségekre. Ha például növelnék a szívinfarktus kockázatát, azt ezekből az adatokból aligha lehetne kiolvasni, hiszen aligha jelenti minden orvos, ha páciense az oltás után valamikor infarktust kap, ha az más tényezőkkel is magyarázható.

Ráadásul – írja a Die Welt – a patológusok sem képesek minden betegségnél kimutatni, hogy annak köze van-e az oltáshoz.

A spontán bejelentések rendszerével az a probléma, hogy nincs kontrollcsoport

- véli Ben Reis, a Harvard Egyetem Predictive Medicine Group nevű csoportjának vezetője, aki egészségügyi kockázatok elemzésével foglalkozik.

Mekkora a kockázat?

Hozzá hasonlóan számos tudós elemzi több millió ember egészségügyi adatait azért, hogy pontosabb képet kapjon az összefüggésekről. Egy brit, a Nature Medicine-ben publikált tanulmány 38 millió ember adatait értékelte a szívbetegségek gyakorisága szempontjából – a többi közt arra jutottak, hogy

egymillió, Modernával beoltott embernél tíz plusz olyan esetet jegyeztek fel, amikor kórházi kezelésre volt szükség szívizomgyulladás miatt, vagy meg is halt a beteg.

A 40 év alattiaknál 15 plusz ilyen esetet regisztráltak, ezen belül háromnál volt érintett Biontech-vakcina.

Egy másik, a New England Journal of Medicine-ben publikált tanulmány pedig arra jutott, hogy

100 ezer beoltott közül átlagban egynél lép fel szívinfarktus a vakcina felvétele után. Covid-fertőzés után viszont 25 plusz infarktust regisztráltak.

Ben Reis szerint lesznek még további elemzések, amelyek hosszabb időszakot fednek majd le az oltás után. Ugyanakkor szerinte valószínűtlen, hogy a már lezárult immunreakció utáni hónapokban komolyabb jelek bukkannak majd fel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Inkább spórolnak, mint költenek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 00:01
A tavaly év végi pesszimizmus után januárban javultak az üzleti és fogyasztói várakozások is; a GKI konjunktúraindexe a tavaly utolsó kéthavi csökkenés után januárban ismét elérte a tavaly novemberi szintjét.
Makro / Külgazdaság Hiperaktív kínai kémek Prágában és Pozsonyban – egyre inkább támaszkodnak a helyi kínaiakra
Káncz Csaba | 2022. január 23. 17:46
A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló