BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 4. 09:15

A szaúdi koronaherceg a dróntámadást követően a bukás szélére került, ezért titokban tárgyalást kezdeményezett Iránnal. Ez viszont az amerikai biztonságpolitikai mélyállam befolyásos háborúpárti köreinek érdekeit sérti, amelyek most a demokrata párt mögé bújva próbálják elmozdítani Trump elnököt. Káncz Csaba jegyzete.

2017 júniusában a szaúdi király váratlanul megfosztotta tisztségétől addigi trónörökösét és 31 éves fiát, Mohamed bin Szalmánt (MbS), az addigi helyettes trónörököst tette meg a korona első számú várományosává. MbS védelmi miniszterként korábban fő felelőse és kidolgozója volt országa agresszív külpolitikájának – Jementől Szíriáig -, amely egy nagy rakás csődtömegnek bizonyult. A jemeni hadjárata katasztrofális kihatással járt a szaúdi költségvetésre és aláásta Rijád hagyományos szövetségi rendszerét, Pakisztán ugyanis nem volt hajlandó csapatokat küldeni a húszi lázadók leverésére. Jemen a jelen állás szerint egy krónikus bukott állammá (failed state) vált az Arab-félszigeten.

A drón megrendítette a koronaherceget is

Amikor pedig idén szeptember 14-én több mint a felére csökkent átmenetileg a szaúdi napi olajkitermelés azután, hogy a húszi lázadók dróntámadásokat intéztek két szaúdi olajterminál ellen, akkor mindenki vádlóan MbS-re nézett. A Reutersnek az elmúlt órákban belső források elmondták Rijádban, hogy a szaúdi uralkodó család és az üzleti elit egyre frusztráltabbá válik MbS-el kapcsolatban. Növekszik az aggodalom, hogy a forrófejű koronaherceg nem tudja igazából irányítani és megvédeni a világ legnagyobb olajexportőr országát.

A Reuters forrásai szerint komoly frusztráció alakult ki amiatt is, hogy bár MbS több száz milliárd dollárét vesz fegyvereket, ezek mégsem tudták megakadályozni a dróntámadást. Valóban, a 2014-2018-as időszakban Szaúd-Arábia 192 százalékkal (!) növelte fegyverbehozatalát és mára a világ legnagyobb fegyverimportőre lett. A rijádi uralkodóház a fegyvereinek 68 százalékát szerezte be Washingtontól, London és Párizs csupán 16, illetve 4,3 százalékos szeletet tudott kihasítani.

MbS ráadásul inkompetens rokonokat és haverokat rakott kulcsfontosságú állami pozíciókba, amely egyre inkább visszaüt. Egyik ilyen vérforraló eset, hogy 2017 nyarán a több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkező a belügyminisztert leváltotta és helyére azt a 33 éves unokatestvérét rakta, akinek lila gőze nem volt a területről.

Tárgyalások Iránnal, feszültség Trump körül

A Reuters elemzése végül megállapítja, hogy egy újabb sikeres támadás Szaúd-Arábia ellen egyben olyan szintre növelheti a politikai feszültséget Rijádban, hogy MbS-nek távoznia kell. Márpedig MbS pánikjával függhet össze az a hétfői bejelentés az iráni elnöki hivatalból, miszerint „üzenetet” kaptak Szaúd-Arábiából. Kedden aztán már iraki kormányzati hivatalnokok is megerősítették, hogy már szervezik is Bagdadban az iráni-szaúdi csúcstalálkozót.

Az iraki miniszterelnöki hivatal szerint az amerikai kormány is jóváhagyta a két fél közötti tárgyalásokat. Ahogyan azt már szeptember közepén megjósoltuk, az Irán ellen folyamatosan háborút követelő John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó kirúgásával csökkenhet a geopolitikai feszültség a Közel-Keleten. Ez viszont az amerikai mélyállam befolyásos háborúpárti köreinek érdekeit sérti, amelyek ezekben a napokban a demokrata párt mögé bújva próbálják elmozdítani Trump elnököt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél