<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mindkettőből bőven van dél-nyugati szomszédunknál. És sokan, még panziót is üzemeltetnek, főleg  hegyekben és nyereségesen.

Szlovénia középső és főleg nyugati körzeteiben kis tulzással minden második ház akkora, hogy a háziak lakrészén kívül kényelmesen elfér benne 4-5 külön zuhanyozós szoba. Aféle mini panziók ezek, amiket sokszor apartmanoknak hívnak. Közös ismertetőjelük, hogy stabil üzletmenetük van, bár a járvány alatt ezek is szenvedtek kicsit - erről beszélt munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában. 

Sok panziós tart méheket, a méz jó kiegészítés a gazdáknak.  Fotó: depositphotos.comSok panziós tart méheket, a méz jó kiegészítés a gazdáknak. Fotó: depositphotos.com

Megtoldva azzal, hogy központi támogatást nem kapnak és persze az üzemeltető családok nem tagjai semmiféle kedvezményezett körnek, mint például Magyarországon a NER-esek. Kiegészítésként egyébként majdnem minden panziós méheket tart, a finom mézt sok túrista is veszi, de eladnak élelmiszerboltoknak is. A tejtermelésbe nem fogtak bele ilyen sokan, de az ellátás folyamatos és a tej biznisz is megéri az erre ráállt gazdáknak. 

A hotelpiac átalakulóban van, a tengerparti szállodákat ez egyelőre nem érinti, de például a fővárosiak közül néhányat igen. A közelmúltban egy nagy spanyol üzemeltető egyszerre három ljubljanai szállodát is átvett. A főváros másik nagy híre pedig az, hogy az OTP Ingatlanbefektetési Alap hamarosan megkezdheti az Emonika plaza nevű vegyes funkciójú beruházást a főpályaudvarnál. Azt még a Demján Sándor vezette TriGranit indította másfél évtizede, de az átdolgozott tervek alapján csak nem régiben kapott végleges építési engedélyt, átadás 2025-ben várható - utalt rá munkatársunk. 

A műsor második részében az idősebb és fiatalabb családtagok lehetséges összeköltözésének előnyeiről és egyes akadályairól volt szó, megemlítve, hogy a szigorodó hitelfeltételek és a drága telkek miatt sokat megtakaríthat az, aki vállalja, hogy az idősek már meglévő családi házát bővíti, esetleg beépíti a tetőteret. Szintén sok millió forinttal kisebb lehet a végszámla, ha az egy-egy, kisebb lakást eladva mondjuk egy nagyobb, jó adottságú környéken található agglomerációs családi házat vesznek - hangsúlyozta kollégánk.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem jön az orosz olaj, de a Molnak vannak tartalékai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 16:42
Vannak tartalékok, de dolgoznak a probléma megoldásán is.
Makro / Külgazdaság Kína ezért támogatja az óriási ország felvételét a BRICS-be
Káncz Csaba | 2022. augusztus 9. 15:55
Kína számára a BRICS bővítésének célja, hogy enyhítse az amerikai nyomást, miközben akadályozza India mély beágyazódását az amerikai táborba. Argentína számára a BRICS-csatlakozás azonban nem lesz zökkenőmentes folyamat most, amikor gazdasága mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG