<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Sa a kamathoz, se a masszív eszközvásárlási programhoz nem nyúlt hozzá a Fed, az előrejelzéseken viszont igazítottak - az infláció megugrását nem tartják tartósnak.

Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete.

A nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán véget ért, kétnapos ülésén a piaci várakozásokkal összhangban a tavaly március 15. óta érvényes 0,00-0,25 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatszintet, és megismételte, hogy mindaddig ebben a tartományban tartja a sávot, amíg a munkaerőpiacon el nem érik a teljes foglalkoztatottságot, illetve amíg az infláció el nem éri és mérsékelten meg nem haladja egy időre a 2 százalékot.

Nem változott a masszív eszközvásárlási program sem: a kincstárjegyek esetében havi legalább 80 milliárd dolláros, a jelzálog-fedezetű értékpapírok esetében pedig havi legalább 40 milliárd dolláros ütemben folytatja eszközvásárlásait a Federal Reserve.

A Fed szerint nem lesz tartós az infláció megugrása

A kamatdöntő ülés után kiadott friss gazdasági előrejelzésében a nyíltpiaci bizottság a márciusi várakozásaihoz képest jelentősen javította a gazdasági növekedésre és az infláció alakulására vonatkozó számokat, míg a FOMC-tagok kamatvárakozásait tükröző pontdiagram (dot plot) arról tanúskodik, hogy a többség 2022-ben is zéró közeli kamatszintre számít.

A jegybankárok friss előrejelzésének mediánja szerint az irányadó kamat idén és jövőre nem változik, 2023-ben viszont 0,6 százalékra emelkedik.

A márciusi prognózishoz képest a 2023-es évre vonatkozó várakozás 0,5 százalékponttal emelkedett, míg a hosszabb távú várakozás 2,5 százalék maradt.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) idén 7,0 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal, 2023-ben pedig 2,4 százalékkal növekedhet a FOMC-tagok új prognózisa szerint. A márciusi előrejelzéshez képest az ideit 0,5, a 2023-ast pedig 0,2 százalékponttal javították, míg a jövő évi nem változott.

Az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexe idén 3,0 százalék, a következő két évben pedig 2,1 százalék lehet.

Márciushoz képest az idei érték 0,8 százalékkal, a jövő évi pedig 0,1 százalékponttal magasabb.

Estek a részvényindexek, kilőtt a dollár

A kamatdöntő ülés után kiadott közlemény és friss gazdasági előrejelzés, valamint Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatójának hatására csökkentek az irányadó New York-i tőzsdeindexei (zárásra 0,25-0,77 százalékos mínuszba kerültek), a tízéves amerikai államkötvényhozamok pedig 1,49 százalékról 1,55 százalékra kúsztak fel. 

A dollár nagyot erősödött, az euróval szemben mért jegyzés 1,21 fölötti szintről 1,20-ig esett - utoljára bő egy hónappal ezelőtt járt ezen a szinten:

Friss árfolyamokat itt talál >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG