<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Március elején agyvérzésben életét vesztette egy 32 éves német nő. Mostanra bebizonyosodott, hogy az agyvérzést az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája váltotta ki. Magyarországon is derült már fény oltás utáni trombózisos esetekre. Igaz, az oltások számához képest nagyon kevés esetről van szó. Az AstraZenecánál a vérrögképződést már fel kell tüntetni a nagyon ritka mellékhatások között, a Pfizerről pedig egy német-holland kutatás azt állítja, hogy átprogramozza a velünk született immunválaszokat. Egy gyógyszeripari forrásunk szerint gyógyszerek esetében is előfordul, hogy nagyon ritka mellékhatások vagy hosszú távú hatások csak sok idő és tömeges használat után derülnek ki, és ez igaz lehet a vakcinákra is.

Összefoglalva: törvényszéki orvostani szempontból a halál okának a jobboldali halántéklebenyben történt jelentős agyvérzés tekinthető, amely a Covid-19 vakcina által előidézett immuntrombocitopéniánál lépett fel

- ez áll abban a szakvéleményben, amelyet a Münsteri Egyetemi Klinika Törvényszéki Orvostani Intézete adott ki egy 32 éves pszichológus, Dana Ottmann halálával kapcsolatban. (Az immuntrombocitopénia egy alacsony vérlemezkeszámmal járó vérzékenységi forma.)

Beigazolódott gyanú

A fiatal nő, akinek történetét a Die Welt tárta fel,  2021. március 9-én hunyt el, tizenegy nappal azután, hogy beoltották az AstraZeneca Covid-elleni vakcinájával.

A dokumentumból kiderül az is, hogy a csökkent véralvadási képességnek további jelei voltak: bevérzések a hasnyálmirigybe, véres gyomortartalom nyálkahártyavérzéssel, valamint pontformájú bevérzések a szem kötőhártyájába.

A szakvélemény igazolta édesanyja, Petra Ottmann gyanúját:

lánya halála összefüggésben áll az oltással.

Rejtélyes esetek: Covid elleni oltás a közép-amerikai Panama Cityben 2021. április 22-én. (illusztráció. EPA/Bienvenido Velasco)
Rejtélyes esetek: Covid elleni oltás a közép-amerikai Panama Cityben 2021. április 22-én. (illusztráció. EPA/Bienvenido Velasco)

Dana Ottmann egy rehabilitációs intézetben dolgozott az észak-rajna-vesztfáliai Löhnéban, ezért kapta meg relatív korán a Covid elleni vakcinát.

Az oltást követően napokig erős fejfájásról panaszkodott, amin az addig bevált gyógyszerek, amiket migrén ellen szedett, sem segítettek. Hányt, alig tudta forgatni a fejét, panaszai egyre súlyosbodtak. Lakásában vesztette életét, holttestét édesanyja találta meg.

 Biztos voltam benne, hogy az oltás okozta a lányom halálát, és örülök annak, hogy ez mostanra tisztázódott

-mondta az édesanya a német lapnak.

Amikor először előhozakodott gyanújával, támadások érték a Facebookon. Többen azt írták neki, hogy fiatalok is halhatnak meg hirtelen, és felelőtlenség az oltásra fogni lánya halálát.

Ilyesmit csak az mondhat, aki nem személyesen érintett. Ezek a kijelentések ignoranciáról tanúskodnak

-véli Petra Ottmann.

Ugyanaz a mechanizmus

Az agyvérzést kiváltó, AstraZeneca-oltás után fellépő reakció már 12 ember halálát okozta Németországban a hivatalos adatok szerint. A véralvadási zavart ugyanaz az autoimmun-reakció váltja ki, amelyet az agyi vénás trombózisért (sinus trombózis) is felelőssé tettek, és amely szintén a brit-svéd vakcinával beoltottaknál lépett fel.

Nagyon valószínű, hogy egyazon mechanizmusról van szó

-mondta Bernd Pötzsch, a Bonni Egyetemi Kórház hematológusa a Die Weltnek.

A német Paul Ehrlich Intézet (PEI) összesen 63 trombózisos esetet jegyzett fel április végéig mintegy ötmillió AstraZeneca-oltás után, azaz alig több mint egy eset jut 100 ezer dózisra.

Múlt hónap végéig

összesen 524 oltás utáni halálesetről érkezett jelentés a PEI-hez, ami a beoltottak számának 0,0018 százaléka.

(Az időbeli közelség ugyanakkor önmagában még nem jelent ok-okozati összefüggést.)

A jelentésből kiderül az is, hogy a legtöbb haláleset, több mint 400 Pfizer-oltás után következett be. (Az oltások csaknem háromnegyede ezzel az oltóanyaggal történt.) Az elhunytak átlagéletkora 84 év volt, túlnyomó többségük több egyéb betegséggel küzdött. Eközben a koronavírusban vagy azzal együtt mintegy 86 ezren hunytak el Németországban.

A brit-svéd gyógyszergyár nem kommentálta a 32 éves nő halálesetét. Annyit közölt, hogy

további vizsgálatokra van szükség a Covid-elleni oltóanyagok és ezen események közötti lehetséges összefüggés megértésének elmélyítésére.

60 év alatt felfüggesztve

Az mindenesetre tény, hogy március végén Németország – számos más államhoz hasonlóan – a 60 év felettiekre korlátozta az AstraZeneca-vakcina használatát az oltások után fellépő agyi trombózisok miatt. Az áldozatok túlnyomó többsége ugyanis 60 év alatti nő volt.

Dánia teljes egészében törölte oltási programjából a brit-svéd vakcinát, az EU pedig nem hosszabbította meg szerződését a céggel.

Korábban

összefüggést fedeztek fel az AstraZeneca-oltás és az azt követően bekövetkezett halálesetek között norvég, valamint német kutatók is.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pedig legutóbb már maga is azt közölte, hogy

lehetséges kapcsolatot talált a vakcina és a trombózist okozó vérrögképződés, valamint az alacsony vérlemezkeszám nagyon ritka esetei között. 

Emiatt a vérrögképződés esetleges veszélyét már fel kell tüntetni az oltóanyag "nagyon ritka mellékhatásaként".

Az EMA és a gyógyszercég ugyanakkor azt is rendszeresen hangsúlyozza, hogy

a vakcina előnye – a Coviddal szembeni védettség – messzemenően meghaladja az esetleges rizikókat.

A gyógyszerügynökség továbbra sem javasolja használatának korlátozását 18 éves kor felett.

Az oltást elfogadók is általában azért hajlandók beoltatni magukat, mert úgy vélik, hogy az esetleges mellékhatások jóval kisebb veszélyt jelentenek, mint a Coviddal szembeni védtelenség. A súlyos mellékhatások száma – ahogy a német példából is kiderül – ugyanis jelen állás szerint nagyságrendekkel kisebb, mint a koronavírusos haláleseteké.               

Mi a magyar helyzet?

A magyar kormány áprilisban közétett, nagy port kavart táblázatából ezzel kapcsolatban annyi derül ki, hogy

AstraZeneca-oltás után 613 megbetegedés és 6 haláleset következett be.

Azt nem közölték, hogy van-e a történések között ok-okozati összefüggés.

Lapunk korábban megkérdezte az Operatív Törzset, hogy tudnak-e a németországihoz hasonló esetekről, és ha igen, vizsgálják-e ezeket, kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ.

A 444.hu a közelmúltban ugyanakkor bemutatott két hazai esetet, amelyek során mélyvénás trombózist kaptak nők AstraZeneca-oltás után. Az érintetteket az zavarta leginkább, hogy

nincs rendes tájékoztatás, és mindenkinek, válogatás nélkül adják az oltást.

Nem oltásellenesek, de szeretnék, ha másokkal ugyanez már nem történne meg. 

A magyar kormány továbbra is azt hangsúlyozza, hogy minden vakcina hatékony és biztonságos, és nem korlátozza az AstraZeneca használatát. Azt mondják, hogy ezzel az EMA iránymutatásait követik.

Átprogramozott immunválaszok

Bár a legtöbb kritika a brit-svéd vakcinát éri, váratlan mellékhatások nem csak ennél az oltóanyagnál léphetnek fel. Hasonló vérrögképződéses eseteket jelentettek a Janssen (Johnson&Johnson) vakcináknál is. Ez EMA ugyanakkor ennek a használatát sem korlátozta.

Legutóbb pedig német és holland kutatók figyelmeztettek arra, hogy vizsgálataik szerint

a Pfizer-vakcina átprogramozza a velünk született immunválaszokat, és ezt figyelembe kellene venni az mRNS-oltóanyagok (ide tartozik a Pfizer is) fejlesztésénél és használatánál.

Hozzátették: a vakcina 95 százalékban véd a súlyos Covid-megbetegedéstől, ugyanakkor keveset tudunk azokról a széleskörű hatásokról, amiket a velünk született immunválaszokra gyakorolhat.

Egyelőre előzetes vizsgálati eredményekről van szó, amiket átfogóbb tanulmányokkal is meg kell erősíteni a kutatók szerint.

Tehát akkor?

Egy gyógyszeripari forrásunk korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyógyszerek esetében is előfordul, hogy

egyes nagyon ritka mellékhatások csak hosszabb idő és tömeges használat után derülnek ki.   

Ez igaz lehet a Covid-elleni vakcinákra is,

amiket ráadásul rekordidő alatt fejlesztettek ki, és nem volt idő sem tömeges, évekig tartó tesztelésre, sem a hosszú távú hatások teljeskörű felmérésére.

Ez azonban – mint mondta  – önmagában még nem jelenti azt, hogy a vakcinák alapvetően nem biztonságosak, mégha bizonyos kockázatokat nem is lehet kizárni.

Makro / Külgazdaság Orosz tisztviselő: „a NATO-tagországok részt vesznek az ukrajnai konfliktusban”
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 20:07
Ezek voltak az orosz–ukrán háború legfontosabb hétfői eseményei.
Makro / Külgazdaság Egy hadszíntéren már kitört a háború Európa és Oroszország között
Wéber Balázs | 2023. március 27. 19:38
Miközben a harctéren szerencsére “csak” áttételesen csapnak össze az európai országok Oroszországgal, addig a diplomáciában már kitört a háború. Különösen a balti államok keményítettek be, így ma már egyiküknek sincs nagykövete Moszkvában. De ki fog így füleseket szerezni az oroszlán barlangjában?
Makro / Külgazdaság A finnek már jöhetnek, a svédek még várnak
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:57
A Ház hétfőn megszavazta Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját.
Makro / Külgazdaság Örülhet, akinek van Waberer’s részvénye
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:43
Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
Makro / Külgazdaság Ghána boldog lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:24
Kamala Harris amerikai alelnök Ghánába látogatott, ahol találkozott Nana Akufo-Addo elnökkel, és pénzügyi segítséget is ígért neki.
Makro / Külgazdaság Egy vállrándítással intézte el Putyin szóvivője az atomfegyverek Belaruszba telepítése miatt aggódó hangokat
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:25
Nem befolyásolják Putyin terveit az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését kifogásoló nyugati aggodalmak – mondta az orosz elnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Pikáns: pakisztáni származású lett Skócia első embere, az indiai származású brit miniszterelnökkel kell majd tárgyalnia
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:05
Érdekesek lesznek a skót függetlenségi tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese futhat be a következő francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2023. március 27. 15:28
Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már fizikai támadások érik. Egyre több szakértő már most borítékolja Le Pen 2027-es győzelmét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ilyen sem sűrűn fordul elő a kínai–tajvani kapcsolatokban
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 15:05
Kéthetes tárgyalássorozatot kezdett Kínában Ma Jing-csiu, az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan korábbi elnöke. Kína üdvözölte a látogatást.
Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen: milliárdos nagyságrendű pénzt érint a kibercsalás
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:21
Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan. Ezt a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi adatközlése is igazolja, a visszaélések száma sosem látott méreteket öltött.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG