7p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  

Már 17-en halhattak meg a Mount Evereste az idei évben, írja a Himalayan Times. Közülük 12-t már elhunytként, öt hegymászót – két nepálit és három külföldit, köztük a magyar Suhajda Szilárdot – pedig hivatalosan eltűntként tartanak nyilván.

Tragikus év

A 12. áldozat a kanadai Petrus Albertyn Swart volt, aki a csúcs felé tartva, a 4-es tábor felett lett rosszul. A serpák segítségével a 7950 méteren lévő táborba még vissza tudott térni, de később, úton a 3-as tábor felé meghalt. Az áldozatok között van többek között egy-egy ausztrál, malájziai, indiai és moldovai hegymászó is.   

Nincs nyoma a malájziai, süketnéma Hawari Bin Hashimnek sem, aki a csúcs megmászása után, május 18-án tűnt el a 4-es tábornál. Az indiai-szingapúri Shrinivas Sainis Dattatrayának 8500 méteren veszett nyoma, állítólag lezuhant a hegy tibeti oldalán. Május 25-e óta pedig nem sikerült elérni a nepáli Ranjit Kumar Shaht és serpáját, Lakpa Nurut sem.

Az Explorersweb szerint az áldozatok száma új rekordhoz közelít.

Statisztikájuk szerint 2014-ben 17-en vesztették életüket (15-en egy lavinában, ketten pedig egészségügyi problémák miatt), 2015-ben pedig a nepáli földrengés okozta lavina ölt meg 18 hegymászót egy táborban.

A Mount Everest és a Lhocse a reggeli órákban. Fotó: Wikipédia/Ralf Kayser
A Mount Everest és a Lhocse a reggeli órákban. Fotó: Wikipédia/Ralf Kayser

A szaklapnak nyilatkozó források szerint az idén rendkívül sok mentőakciót kellett indítani a térségben, ráadásul nem mindegyik lett bejelentve.

Az ausztrál ABC News szerint idén már kétszer annyian vesztették életüket a Mount Everesten az eddigi átlaghoz képest. Az 1922 óta vezetett himalájai adatbázis szerint a világ legmagasabb hegye eddig minimum 322 halálos áldozatot követelt, azaz egy évre (azokat az éveket figyelembe véve, amikor dokumentáltan jártak ott hegymászók) 4,4 haláleset jut.

Több a próbálkozó, több a haláleset

Ez a statisztika 2014-et jelöli a legtragikusabb évként (17 haláleset), ezután következik 1996 (15 áldozat), majd 2015 (14 áldozat). Az adatokból kitűnik az is, hogy a 80-as évek óta jelentősen megnőtt – és azóta is magas szinten van – a tragédiák száma, az ezredforduló óta pedig 6,4-re emelkedett az évi halálesetek száma.

Ez nyilván összefüggésben áll azzal, hogy megnőtt az extrém kihívás népszerűsége, azaz egyre többen próbálkoznak megmászni a Mount Everestet. Míg a 80-as években néhány száz ember vett részt ilyen expedíciókban évente, addig az elmúlt években már több mint ezer.

Szakértők szerint ezáltal megnőtt a kellő tapasztalattal nem rendelkező próbálkozók száma is.  

Mindez lehet a magyarázata a tragédiák növekvő számának is. Az ausztrál lap szerint Nepál minden eddiginél több, 478 engedélyt bocsátott ki idén a csúcs meghódítására, a serpákat is beszámítva pedig még ennél is többen vették és veszik célba a csúcsot.   

Az eddigi rekordot 2021-ben regisztrálták, akkor 408 engedélyt adtak ki. Alan Arnette, aki már négy alkalommal mászta meg a világ legmagasabb csúcsát, kaotikusnak nevezte az idei szezont. Mint mondta, az idei tragédiák közül hetet magassági betegség, hideg vagy kimerültség okozott.

Az ABC News szerint ugyanakkor a fatalitási ráta nem emelkedik, azaz a 100 hegymászóra jutó halálesetek száma relatív stabil maradt az elmúlt években – sőt, egy 2020-ban publikált amerikai tanulmány szerint a ráta a ’90-es évek óta változatlan, körülbelül egy százalék.

A sikeres csúcshódítások aránya ugyanakkor duplájára nőtt az elmúlt három évtizedben (ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy mindenki vissza is tudott térni a csúcsról).

A legtöbb haláleset lavinák és lezuhanás miatt következett be. Gyakori halálok még az akut hegyi betegség és egyéb betegség, valamint „az elemeknek való kitettség” (tehát az extrém oxigénhiány és a hideg.)

Beírta magát a történelembe

Suhajda Szilárd az egyik legtapasztaltabb és legsikeresebb magyar hegymászó volt: 2019-ben első magyarként, kísérő és oxigénpalack nélkül mászta meg a világ egyik legnehezebb hegyének tartott, 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig ugyancsak kísérő és oxigénpalack nélkül hódította meg a 8516 méteres Lhocsét.

Most a 8848 méteres Mount Everestet, tehát a Föld legmagasabb pontjának megmászását tűzte ki célul, szintén pótlólagos oxigén és serpa nélkül. Ez még egyetlen magyarnak sem sikerült.

Hivatalos Facebook oldala szerint május 23-án este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el a csúcsra, tökéletes időjárási körülmények között. Először 24-én 08:00 órakor, az úgynevezett Balcony tetejéről, 8450 méterről hívta az itthoni háttércsapatot. Akkor lassan, de stabilan haladt.

Suhajda Szilárd beírta magát a hegymászás történelmébe. Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd beírta magát a hegymászás történelmébe. Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárdot a Balconynál kétszer is látta egy kanadai dokumentumfilmes, Elia Saikaly. A találkozásaik között megtett távolságra utalva azt mondta, hogy a magyar hegymászó nagyon lassan haladt előre.

A kanadai férfi megszólította őt, de Suhajda Szilárd nem válaszolt, hanem lassan, de egyenletesen ment tovább felfelé.

Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint 13:30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és elég késő van. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a visszatérést a 4-es táborba. Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval.

Nyomkövetőjéről az utolsó jel helyi idő szerint 19:30-kor, 8795 méterről érkezett. Ez a Hillary-lépcső magassága. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra volt.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült arról, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat ugyanis ruházata alapján egyértelműen be tudta azonosítani. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A hegymászó oldalán elérhető Facebook-bejegyzés szerint a serpa vezető rendkívül legyengült állapotú kínai kliensét támogatta lefelé a csúcsról, ezért semmilyen módon nem tudott segíteni a magyar hegymászónak, aki ráadásul a mászóúttól távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez.

Keresését a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat végezte, akik május 27-én hajnalban értek a helyszínre.

A megadott helyen már nem találták, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Felmásztak a csúcsig, majd visszatértek a Hillary-lépcsőhöz, és annak környékét is átvizsgálták, de nem bukkantak a nyomára.

Szakértők szerint az eltelt időt, valamint az időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve nincs esély arra, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték.

„Biztos, hogy Szilárd nem él, nagyon sajnálom” – mondta az egyik keresést végző serpa, Mikel a Világgazdaságnak ma délelőtt.  Hozzátette: a 4-es táborban rábukkantak sátrára, amelyben sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták.

Suhajda Szilárd nyomkövetője alapján 8795 méteres magasságra ért fel, és ezzel történelmi tettet hajtott végre: eddig még soha, egyetlen magyar hegymászó sem jutott el oxigénpalack és serpák nélkül ilyen magasságba.

Suhajda Szilárddal és Klein Dáviddal lapcsoportunk 2020-ban készített interjút, ezt itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG