<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Pisztolyokkal, parittyákkal, golfütőkkel és késekkel felfegyverkezett tüntetők hatoltak be kedden a miniszterelnöki hivatal és több minisztérium udvarára. Tévét is foglaltak: a kormány távozását akarják.
Pisztolyokkal, parittyákkal, golfütőkkel és késekkel felfegyverkezett tüntetők hatoltak be kedden a miniszterelnöki hivatal és több minisztérium udvarára, s elfoglalták az NBT thaiföldi televíziós állomás bangkoki székházát, követelve a kormány távozását.

A tömegmegmozdulás azzal kezdődött, hogy a Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) nevű ellenzéki párt vezette tüntetők behatoltak a kormány szócsövének tartott NTB székházába, ami miatt megszakadt a műsorsugárzás. A rendőrség mintegy ötven tüntetőt előállított.

Helyszíni beszámolók szerint a tévészékház elfoglalása után a tüntetők a kormányzati negyed felé indultak, és békés tüntetés kezdődött négy minisztérium, illetve a kormánynak helyt adó épület előtt. A tiltakozók először csak elállták a munkába érkező kormányzati alkalmazottak útját, majd "ostromolni" kezdték az épületeket. Engedve a nyomásnak, a rendőrség megnyitotta a miniszterelnöki hivatal udvarának kapuját, a thaiföldi zászlókat lengetők ellenzékiek pedig a pázsiton ülve folytatták a tüntetést. Hasonló jelenetek zajotta le a pénzügyminisztérium, az agrár- és a közlekedési minisztérium épületénél, mindhárom tárca belső udvarán tüntetők sereglettek össze.

A rendőrség szerint a nagyszabású tiltakozó megmozduláson mintegy 35 ezren vesznek részt, de a szervezők több százezer ember csatlakozását várják. A megmozdulás célja a hét hónapja hivatalban lévő kormány megbuktatása. Olyan hírek láttak napvilágot, hogy újabb, a két évvel ezelőttihez hasonló katonai államcsíny készül, de Anupong Paocsinda hadseregparancsnok ezt cáfolta, s közölte azt is, hogy a katonaság nem fog beavatkozni, mert a rendőrség dolga a rendcsinálás.

Szamak Szundaravedzs miniszterelnök tévényilatkozatában bejelentette: közvetlenül a belügyminiszter hatáskörébe helyezte a rendőrség irányítását azzal, hogy vessen véget a kormányellenes tüntetéseknek. Szundaravedzs arra figyelmeztetett, hogy fogytán a türelme. Leszögezte, hogy nem fog ugyan rendkívüli állapotot hirdetni, de a tüntetők rendőri intézkedésekre számíthatnak, ha nem hagyják abba a tiltakozásokat.

A bangkoki tüntetések szemlátomást békésen zajlanak, a tiltakozók nem tűztek össze a rendőrökkel, akik nem is próbálják útját állni a tömegnek. Az ellenzéki szervezet azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök bábja, s akadályozza a Thakszin ellen korrupciós vádakkal folyó vizsgálatot, valamint hogy a saját érdeke szerint akarja megváltoztatni az alkotmányt.

A 2001-től miniszterelnök Thakszint királypárti tábornokok buktatták meg két évvel ezelőtt. Adócsalás, vesztegetés és hatalommal való visszaélés gyanújával eljárást indítottak ellene. Az alkotmánybíróság 2007-ben választási csalás miatt öt évre eltiltotta minden politikai tevékenységtől, pártját, a Thai Rak Thait pedig feloszlatta. Tavaly augusztusban letartóztatási parancsot adtak ki a milliárdos politikus ellen.
A feloszlatott párt tagjaiból megalakult a Népi Erő Pártja, amelynek élére Szamakot jelölte ki Thakszin. Decemberben a párt fölényesen nyerte meg a parlamenti választásokat, Thakszin pedig februárban visszatért az országba. Hangoztatja, hogy nem vesz részt a politikai életben, de több elemző meg van győződve arról, hogy a kulisszák mögül ö irányítja a kormány tevékenységét.


Kelet-Európa lenyomja Kínát?
Ázsia nem torpan meg - lassul tovább
Thaiföldön bújkálnak a magyar bűnözők 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG