1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Daniel Alpert, az amerikai kormánynak és New America Foundationnek is dolgozó közgazdász és befektetési tanácsadó szerint a világot olyan válság sújtja, amely egyetlen korábbi válsághoz sem hasonlítható, megoldást véleménye szerint az infláció és a gazdaságok leértékelése jelenti.

Daniel Alpert az alapblog.hu-nak adott interjúban kifejtette, hogy szerinte a problémák alapvető oka Kína, India, Brazília, Oroszország felemelkedése, a vasfüggöny eltűnése és az, hogy milliárdnyi, a nyugatihoz képest sokkal olcsóbb munkaerő integrálódik a világgazdaságba. Túlkínálat van – mindenekelőtt – a munkaerőből.

Amerika, az EU, Japán, Kanada valójában nem is tud labdába rúgni ebben a helyzetben, gazdaságaik csak értékelődnek lefelé. A deflációs spirálból való kikecmergést, a keresletélénkítést, a munkahelyteremtést márpedig csak egy módon tartja Alpert és Roubini elképzelhetőnek: nagyon gyorsan és minden áron meg kell próbálni inflációs környezetet teremteni,  a jegybankoknak sok trillió dollárt kell nyomtatniuk, és e csillagászati összegeket főként az infrastruktúra forradalmi megújításba, rendkívüli új  beruházásokba kell fektetni.

Alpert szerint Európa bizonyos tekintetben monetáris unió, de nem képes fiskálissá is válni, holott ennek megteremtése nélkül össze tud – mégpedig nagyon könnyen és nagyon hamar – omlani, ennek fényében Európa nagyobb bajban van, mint Amerika. A közgazdász szerint a fiskális unió akadálya, hogy az EKB és a német politikai olyan lényeges témákban nem enged, mint az EKB államkötvény vásárlása és a fedezetlen pénzkibocsátás.

A pénznyomtatás inflációval járó következményéhez a szakértő hozzáfűzte, hogy ez egy speciális válság, és a FED által eszközölt kétszer is beindított pénznyomtatás (quantitative easing) nem hozta meg az eredményét, de inflációt sem generált. Az, hogy az infláció a pénznyomtatás hatására nem szabadult el, az a fogyasztás stagnálásának volt köszönhető.

A válság alapvető oka a túlkínálat

A közgazdász szerint a fogyasztás stagnálása a válság alapvető okával, a túlkínálattal magyarázható. Mindenekelőtt a munkaerőből van túlkínálat, India, Kína, Oroszország, Brazília, lényegében az egész ázsiai térség lassan, de biztosan, az utóbbi négy évben viszont egyre szédületesebb ütemben árasztja el a világot versenyképesebbnél versenyképesebb munkaerővel.

Az ő fogyasztásuk azonban egyáltalán nem képes és még jó sokáig nem is lesz képes felszívni az általuk megtermelt javaknak, szolgáltatásoknak mérvadó részét. Mindezen tényező következményeként minden területen, és minden gazdasági szektorban túltermelés, alakult ki. Mindeközben a nyugati országokban a munkahelyek száma nemhogy nem tudott nőni, sőt ellenkezőleg: csökkent. A fogyasztás beszűkült, a kínálat pedig egyre csak nőtt.

Alaptalanok az inflációs félelmek

Az infláció kialakulásától a szakértő véleménye szerint elsősorban azért nem kell tartanunk, mert a magas munkaerőkínálat miatt nem alakulhat ki bérinfláció, sőt ezzel ellentétben a bérek csökkenése várható. Alpert felhívta rá a figyelmet, hogy a pénzkibocsátás miatt leginkább a nyersanyagpiac inflálódott, de a bérek nem emelkedtek.

A befektetési tanácsadó rámutatott arra, hogy a fogyasztás csökkenése nagy valószínűséggel páratlan recessziót hoz majd, elsősorban Európában, mindeközben hanyatlanak a bankok, amelyeket  Amerikában, Kanadában, főként Nyugat-Európában – azonnal rendkívüli mértékben fel kellene tőkésíteni. A bankok feltőkésítésére Alper elsősorban az USA-ban lát esélyt, amely számításai szerint 1,2 trillió dollárt jelentene, ezt az összeget a jegybank pénznyomtatással tudná a bankok rendelkezésére bocsátani.

Az infláció és valuták leértékelődése jelenti a megoldást

Alper Európa jövőjével kapcsolatban igencsak szkeptikus, véleménye szerint válságos az európai helyzet, amennyiben - kis túlzással élve - ahány nemzetállam, annyiféle  elképzelés, politikai gyakorlat, annyiféle nacionalista önzés áll szemben egymással.

Véleménye szerint a jelenlegi problémákra megoldás az, ha az eladósodott országok hagyják magukat deflálni, hagyják, hogy gazdaságuk leértékelődjék, és persze a valutájuk is (lásd Lettország, Írország).  A hitelt nyújtani képes erős gazdaságoknak pedig a fogyasztás stimulálásával inflációt kell gerjeszteniük, erre azonban a kulcs országok, sem a németek, sem a franciák nem hajlandóak.

A közgazdász úgy véli, hogy ez euróövezet déli államai nagy valószínűséggel kikerülnek majd az övezetből, mivel az övezet perifériájában élők sorban veszik ki a megtakarításaikat a bankokból, a  nyugat-európai és az amerikai vezető bankok pedig soha nem látott mértékben és ütemben építik le az euróövezet déli tagjaiból származó államkötvényeik állományát. Továbbá a problémás országok versenyképességének helyreállítása csak a saját valuta bevezetésével képzelhető el.

Az euróövezet felbomlásának elkerülése érdekében Alper szerint az EKB-nak is trillió eurónyi új pénzt kellene nyomtatnia és azzal elárasztania az egész európai gazdaságot, ennek azonban sem az intézményi, sem a politikai feltételei nem adottak.

A kialakult válság megoldására a közgazdász az adócsökkentést nem tartja megfelelő eszköznek, mivel a korábbi adócsökkentések nem vezettek új munkahelyek teremtéshez, ellenkezőleg a megtakarított pénzeket visszafogják, félreteszik, vagy éppenséggel olyan technológiákat vezetnek be, amelyek révén még több munkahelyet építhetnek le.

A kilábaláshoz le kell értékelni a forintot és csökkenteni kell a béreket

A befektetési szakember Magyarországgal kapcsolatban elmondta, hogy nincs más kiút az ország számára, mint a forint, a gazdaság és a munkaerő leértékelése annak érdekében, hogy növelni tudjuk versenyképességünket és gazdasági növekedésünket. Véleménye szerint csökkenteni kell a béreket, a gazdaságot az eddigieknél sokkal olcsóbban kell működtetni, és takarékoskodnunk kell. Továbbá mindent egybevetve el kell inflálni az adósságainkat.

Daniel Alpert hozzátette, hogy Amerika számára nincs egyéb kiút, mint az új jegybanki pénzek garmadájával támogatott gazdaságélénkítés, a világ számára pedig nincs más, mint Kína, Oroszország, Dél-Amerika érdekeltté tétele az európai, amerikai újjáépítésben. Véleménye szerint új multilaterális alkukra, globális, betartható gazdasági megállapodásokra van szükség, a játékszabályokat egyértelműsíteni kell. Mindenekelőtt Kínával meg kell értetni, be kell láttatni, hogy stimulálnia kell belső és külső fogyasztását, hagynia kell felértékelődni a jüant, és ugyanolyan nyitott átlátható piacgazdasággá kell válnia, mint amilyenek a nyugati országok.

A teljes interjút megtalálja az Alapblogon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG