<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Elemzők szerint a kedvező ipari teljesítmény tükröződik a tavaly novemberi exporttöbbletben.

A KSH pénteken közzétett adatai szerint tavaly novemberben az export euróban számított értéke 3,2, az importé 2,4 százalékkal nőtt 2013. novemberhez képest. A külkereskedelmi mérleg többlete 76 millió euróval haladta meg a bázisidőszakot. Novemberben a kivitel értéke 7,6 milliárd eurót (2339 milliárd forintot), a behozatalé 6,8 milliárd eurót (2083 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év tizenegyedik hónapjában 832 millió euró (255 milliárd forint) volt.

A külkereskedelem teljesítményében erősen megjelenik a kedvező novemberi ipari termelési adat. Az is látszik, hogy az ipar erősen rángatja a kivitelt, amely a rosszabb októberi hónapban megbicsaklott - mondta Balatoni András. Az ING vezető elemzője megjegyezte: az ipari bizonytalanság, változékonyság egyre inkább tükröződik az exportban is.

Az olcsó olaj és a gyenge forint is szerepet játszott

A kedvező adatot az ipar mellett segítette cserearány hatása, a gyenge forint és a kőolaj világpiaci árának drasztikus zuhanása. Ezek a hatások decemberben és januárban fel fognak erősödni, és tovább javítják a külkereskedelmi mérleg egyenlegét. Véleménye szerint a szezonalitás decemberben is meglesz a korábbi évekhez hasonlóan, azaz a tavalyi év végére visszaeshetett az export.


Mi lesz idén?

Az ING vezető elemzője szerint 2014-ben az előző évhez hasonlóan 6,5 milliárd eurós lehet a mérlegtöbblet. Az idén az olaj árának a zuhanása és a forint leértékelődése azonban ellensúlyozhatja az import növekedését - mondta.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője úgy véli, hogy a tavaly novemberi exporttöbblet az autóiparban beindult többletkapacitásnak köszönhető. A második félév adatai rávilágítottak arra, hogy az ipari termelés alakulását a külkereskedelmi egyenleg, az export teljesítményén keresztül leköveti.

Az elemző arra számít, hogy az erőteljes külkereskedelmi többlet az idén is megmarad, de kicsit zsugorodni fog, főleg azért, mert a lakossági fogyasztás további emelkedése várható, ezáltal pedig az import gyorsabb ütemben bővül majd, mint az export. Hozzátette: az üzemanyagárak csökkenése már az elmúlt egy-két hónapban felerősítette a kiskereskedelem forgalom növekedésének gyorsulását.

Az olcsóbb nyersanyagár az élelmiszer- és egyéb termékek árára is hatással lehet, megeshet, hogy a fogyasztói árak lassabb ütemben fognak emelkedni idén tovább ösztönözve a háztartások fogyasztását.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szórakozásból működünk együtt Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 12:43
Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja alatt megroppan Oroszország - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. november 26. 11:54
Már csaknem másfélszer annyi orosz katona halt meg Ukrajnában, mint ahány amerikai Vietnámban. Putyin országa nem lett birodalom Ukrajna megtámadásával, sokkal inkább válik egyre inkább Kína vazallusává. Oroszország baklövései és regionális visszaszorulása az 1905-ös orosz-japán háborúhoz hasonlít, amikor Szentpétervár alábecsülte az ellenfelét, és hosszú távra kiható vereséget szenvedett. Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk videó-interjúja
Makro / Külgazdaság Azt figyeli a világ, Tajvan hogyan védi meg demokráciáját
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 10:44
Önkormányzati választások kezdődtek szombaton Tajvanon, ahol várhatóan még éjfél előtt ismertté válnak az eredmények. A mintegy 19 millió szavazó polgármestereket, megyevezetőket és önkormányzati képviselőket választ.
Makro / Külgazdaság Elon Musk támogatja Ron DeSantis elnökjelöltségét
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:31
A milliárdos Elon Musk pénteken bejelentette, hogy támogatni fogja Ron DeSantist 2024-ben, ha a floridai kormányzó indul az elnökválasztáson.
Makro / Külgazdaság Kijevbe utazott Novák Katalin, hogy találkozzon Zelenszkijjel
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:05
Az elmúlt órák fejleményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden a félautomata fegyverek árusításáról: beteg gondolat
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 08:42
Az amerikai elnök szerint sokkal szigorúbb fegyvertartási törvényekre lenne szükség az Egyesült Államokban, a félautomata fegyverek árusítása pedig "beteg gondolat".
Makro / Külgazdaság "Abszurd őrület": üzent az ukrán népnek Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 20:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Nem látni még az árrobbanás végét
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 17:23
Magyarországon a bérből élők jelentős hányada 200 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodik, miközben fizetésünk meghatározó részét a brutális megdráguló élelmiszerre és rezsire költik el. De mikor lélegezhetünk fel, látható-e, mikor tetőzik az infláció? És rákényszerül-e megszorításokra a kormány? Ezekről és üzemanyaghiányról, EU-s pénzekről is beszélgetett lapunk felelős szerkesztője, Székely Sarolta az ATV maiTÉMA című műsorában Csaba Lászlóval, a CEU közgazdász professzorával és Varju Lászlóval, a DK alelnökével, rezsiügyi árnyékminiszterrel.
Makro / Külgazdaság Havi 200 ezer fix munka nélkül: megszavazták az alapjövedelem bevezetését Németországban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 16:53
Átalakítják Németországban a munkanélküliek ellátásának legfontosabb intézményét, az úgynevezett Hartz IV segélyt - döntött a törvényhozás pénteken.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború csillagászati költségei
Káncz Csaba | 2022. november 25. 15:41
A költségek – mind anyagi, mind humán erőforrás értelemben – óriásiak Ukrajna számára. Oroszországot pedig középtávon roppantja meg a technológiai beáramlás elmaradása, valamint a cégek és szakemberek elmenekülése. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG