5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ott a kínai, ott volt a berlini, hamarosan pedig jön a Mexikói Nagy Fal. Trump a kampánya során is nagy hangon ígérte, majd első intézkedései közt el is indította a hatalmas projektet. De ki fog fizetni érte? Mikorra készül el, és egyáltalán: tényleg indokolt egy ekkora monstrum felhúzása? Összeszedtünk mindent, amit tudni akartál Trump faláról, de sosem merted megkérdezni.

Drogmaffia, „rossz hombrék” és persze a mérhetetlen mennyiségű illegális bevándorlás – ezek azok, amik miatt Donald Trump mindenképp szeretné egy hatalmas fallal elválasztani az Egyesült Államokat Mexikótól. Bár az új elnök nagyon sokat beszélt a tervről, konkrétumokat azonban egyelőre még meglehetősen keveset tudunk a falról. A Bloomberg elemzői összegyűjtötték azokat az információmorzsákat, amiket már többé-kevésbé biztosan tudhatunk a mexikói falról – lássuk, mik is ezek!

Vajon az űrből látszani fog?

A fal az Egyesült Államok és Mexikó határán túl is kiépül majd, a mintegy 3200 kilométer hosszúra tervezett építmény mindössze 1050 kilométeren fedi majd a tényleges országhatárt, és a táv kétharmadán a Rio Grande folyót követi majd. A tervek szerint a fal kettévág majd több nagyvárost is, így a kaliforniai San Ysidrót és a texasi El Pasót, valamint több vadrezervátumot, agrárgazdaságot, sivatagot, valamint hegyet-völgyet. A 12 méter magas betonszörnyetegen összesen 30 határvédelmi és 25 átkelőpontot építenek majd ki.

A meglévő kerítés egy szakasza Tijuanánál. Fotó: EPA/Alejandro Zepeda

Magának a falnak egy része már létezik egyébként, 1990-ben 22 kilométer drótkerítést húztak fel, majd a ma ismert – és már létező – 1050 kilométernyi szakaszt még George W. Bush építtette 2006 után. Az építkezést végül 2009-ben, az Obama kormány alatt fejezték be, igaz, a demokraták még mindig lógnak 45 kilométernyi drótkerítés kiépítésével. A betonkígyót emellett szögesdróttal és élő védelemmel erősítenék meg, továbbá néhány méterre a föld alá érne, megakadályozva az alagútásást.

Szép. De mibe kerül?

Az első számítások 8 és 40 milliárd dollár közé lövik be a költségeket, de ez attól függ, kit kérdezünk. Trump szerint 8-12 milliárdból már simán kijönne az építkezés, ráadásul ezt egyébként is Mexikóval fizettetné ki. Bár Mexikó többször is jelezte, hogy eszük ágában sincs egy szöget sem adni a falhoz, Trump mindenkit megnyugtatott: bár az adófizetők pénzét használja majd fel rá, ezt kamatostul visszaköveteli majd a déli szomszédtól. A republikánusok egyébkén 12-15 milliárdra saccolnak.

A Reuters az amerikai belbiztonsági szolgálatot kérdezte meg, ők ennek a duplájára, 21,6 milliárd dollárra becsülték az építkezési költségeket. Az MIT egyetem pusztán anyagköltséggel számolta ki, így az a mintegy 1600 kilométer, amit Trump akar felhúzni, nagyjából 27 és 40 milliárd dollár között jöhet ki. Ebben a betontól az acélig, valamint a munkások költségén át minden benne van. Arról nem is beszélve, hogy a fal sokszor magánterületen fut majd, amit az állam bár kisajátíthat, ezt valamilyen módon kompenzálnia kell, ami ismételten felfelé srófolhatja a költségeket.

Egy egész hadsereget akar feltartóztatni?

Nehéz pontosan meghatározni, hogy hányan szöknek át Mexikóból a jobb élet reményében az Egyesült Államokba. Tavaly összesen 408 870 határsértőt fogtak el, egy nagy részük azonban maguktól a határvédőktől kért menedékjogot az államokban. Az 1970-es évekhez képest jelentős csökkenés látható, a statisztika azonban nem méri, hogy egy embert hányszor csípnek el határsértés közben, arról meg egyáltalán nincs adat, hogy pontosan hányan járnak sikerrel. A határvédelem saját elmondása szerint 81 százalékos hatékonysággal fordítja vissza a határon átkelni kívánókat.

(Fotó: Wikipedia)

Az átjutók mintegy fele egyébként a Rio Grande-völgy határvédelmi szektorán belül telepszik le, de az 1998-2012-es statisztikai adatokból kiderül, hogy sokan ennél tovább is merészkednek, ebben az időszakban jelentősen megnőtt az arizonai Tucson spanyol ajkú lakossága. Ezt a területet azóta elzárták, így ma már ennél keletebbre, egészen Texasig merészkednek a bevándorlók. Ami biztos, hogy rengeteg pénzt küldenek haza, tavaly 25,7 milliárd dollárt utaltak el a bevándorlók a Mexikóban maradt családtagoknak.

Mit gondol a nép: működni fog?

Bármekkora támogatottsága is van Trumpnak, a közvélemény kutatások alapján az amerikaiak majdnem kétharmada nem kér a befalazásból. A Pew közvéleménykutató egy januári felmérésében 8 bevándorlásellenes akciót kellett rangsorolnia az embereknek, és mindössze 40 százalék gondolta úgy, hogy ez a legjobb megoldás a mexikóiak visszaszorítására. Trump egyébként bármikor elindíthatja az építkezést, a finanszírozást azonban a kongresszusnak kell megszavaznia.

Az USA és Mexikó határának egy szakasza (Wikimedia Commons)

Hatásfokát tekintve Donald Trump korábban az izraeli falat vette alapul, meglátása szerint ott ez 99,9 százalékban „felszámolta a káoszt”. Az biztos, hogy a falak építését követően mindig egy számottevő visszaesés következik az elfogott illegális bevándorlók számában, ugyanakkor megszaporodtak a „beásásos” módszerrel érkezők, 2007 és 2010 között havi egy alagutat találtak. A fal ráadásul nem tartóztathatja fel azt, akik menedékjogot kérnek az Egyesült Államokban, márpedig ma ők alkotják a beérkezők zömét. Akik pedig repülővel érkeznek az országba, azok röhögve nézhetik az alant tekergő, méregdrága falat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG