<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.

A kormány és a hadvezetés természetesen a védelemre és az ellentámadásra összpontosít, de a hátországban is fontos akciókat hajt végre. November közepéig 772 kelet-és dél-ukrajnai vállalatot sikerült a biztonságosabb nyugati megyékbe telepíteni, ezzel mintegy 35 ezer munkahelyet tudtak megőrizni – közölte Facebook oldalán Danyiil Hetmancev, a parlament adóügyi bizottságának vezetője, erről az UNN ukrán hírügynökség számolt be a hét elején.

Rengeteg gyárépület és raktár is megsemmisült az orosz támadások nyomán. Fotó: MTI/AP/Andrii Marienko
Rengeteg gyárépület és raktár is megsemmisült az orosz támadások nyomán. Fotó: MTI/AP/Andrii Marienko

Ebben a hatalmas állami logisztikai műveletben döntően két nagy állami vállalat, a vasúttársaság (Ukrzaliznyicja) és a posta (Ukrposta) vett részt. Az állami vagyonügynökség telephelyeket keresett és intézte a kedvezményes bérleti konstrukciókat. Az áttelepített vállalatok túlnyomó többsége, 605 már működik is. Nem csupán 35 ezer állás maradt meg, de további hétezret hoztak létre a tranzakciók során – fűzte hozzá a vezető. A megmenekült cégek már 1,14 milliárd hrivnya szociális hozzájárulást be is fizettek az államkasszába.

Nem hallgatta el azonban, hogy 261 cégnek még keresik a megfelelő helyet, ezeket is mihamarabb szeretnék biztonságban tudni. Összesen 634 társaságot azonban egyelőre nem tudnak „elmozdítani”, azok ugyanis a megszállt területek belsejében vannak, erős orosz felügyelet alatt, s még nem kérték az áttelepítést.

A nyugati és középső megyékben pótlólagos kereslet jött létre amiatt, hogy egyrészt a cégeket sikerült odavinni, másrészt több millió ukrán állampolgár az ottani lakóingatlanokban talált menedéket. Az alapellátás megszervezését azonban erősen hátráltatja a sok áramkimaradás, továbbá az, hogy az orosz támadások miatt óriási károk keletkeztek az infrastrukturális rendszerekben.

Ennek ellenére a lengyel határhoz közeli körzetekben viszonylag zavartalan az ipari termelés, sőt. Voliny megyében hétfőn újra megnyitották a 2017-ben átadott ipari parkot. A Novovolinszkban kialakított 20 hektáros területen élelmiszer-feldolgozó és logisztikai szolgáltató cégek vannak, illetve lesznek jelen. A termékeket így rögtön könnyen átszállíthatják Lengyelországba és más uniós országba. A kormány további exportösztönző lépésekre készül, kifejezetten az ehhez hasonló ipari parkokban megtelepedett ukrán cégeket megsegítve.

A kormány közben folytatja a nyáron megkezdett és jobbára kisebb cégeket érintő úgynevezett kis privatizációt. Szeptember-november folyamán 120 sikeres árverést hajtottak végre, ezekből 1,8 milliárd hrivnya bevétele lesz az államnak, ebből eddig 1 milliárd hrivnya folyt be a kasszába. 

December végéig az állami vagyonügynökség újabb 80 árverést szeretne tartani, míg jövőre a nagy privatizációt is szeretnék elkezdeni, annak során főleg közepes és nagyvállalatok kerülhetnek magánkézbe. Az ügynökség szerint a jelentkezők gyorsan alkalmazkodtak a körülményekhez, átlag 4-5 vevőjelölt verseng egy-egy vagyonelemért. 

Az ügynökségnél lévő lista mintegy 2000 állami céget tartalmaz. Denisz Smigalj kormányfő november közepén azt mondta, hogy a kormány működésének kezdetekor még 3500 állami cég működött közpénzből, ebből jelölték ki az említett kétezer vállalatot. 

Kijev a nyár óta különféle kedvezményes hitelekkel, a telephelyi vagy irodabérleti díjak egy részének az elengedésével vagy a bérleti szerződés futamidejének meghosszabbításával segíti a bajba jutott magán vállalatokat. Ennek ellenére természetesen több száz magáncég egyszerűen lehúzta a rolót, mert vagy megsemmisültek a vagyontárgyai vagy nem tudta fizetni sem a hiteleit, sem az alkalmazottait vagy maguk a dolgozók elmenekültek biztonságosabb megyékbe, miközben a cég maga nem települt át.

Az államkasszát majd gazdagíthatja az Ukrajna területén működő orosz és belarusz cégek és magánszemélyek elkobzott vagy elkobzandó vagyonelemeinek értékesítése is, illetve azok kereskedelmi célú felhasználása. De csak majd, mert ebből még nem nagyon jött be pénz, kivéve a vasúti tehervagonokat. A legfoglalt járművek felhasználásával 1,3 milliárd hrivnya már beérkezett.  Egy májusi törvény szerint az ukrán hatóságok kötelesek rögzíteni minden egyes tranzakciót és azt is, hogy az adott vagyonelem eladásából vagy hasznosításából mennyi pénz jött az állami vagyonügynökségen keresztül. 

Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hullanak az orosz kémek Németországban
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 14:19
Oroszországnak történő kémkedés gyanújával újabb személyt tartóztattak le Németországban.
Makro / Külgazdaság Óriási bukóban a brit autógyártás - több mint 40 százalékos a visszaesés
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 13:54
Nagy-Britanniában tavaly több mint hat évtizede a legkevesebb, 775 ezer 014 ezer autót gyártottak, ami 9,8 százalékkal elmarad a 2021. évitől. A 2019-ben, a járvány előtti időszakban gyártott 1 millió 303 ezer 135 autóhoz képest a tavalyi termelés 40,5 százalékkal esett vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG