1p
Pisztolyokkal, parittyákkal, golfütőkkel és késekkel felfegyverkezett tüntetők hatoltak be kedden a miniszterelnöki hivatal és több minisztérium udvarára. Tévét is foglaltak: a kormány távozását akarják.
Pisztolyokkal, parittyákkal, golfütőkkel és késekkel felfegyverkezett tüntetők hatoltak be kedden a miniszterelnöki hivatal és több minisztérium udvarára, s elfoglalták az NBT thaiföldi televíziós állomás bangkoki székházát, követelve a kormány távozását.

A tömegmegmozdulás azzal kezdődött, hogy a Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) nevű ellenzéki párt vezette tüntetők behatoltak a kormány szócsövének tartott NTB székházába, ami miatt megszakadt a műsorsugárzás. A rendőrség mintegy ötven tüntetőt előállított.

Helyszíni beszámolók szerint a tévészékház elfoglalása után a tüntetők a kormányzati negyed felé indultak, és békés tüntetés kezdődött négy minisztérium, illetve a kormánynak helyt adó épület előtt. A tiltakozók először csak elállták a munkába érkező kormányzati alkalmazottak útját, majd "ostromolni" kezdték az épületeket. Engedve a nyomásnak, a rendőrség megnyitotta a miniszterelnöki hivatal udvarának kapuját, a thaiföldi zászlókat lengetők ellenzékiek pedig a pázsiton ülve folytatták a tüntetést. Hasonló jelenetek zajotta le a pénzügyminisztérium, az agrár- és a közlekedési minisztérium épületénél, mindhárom tárca belső udvarán tüntetők sereglettek össze.

A rendőrség szerint a nagyszabású tiltakozó megmozduláson mintegy 35 ezren vesznek részt, de a szervezők több százezer ember csatlakozását várják. A megmozdulás célja a hét hónapja hivatalban lévő kormány megbuktatása. Olyan hírek láttak napvilágot, hogy újabb, a két évvel ezelőttihez hasonló katonai államcsíny készül, de Anupong Paocsinda hadseregparancsnok ezt cáfolta, s közölte azt is, hogy a katonaság nem fog beavatkozni, mert a rendőrség dolga a rendcsinálás.

Szamak Szundaravedzs miniszterelnök tévényilatkozatában bejelentette: közvetlenül a belügyminiszter hatáskörébe helyezte a rendőrség irányítását azzal, hogy vessen véget a kormányellenes tüntetéseknek. Szundaravedzs arra figyelmeztetett, hogy fogytán a türelme. Leszögezte, hogy nem fog ugyan rendkívüli állapotot hirdetni, de a tüntetők rendőri intézkedésekre számíthatnak, ha nem hagyják abba a tiltakozásokat.

A bangkoki tüntetések szemlátomást békésen zajlanak, a tiltakozók nem tűztek össze a rendőrökkel, akik nem is próbálják útját állni a tömegnek. Az ellenzéki szervezet azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök bábja, s akadályozza a Thakszin ellen korrupciós vádakkal folyó vizsgálatot, valamint hogy a saját érdeke szerint akarja megváltoztatni az alkotmányt.

A 2001-től miniszterelnök Thakszint királypárti tábornokok buktatták meg két évvel ezelőtt. Adócsalás, vesztegetés és hatalommal való visszaélés gyanújával eljárást indítottak ellene. Az alkotmánybíróság 2007-ben választási csalás miatt öt évre eltiltotta minden politikai tevékenységtől, pártját, a Thai Rak Thait pedig feloszlatta. Tavaly augusztusban letartóztatási parancsot adtak ki a milliárdos politikus ellen.
A feloszlatott párt tagjaiból megalakult a Népi Erő Pártja, amelynek élére Szamakot jelölte ki Thakszin. Decemberben a párt fölényesen nyerte meg a parlamenti választásokat, Thakszin pedig februárban visszatért az országba. Hangoztatja, hogy nem vesz részt a politikai életben, de több elemző meg van győződve arról, hogy a kulisszák mögül ö irányítja a kormány tevékenységét.


Kelet-Európa lenyomja Kínát?
Ázsia nem torpan meg - lassul tovább
Thaiföldön bújkálnak a magyar bűnözők 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG