TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem tartották be az adatvédelmi irányelveket, a nyilvántartás több tízezer gyerekről pontos adatait őrizte, amit bárki megszerezhetett.

Bár a felmérések szerint sokan még mindig azt sem tudják, eszik vagy isszák a GDPR-t, a rendelet hatálybalépése után a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság már büntetett adatkezelési ügyben. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségére másfél millió forintos adatvédelmi bírságot szabtak ki a játékos-nyilvántartó rendszerével kapcsolatos jogellenes adatkezelés és tájékoztatás miatt.

A NAIH korábban bejelentést kapott, hogy a szövetség nyilvánosan elérhető oldalán bárki hozzáférhet a nyilvántartásban szereplő több mint 65 ezer játékos olyan személyes adataihoz, mint neve, születési ideje és helye, anyja neve, állampolgársága, testmagassága, lakcíme és fényképe. Az ügy azért volt különösen súlyos, mert a nyilvántartás több mint 30 ezer kiskorú adatait is tartalmazta.

Nem kértek hozzájárulást sem

Az MKOSZ szerint a nyilvános adatbázisra a sportszervezetek miatt volt szükség, hogy ellenőrizhessék, egy adott név alatt nem szerepel más sportoló, illetve, hogy mérkőzésekkor szükség esetén ellenőrizhessék a játékengedélyeket. Dr. Bitai Zsófia GDPR-szakértő szerint azonban a hozzájárulás ebben az esetben nem tekinthető önkéntesnek, mivel ehhez nem csak az érintett hozzájárulása szükséges, hanem mindenfajta külső befolyástól mentesnek kell lennie.

Új világ kezdődik: hogy felelj meg minden szabálynak?

A vállalkozások csaknem fele még mindig kézi számlatömböket használ, a NAV új szabályai azonban megnehezíthetik a cégek számlázását. A piacon temérdek számlázó szolgáltatás áll rendelkezésre, amiket akár már mikrovállalkozások is igénybe vehetnek. Tovább >>>

A szakértő szerint ez itt nem valósult meg, mert a hozzájárulás elmaradásakor a játékos nem kapott játékengedélyt. Ráadásul a személyes adatok nyilvánosságra hozatala egy bárki által hozzáférhető és kereshető adatbázisban nem elengedhetetlenül szükséges az adatkezelés céljának eléréséhez és nincs is szükség ilyen sok adat megadására – mondta.

A NAIH megállapította, hogy az adatkezelő a 2013 előtt nyilvánosságra hozott adatok kezeléséhez egyáltalán nem szerezte be az érintettek hozzájárulását, így ezen adatokat jogalap nélkül kezelte, a nyilvántartásból a személyes adatokat pedig csak az érintett kifejezett kérése esetén törölték, így olyanok adatai is nyilvánosságra kerültek, akik már nem is voltak játékosok.

Még számtalan ilyen eset lehet

Ilyen jellegű szabálysértés ráadásul sok esetben előfordulhat, a kis- és középvállalkozások csaknem harmada még csak nem is hallott az egységes EU-s rendeletről, ami az uniós tagországok vállalatainak adatkezelési szokásait szabályozza. Fellowes kutatása szerint a vállalatok 70 százaléka saját elmondása szerint tudja, hogy miként érinti cégét az új adatvédelmi rendelet. A kkv-k 24 százaléka ugyan hallott a rá is vonatkozó EU-s rendeletről, de nem foglalkozik vele.

Arra a kérdésre, hogy kezelnek-e céges szempontból kényes vagy személyes jellegű adatokat, a megkérdezettek 72 százaléka igennel válaszolt – a maradéknak magyarán arról sincs elképzelése, hogy egy telefonszám, e-mail cím, vagy egy adószám is védendő. További részletek >>>

Akkor vegyük át még egyszer...

Az Egységes Európai Adatvédelmi Rendelet (Genderal Data Protection Regulation) bevezetésével egységessé válik az adatvédelmi szabályozás az EU-ban. Az új szabályzat minden szervezetre és gazdasági társaságra kiterjed, amely az EU-ban tartózkodók személyes adatait kezeli vagy feldolgozza.

A szervezetek kötelesek a lehető legvilágosabb, legérthetőbb tájékoztatást adni a személyes adatok felhasználásának módjáról – ezért kaphattunk mostanság annyi GDPR témájú hírlevelet. Emellett azoknak az intézményeknek, amelyek nagy tömegben, automatizáltan kezelnek személyes adatokat - például a bankok, biztosítók, egészségügyi, valamint informatikai szolgáltatók -, és azoknak, amelyek különlegesen érzékeny személyes adatokat - politikai nézet, szakszervezeti tagság, szexuális irányultság - kezelnek, adatvédelmi felelőst kell kinevezniük. Ő felel a megfelelő adatvédelmi rendszer működtetéséért és az adatok védelméért.

A GDPR emellett jelentősen bővíti a személyes adatok körét, ezentúl ezekhez sorolja a többi között:

  • a nevet,
  • a születési és egészségügyi adatokat,
  • a bankszámlaszámot,
  • a jövedelmet,
  • a helymeghatározó adatot (GPS),
  • az e-mail-címet,
  • a vállalati és magántelefonszámot,
  • a levelezési címet, vagy
  • az IP-címet is.

Az új rendelet megerősíti a személyes adatok törlésének jogát: ha valaki már nem szeretné, hogy adatait a továbbiakban feldolgozzák, és az adott szervezetnek nincs alapos indoka azok tárolására, akkor a szervezetnek törölnie kell a kérdéses adatokat rendszeréből.

GDPR-para - indul az ellenőrzés

Várhatóan a multik kerülnek először a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) célkeresztjébe a GDPR betartására vonatkozó vizsgálatoknál - Részletek az oldalon >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél