<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Más alapvető élelmiszerek is folyamatosan drágulnak.

Éves összevetésben októberben 26,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Ukrajnában, szeptemberben ez a mutató még 24,6 százalék volt, januárban pedig 24,8 százalék - jelentette az Ukrán Statisztikai Hivatal, amelyik az oroszok által megszállt területekre vonatkozó adatokkal nem rendelkezik vagy nem vette bele az összesítésbe.

A termelést ösztönző hiteleket ad a kormány. Fotó: Depositphotos
A termelést ösztönző hiteleket ad a kormány. Fotó: Depositphotos

A legdurvább drágulás a tojásoké volt: 60,5 százalék egyetlen hónap alatt. Megnéztük a korábbi adatokat is és kiderült, hogy már szeptemberben is majdnem 23 százalékos volt az emelkedés augusztushoz képest. A tojás ára  áprilisban és májusban még csökkenőben volt, nem is keveset, 20-25 százalékot, majd júliustól indult be a felfelé tartó pálya.

Az agrárminisztérium és a csirketenyésztők szövetsége az ősz elején - látva ezt a gyors drágulást - leültek tárgyalni arról, hogy hogyan lehetne megfékezni ezt a drágulási ütemet. Alá is írtak egy szándéknyilatkozatot arról hogy, legalább az év végére elérik, hogy stabilizálódjanak a nagykeresekedelmi árak. A termelők a termelés fokozására tettek ígéretet, a kormány pedig kedvezményes hiteleket helyezett kilátásba a termelés bővítéséhez valamint vállalta, hogy stabilizálja a tápok árát.

Áprilisban volt a legnagyobb, 17 százalékos visszaesés a tojástermelésben. Januártól szeptember végéig összesen 9,29 millió darab tojás érkezett a piacra hazai forrásból, ez 15,7 százalékkal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában volt.  

Az év tizedik hónapjában az élelmiszerek 4,2 százalékkal kerültek többe, mint szeptemberben és 35,7 százalékkal voltak magasabbak, mint január elején. A tojás mellett a szalonna ára is emelkedett, méghozzá 11,3 százalékkal. A tej, a sajtok, a vaj, a hal és a húskészítmények egyszámjegyű dráguláson mentek keresztül, néhány kivétellel a 3-8 százalékos sávban mozogtak. A gabonatermékek viszont 4,8 százalékkal olcsóbbak lettek.

A hivatal ősszel egy kérdőívet is köröztetett a mezőgazdasági termelő vállalatok között. Azt tudakolták mitegy 540 cégtől, hogy mire számítanak az utolsó negyedévben. A válaszadk 37 százaléka áremelést tervezett, csaknem ugyanennyien mondták azt, hogy növelni akarák a termelésüket, de a látszámot csak 4 százalékuk gondolja bővíteni, a kétharmad nem változtatna a mostani állományon. Érdekes, hogy többségük már a harmadik negyedévet is jól zárta, már ami a termelés felpörgetését illeti, ugyanis 61 százalékuk nyilatkozott bővülésről.

Természetesen a lakosságot más árucikkek árváltozása is érdekli. Nos, itt azt látni, hogy októberben az alkoholért és a dohányáruért 0,9 százalékkal kellett többet fizetni, mint szeptemberben. A ruhák 1,7, a cipők ára viszont 2,1 százalékkal felment egyetlen hónap alatt. Jó hír ugyanakkor, hogy a víz, az áram és a gáz csak 0,3 százalékkal került többe, ezeknél az éves drágulás 5,5 százalék volt.

Sokkal rosszabb az ukránok helyzete az egészségügyi ellátás terén. A kórházi szolgáltatások ára 1,8 százalékkal, az ambuláns rendeléseké 1,6 százalékkal emelkedett, éves összehasonlításban 18,8 százalékot mutattak ki.

Az oktatási költségek októberben stagnáltak, de egy év alatt 10 százalékot nőttek. Kissé emelkedett a közlekedés ára, 0,8 százalékkal szeptemberhez képest, viszont az éves összevetésben itt már brutális, 40,7 százalékot jegyeztek fel.

Az Ukrán Nemzeti Bank legfrisebb előrejelzése szerint az éves infláció jövőre 20,8 százalékra lassul, majd 2024-ben 10 százalék körülire, utóbbi a háború előtti szinttel egyezhet meg, ha megvalósul. Idén a pénzromlás mértéke várhatóan eléri a 30 százalékot.

Agrár A beszállítókra panaszkodott a Tesco elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 18:00
De nem a magyarokra.
Agrár Sokakat érintő bejelentést tett a gyorsétteremlánc
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 12:27
2023-ban elkezdi partner franchise hálózatának kiépítését a Pizza Hut Magyarországon: az alkalmi gyorsétteremlánc több új éttermet nyitna országszerte, amihez már keresik a partnereket. Ez egy igazán különleges lehetőség, hiszen ritkaságnak számít, amikor egy globálisan ismert márka új kapukat nyit számára új piacokon. A hálózat fejlesztését első körben 50 ezer lakos feletti városokban tervezik, minden helyszínt egyenként mérlegelnek és felmérik a benne rejlő lehetőségeket.
Agrár A kormány megmondóembere már most lefújná az élelmiszerárstopot
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 11:29
Parragh László nem tartja kizártnak, hogy már most kivezetik az árstopot, még ha csak fokozatosan is.
Agrár A logika azt diktálná, hogy az élelmiszerárstopot is el kellene törölni
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 17:49
Ahogy tette azt az üzemanyagárstoppal, amelyet alapvetően az egyre terebélyesedő hiány láttán a korábban berögzített december 31. helyett már Mikulás napján eltörölt. Hogy ez milyen hatással járt az inflációra, azt pénteken tudhatjuk meg. Mindenesetre az élelmiszerárstop kivezetése mellett is nemcsak az e körben is megmutatkozó hiányjelenségek szólnak, hanem az is, hogy egyáltalán nem biztos, annak inflációnövelő hatása lenne, sőt. Ezt a témát is körüljárta főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli adásában.
Agrár Eljött az idő: érkezhetnek Ukrajnába a német Marder harckocsik
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 20:11
A tűzszünetet egyik fél sem vette komolyan – továbbra is folyamatosan lövik egymást. Esti háborús összefoglaló.
Agrár Jövőre átalakul a lakossági állampapírok köre - több pénzt vonnának be
Privátbankár.hu | 2022. december 30. 08:27
Jövőre újra nőni fog a teljes forint lakossági állampapír-állomány az idei visszaesés után, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 960 milliárd forintos emelkedéssel számol - derül ki a 2023-as évi finanszírozási tervből, amely az ÁKK honlapján érhető el.
Agrár Itt a legolcsóbb a magyar termőföld
Privátbankár.hu | 2022. december 20. 17:11
A termőföldek ára 8,5 százalékkal, négy éve nem látott mértékben emelkedett 2021-ben az előző évi 6,6 százalék után - közölte a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank. 
Agrár Raskó György: a rossz támogatási rendszer teszi tönkre a magyar mezőgazdaságot!
Tiszóczi Roland | 2022. december 19. 05:33
Miért alacsony Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszeripar termelékenysége, hogyan járul ehhez hozzá a rossz hazai és az uniós támogatási rendszer, és európai összevetésben miért negatív csúcstartó a magyar élelmiszer-infláció? A természeti kincseivel ilyen rosszul sáfárkodó ország alig van még egy a világon! Interjú Raskó György agrárközgazdásszal.
Agrár Terrorelhárítási központot foglaltak el szélsőségesek Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2022. december 18. 17:04
Szélsőségesek foglaltak el az északnyugat-pakisztáni Bannu régióban egy terrorelhárítási központot, ahol túszokat is ejtettek - közölték vasárnap helyi tisztségviselők.
Agrár Durva korlátozásokat vezetett be az Aldi
Privátbankár.hu | 2022. december 17. 16:31
Az árstopos termékek megvásárolható mennyiségét limitálták - karácsony előtt egy héttel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG