3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Száz napra elegendő vízkészlete maradt a világ egyik legnagyobb városának.

A Bloomberg cikke szerint a turisták által is rendkívül kedvelt dél-afrikai Fokváros hamarosan teljesen kiszáradhat, a víztározókban ugyanis csupán 100 napra elegendő ivóvíz maradt, hogy kiszolgálják a 3,7 millió lakost és az évente érkező 850 ezer turistát. A problémát az okozza, hogy Fokváros kizárólag víztározók (összesen 6 darab) segítségével biztosítja a vízellátását, ezekben azonban a tárolt mennyiség 30 százalék alá esett, ráadásul a tározókban lévő víz 10 százaléka nem fogyasztható.

Fokváros Forrás: Wikimedia Commons

Ezeket a tározókat ráadásul elsősorban esővízzel lehet feltölteni, márpedig legutoljára két évvel ezelőtt esett a térségben. A szakértők szerint ráadásul most egy kisebb özönvízre lenne szükség, hogy ismét értékelhető mennyiségű víz legyen a tározókban. A vezetés egyébként szigorú víztakarékossági akciót hirdetett, szigorúan tilos például locsolni és úszómedencéket feltölteni, ezt pénzbírsággal büntetik. Emellett csökkentették a víznyomást a rendszerben, és folyamatosan ellenőrzik a csöveket, hogy nincs-e valahol szivárgás.

Tettek helyett esőtánc

Az intézkedések hatására a tavalyi 1,1 milliárd literhez képest idén már „csak” 751 millió litert fogyaszt a város naponta, ez azonban elmarad a vezetés 700 milliós céljától. Most azon dolgoznak, hogy a lakosság fogyasztási szokásait is megváltoztassák, például fürdővizet használjanak WC öblítésre. Mindeközben az úgynevezett „szürke szennyvizet”, így a mosógépekben és a fürdőszobákban termelődő vizet újrahasznosító vállalatok csúcsra járnak a térségben.

Szakemberek szerint a legnagyobb probléma, hogy cselekvés helyett az esőben bízott Fokváros vezetése, és kiszolgáltatták a várost egyetlen vízellátási módnak. Jelenleg a további bizakodás mellett vizet pumpálhatnának például a Berg folyóból az egyik tározóba, ez azonban alig 60 millió litert szolgáltatna naponta, és több mint 20 millió dollárba kerülne a városnak. Egy új szennyvíztelep vagy egy, a tengervizet sótlanító rendszer bevezetése szintén több milliárdos kiadást jelentene Fokvárosnak, ezzel azonban további 220+450 millió liter vízhez juthatna a lakosság – ezek kiépítésére azonban sem kapacitás, sem idő nincs már. Ha azonban nem cselekszenek, legkésőbb 2019-re egy csepp víz sem marad a térségben a sós tengeren kívül.

Kiszáradt Balaton és klímamenekültek - nem akármilyen jövő vár Magyarországra

Sokat hallunk a klímaváltozás által világszinten okozott problémákról és a kihaló bébifókákról, azt viszont már nem igazán tudjuk, hogy milyen hatásai lesznek Magyarországon. Tényleg eltűnnek majd az évszakok és egy mediterrán paradicsom leszünk? Mi lesz a Balatonnal? Szabó Péterrel, az Országos Meteorológiai Szolgálat klimatológusával beszélgettünk. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG