1p
Úgy tűnik, Grúziában Oroszország szája íze szerint fognak alakulni a dolgok, a Nyugat ugyanis tehetetlen, a gazdasági szankciók visszafelé sülhetnek el - állapította meg a Newsweek.
Úgy tűnik, Grúziában Oroszország szája íze szerint fognak alakulni a dolgok, a Nyugat ugyanis tehetetlen, a gazdasági szankciók visszafelé sülhetnek el - állapította meg a Newsweek.

Katonai eszközöket a nyugati országoknak a Kaukázusban nem áll szándékukban bevetni, a harcias retorika részükről így csak hetvenkedés, blöff volt - írta Clifford Gaddy "Hogyan ne büntessük meg Oroszországot?" című cikkében.

Moszkva megfenyítésére a gazdasági büntetés marad, amely viszont a világgazdasági rendszerre nézve is veszélyekkel járhat. Sok nyugati politikus szerint meg kellene gátolni Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez, ki kellene zárni a fejlett ipari országok G8-as klubjából és korlátozni kellene a Nyugattal való kereskedelmi forgalmát, beruházásait.

Ez a Newsweek szerint téves megközelítés, amely eredménytelen volna, sőt, ellenkező hatása lenne, több kára származna belőle a Nyugatnak, mint Oroszországnak. A nyugati érdekek sérülnének, ha Moszkva például leállítaná az együttműködést az űrkutatási és atomenergia-programokban. Az orosz gazdasági kapcsolatok elvágása a lehetőségek megszüntetését is jelentené.

A szerző szerint a globális gazdaság addig jól működik, ameddig szereplői betartják a szabályokat. Annak azonban nem lehet jó eredménye, ha egy fontos szereplő félig betartja a szabályokat, félig nem. Oroszország energiaforrásai és pénztartalékai alapján pedig kulcsszereplő, teljesen a rendszeren belül kell tartani.

Oroszország persze rendkívüli eset. A sztálinista múlt máig áthatja az ország belső ügyeit és külpolitikáját, gazdasági életét. Moszkva a biztonsági kockázatok miatt talán nem reagálna azonnal és kiszámíthatóan a Nyugat által világosnak tekintett pozitív vagy negatív gazdasági ösztönzőkre. Oroszország olaj- és gázkészletének köszönhetően úgy tudta gazdaságát feléleszteni, hogy nem vált nyugativá.

"Talán tévedtünk, amikor megelőlegeztük azt a feltételezést, hogy Oroszország biztosan a normalizálódás útjára lépett" - összegezte véleményét a Newsweek szerzője, aki szerint ezek után viszont már nem engedhető meg még egy, súlyosabb tévedés: nem lehet a világ legnagyobb energiaexportőrét, az amerikai deficit egyik legnagyobb finanszírozóját kitaszítottságba lökni, és a már így is kissé bizonytalan nemzetközi gazdasági rend ellenlábasává tenni.


Kétmilliárd a kára Grúziának

A Grúzia és Oroszország közötti fegyveres konfliktus legkevesebb 2 milliárd dollár (1,4 milliárd euró) értékű kárt okozott a kaukázusi köztársaságnak - jelentette ki a Financial Times című brit lapnak adott nyilatkozatában Miheil Szaakasvili grúz elnök. Az újság hétfői számában megjelent interjúban Szaakasvili úgy vélte, hogy az elszenvedett gazdasági veszteség akár "dollármilliárdokra is rúghat, de jelenleg 2 milliárdról beszélünk".

Az államfő leszögezte azt is, hogy a helyreállítási munkák nemcsak külföldi pénzügyi támogatást igényelnek, hanem fontos az is: Európa és az Egyesült Államok nyújtson olyan garanciákat, amelyek szertefoszlatják a befektetők esetleges kételyeit.

Annak ellenére, hogy Moszkva pénteken bejelentette a csapatkivonást, az orosz alakulatok vasárnap még mindig a szakadár grúz tartomány, Dél-Oszétia határaitól távol, mélyen grúziai területeken állomásoztak.

Új orosz világrend? Amerika kezd félni
Menekül a tőke az oroszoktól
Orbán szívén viseli Grúzia sorsát
Nincs hidegháború, se kivonulás

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG