5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem tartották be az adatvédelmi irányelveket, a nyilvántartás több tízezer gyerekről pontos adatait őrizte, amit bárki megszerezhetett.

Bár a felmérések szerint sokan még mindig azt sem tudják, eszik vagy isszák a GDPR-t, a rendelet hatálybalépése után a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság már büntetett adatkezelési ügyben. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségére másfél millió forintos adatvédelmi bírságot szabtak ki a játékos-nyilvántartó rendszerével kapcsolatos jogellenes adatkezelés és tájékoztatás miatt.

A NAIH korábban bejelentést kapott, hogy a szövetség nyilvánosan elérhető oldalán bárki hozzáférhet a nyilvántartásban szereplő több mint 65 ezer játékos olyan személyes adataihoz, mint neve, születési ideje és helye, anyja neve, állampolgársága, testmagassága, lakcíme és fényképe. Az ügy azért volt különösen súlyos, mert a nyilvántartás több mint 30 ezer kiskorú adatait is tartalmazta.

Nem kértek hozzájárulást sem

Az MKOSZ szerint a nyilvános adatbázisra a sportszervezetek miatt volt szükség, hogy ellenőrizhessék, egy adott név alatt nem szerepel más sportoló, illetve, hogy mérkőzésekkor szükség esetén ellenőrizhessék a játékengedélyeket. Dr. Bitai Zsófia GDPR-szakértő szerint azonban a hozzájárulás ebben az esetben nem tekinthető önkéntesnek, mivel ehhez nem csak az érintett hozzájárulása szükséges, hanem mindenfajta külső befolyástól mentesnek kell lennie.

Új világ kezdődik: hogy felelj meg minden szabálynak?

A vállalkozások csaknem fele még mindig kézi számlatömböket használ, a NAV új szabályai azonban megnehezíthetik a cégek számlázását. A piacon temérdek számlázó szolgáltatás áll rendelkezésre, amiket akár már mikrovállalkozások is igénybe vehetnek. Tovább >>>

A szakértő szerint ez itt nem valósult meg, mert a hozzájárulás elmaradásakor a játékos nem kapott játékengedélyt. Ráadásul a személyes adatok nyilvánosságra hozatala egy bárki által hozzáférhető és kereshető adatbázisban nem elengedhetetlenül szükséges az adatkezelés céljának eléréséhez és nincs is szükség ilyen sok adat megadására – mondta.

A NAIH megállapította, hogy az adatkezelő a 2013 előtt nyilvánosságra hozott adatok kezeléséhez egyáltalán nem szerezte be az érintettek hozzájárulását, így ezen adatokat jogalap nélkül kezelte, a nyilvántartásból a személyes adatokat pedig csak az érintett kifejezett kérése esetén törölték, így olyanok adatai is nyilvánosságra kerültek, akik már nem is voltak játékosok.

Még számtalan ilyen eset lehet

Ilyen jellegű szabálysértés ráadásul sok esetben előfordulhat, a kis- és középvállalkozások csaknem harmada még csak nem is hallott az egységes EU-s rendeletről, ami az uniós tagországok vállalatainak adatkezelési szokásait szabályozza. Fellowes kutatása szerint a vállalatok 70 százaléka saját elmondása szerint tudja, hogy miként érinti cégét az új adatvédelmi rendelet. A kkv-k 24 százaléka ugyan hallott a rá is vonatkozó EU-s rendeletről, de nem foglalkozik vele.

Arra a kérdésre, hogy kezelnek-e céges szempontból kényes vagy személyes jellegű adatokat, a megkérdezettek 72 százaléka igennel válaszolt – a maradéknak magyarán arról sincs elképzelése, hogy egy telefonszám, e-mail cím, vagy egy adószám is védendő. További részletek >>>

Akkor vegyük át még egyszer...

Az Egységes Európai Adatvédelmi Rendelet (Genderal Data Protection Regulation) bevezetésével egységessé válik az adatvédelmi szabályozás az EU-ban. Az új szabályzat minden szervezetre és gazdasági társaságra kiterjed, amely az EU-ban tartózkodók személyes adatait kezeli vagy feldolgozza.

A szervezetek kötelesek a lehető legvilágosabb, legérthetőbb tájékoztatást adni a személyes adatok felhasználásának módjáról – ezért kaphattunk mostanság annyi GDPR témájú hírlevelet. Emellett azoknak az intézményeknek, amelyek nagy tömegben, automatizáltan kezelnek személyes adatokat - például a bankok, biztosítók, egészségügyi, valamint informatikai szolgáltatók -, és azoknak, amelyek különlegesen érzékeny személyes adatokat - politikai nézet, szakszervezeti tagság, szexuális irányultság - kezelnek, adatvédelmi felelőst kell kinevezniük. Ő felel a megfelelő adatvédelmi rendszer működtetéséért és az adatok védelméért.

A GDPR emellett jelentősen bővíti a személyes adatok körét, ezentúl ezekhez sorolja a többi között:

  • a nevet,
  • a születési és egészségügyi adatokat,
  • a bankszámlaszámot,
  • a jövedelmet,
  • a helymeghatározó adatot (GPS),
  • az e-mail-címet,
  • a vállalati és magántelefonszámot,
  • a levelezési címet, vagy
  • az IP-címet is.

Az új rendelet megerősíti a személyes adatok törlésének jogát: ha valaki már nem szeretné, hogy adatait a továbbiakban feldolgozzák, és az adott szervezetnek nincs alapos indoka azok tárolására, akkor a szervezetnek törölnie kell a kérdéses adatokat rendszeréből.

GDPR-para - indul az ellenőrzés

Várhatóan a multik kerülnek először a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) célkeresztjébe a GDPR betartására vonatkozó vizsgálatoknál - Részletek az oldalon >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG