<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Vége a lapításnak, most már a pekingi vezetés is elismerte, hogy az eszetlen iparosítás okozta ellenőrizetlen környezetvédelem "rákos falvak" tucatjait hozta létre és a fővárost fojtogató szmog miatt pedig egy kínai ingatlan milliárdos kezdeményez levegőtisztasági törvényt.

Már Mao Ce-tung idejében sem ment erőszak nélkül a "Nagy Ugrás" névre keresztelt erőltetett iparosítás, amikor a falvakban, szedett-vedett módon összerakott házi vaskohókban kellett a helyieknek "jó minőségű" vasat önteni, hiszen Kína gyorsan akart a vas és acél országává válni. Az utolsó 20 évben ugyan tovább vitték az iparosítást és mindent alárendeltek az építési láznak, de rájöttek, hogy a folyamat nem tartható fenn a végtelenségig. Az eszetlen módon hajszolt modernizálásnak meg lettek a súlyos következményei. Csak a legutóbbi időkben vált hangsúlyossá a környezetvédelem, hiszen az uniós és az amerikai előírásokat a megrendelők a helyszínen ellenőrizték, annak hiányában nem kezdtek bele a termelésbe. A voluntarista gondolkodásmódot azonban nehéz átállítani.

Lehajtott fejjel, de beismerték

Az elmúlt években a mérgező és veszélyes vegyi szennyezés számos környezeti katasztrófához vezetett, és komoly egészségügyi és társadalmi problémákat okozott, köztük "rákos falvak" kialakulását - ismerte be a kínai környezetvédelmi minisztérium. Ez az első alkalom, hogy a pekingi vezetés elismerte a jelenség létezését, a környezetvédő aktivisták korábban évekig hiába kampányoltak ez ügyben az interneten.

Utcarészlet                                       Fotó: Siklós Lili

A gyűjtőfogalom többnyire ipari központok, gyárak mellett fekvő településeket takar, amelyek lakói a létesítmények károsanyag-kibocsátása következtében betegszenek meg. De ahogy azt a BBC is bemutatta, igen gyakran a fertőzött települések a fémbányák környékén találhatók, ahol az elszennyeződött talajvízbe nehézfémek kerültek. A minisztérium most részletes listát is közölt a "rákos falvakról". Eszerint ezekből több mint harminc ilyen van ma Kínában, túlnyomó részük a keleti és középső tartományokban.

 

A környezetet nem lehet büntetlenül gyilkolni

A most futó XII. kínai ötéves tervben például már jelentős forrásokat biztosítanak a környezetvédelemre. Sőt, a keleti fejlett régiók mögött a következő években tervezett újabb gazdasági övezetekben már csak úgy engednek ipari tevékenységet indítani, hogy szigorú előírásoknak kell megfelelni. Erről egyébként a Privátbankárnak adott interjúban beszélt a ChinaCham magyar elnöke.

A környezetvédelmi tárcának is van egy ötéves terve, méghozzá a környezetre ártalmas vegyi anyagok jelentette veszélyek megelőzésére és szabályozására. A központi tanulmány szerint jelenleg mintegy 40 ezer vegyi anyag van használatban Kínában, köztük olyanok is, amelyeket a fejlett országok már rég kivontak a forgalomból. Ezek közül legalább háromezer mérgező vagy szennyező, a vezetés első körben 58 előállítását és használatát tiltaná be. Szintén szigorításra szorul a szennyező vállalatok ellenőrzése és a környezetvédelmi szabályok betartásának felügyelete. Az egészségügyi minisztérium február eleji statisztikái szerint a rák jelenleg vezető halálok Kínában, a betegség 2,7 millió ember halálát okozza évente, és minden évben több mint hárommillió új rákos megbetegedést regisztrálnak.

Strandolók a Sárga-tengernél           Fotó: Siklós Lili

A szmogra már a kínai milliárdosok is ugranak

Nemrégiben lepte be a negyedik szmoghullám a kínai fővárost, amelynek lakói közül tízezrek szorgalmaztak egy levegőtisztasági törvény elfogadását. Érdekes módon a civil kezdeményezést Pan Si-ji, a közismert kínai ingatlanfejlesztő cég, a China Soho milliárdos elnöke indította el Sina mikroblogján. A pekingi fővárosi közgyűlés képviselőjeként törvényjavaslatot akart benyújtani az ügyben, blogján három órán belül 25 ezer támogatóra talált.

Nagyon gázos ez a szmog

A Pekinget fojtogató szmogról azt mondják "soha nem látott méreteket" öltött, a látótávolság 500 méter alá csökkent, az épületek tetejét közelről sem látni, az embereknek csípi a szemét és megfájdítja a torkát a rossz levegő. Az egyik belvárosi gyermekkórházban ebben a hónapban minden korábbinál több, mintegy 9 ezer kis beteget regisztráltak, többségüket influenzával, légúti megbetegedések tüneteivel, tüdőgyulladással, légcsőgyulladással és hörghuruttal, valamint asztmatikus tünetekkel. Több elemzés is napvilágot látott, hogy a szmog mekkora költségekkel terheli, az amúgy sem túl jól ellátott kínai egészségügyet.

A járókelők nagy része már korábban beszerezte és viseli a szájmaszkot, de a média figyelmeztetett, hogy a finom por legkisebb szemcséitől többségük nem véd meg. Ezért van az, hogy egyesek már gázmaszkot és komolyabb légzésvédőt használnak. A szakemberek továbbra is a károsanyag-kibocsátást, tehát az autókat és a környező üzemeket, valamint a poroló építkezéseket teszik felelőssé a helyzetért, továbbá Peking földrajzi fekvését. A környező hegyek ugyanis télen - erős szél híján - megfogják a szennyezett levegőt. Sokan állítják, hogy a két legnagyobb olajvállalat elavult technológiával dolgozik, termékeik sokkalta szennyezőbbek, mint a nyugati szabvány.

Angliában is így kezdődött, csak 60 évvel korábban

A kínai médiában és az interneten szinte állandó téma lett a fővárosiak panasza és kiútkereső ötletelése. Jó néhányan úgy vélik, ha Pan benyújtja helyi törvényjavaslatát, abban mindenképpen szerepelnie kell, hogy a vészhelyzetekben autómentes napokat kell tartani, javítani kell az üzemanyagok minőségén, és korlátozni az ipari gázkibocsátást.

A Hszinhua hírügynökség emlékeztet ara, hogy 1952 decemberében Nagy Britanniában öt nap sűrű szmog ezrek halálát okozta, és néhány évvel később, 1956-ban a britek meghozták a saját levegőtisztasági törvényüket (Clean Air Act). Korlátozták a háztartási füst kibocsátását, ösztönözték az átállást az elektromos fűtési rendszerre, füstmentes zónákat alakítottak ki. A második levegőtisztasági törvényt 1968-ban fogadták el Londonban, amivel az ipari szennyezést igyekeztek csökkenteni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Érzékeny kérdést vehet elő a soros EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 06:40
Felülvizsgálná az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó előírásokat az Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország gazdasági minisztere.
Makro / Külgazdaság Óriási visszatérésre készül Donald Trump
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 19:08
2024-ben visszavesszük a Fehér Házat, jelentette ki Donald Trump.
Makro / Külgazdaság Az európai külpolitika a pofonok völgyében – sorra jönnek a megaláztatások
Káncz Csaba | 2022. január 16. 18:34
Az elmúlt időszakban az EU nemcsak az ukrán rendezés ügyében szorult látványosan háttérbe. A legtekintélyesebb német külpolitikai agytröszt friss tanulmányában ráadásul súlyos kritikával illeti az EU jövőbe mutató terveit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Mától durván korlátozzák az orosz nyelvű sajtót Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 14:31
Életbe léptek vasárnaptól az ukrán nyelvtörvény nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései.
Makro / Külgazdaság Djokovic-ügy: keményen beszólt a szerb elnök Ausztráliának
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 12:46
Szerinte magukat járatják le a teniszező kitiltásával. Scott Morrison ausztrál kormányfő viszont elégedett a döntéssel. A szerb teniszező nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
Makro / Külgazdaság Mr. Selfridge bizonyára örülne – A világ legnépszerűbb áruházai
Elek Lenke | 2022. január 16. 12:24
Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?
Makro / Külgazdaság A nap videója: bődületes parti volt Boris Johnson hivatala előtt
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 11:50
A demonstrálók így "emlékeztek meg" arról, hogy a brit kormányfő hivatalában partikat tartottak Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén, és egyéb bulik is voltak Covid idején. A miniszterelnöki hivatal elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.
Makro / Külgazdaság 27 ezren tüntettek szomszédunkban a kötelező oltás ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 10:18
Bécs mellett számos más európai városban is demonstráltak.
Makro / Külgazdaság Nagyon messzi vidékre látogatott el Áder János
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 08:16
A köztársasági elnök afrikai "turnén" van. Ghánában magyar projektet tekintett meg. Ma Kenyába utazik tovább.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló