<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A legerősebb gazdaságok évi 100 milliárd dollárra vállaltak kötelezettséget. Ezt eddig egyszer sem sikerült elérni, és egy friss számítás szerint a következő öt évben sem lesz meg.

Továbbra sem fizetik meg a vállalt klímasegély teljes összegét a szegény országoknak a gazdagok, derül ki az Oxfam hétfőn közzétett jelentéséből.

A fejlett országok 12 évvel ezelőtt állapodtak meg abban, hogy évi 100 milliárd dollárnyi klímasegélyt küldenek a fejlődő, és a klímaváltozás hatásainak fokozottan kitett országoknak, hogy azok a pénzből felkészülhessenek az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek okozta kihívásokra. Ezt az összeget eddig egyik évben sem sikerült elérni. Úgy tűnik, ez most sem változik meg: az Oxfam most számbavette a fejlett országok ezirányú kötelezettségvállalásait és terveit, és azt találta, hogy az összeg 2025-ig évi 93-95 milliárd dollárt fog csak kitenni.

A jelentést nem véletlenül ma hozták nyilvánosságra: hétfőn, New Yorkban ENSZ-csúcsot tartanak António Guterres ENSZ-főtitkár és Boris Johnson brit miniszterelnök vezetésével. A gyűlés fókuszában a klímapénzügyek állnak. A Guardian forrásokra hivatkozva azt írja, a csúcs konkrét célja az, hogy a gazdag országok vezetőit összehozzák a szegény országokéival, hogy utóbbiak előadhassák, mennyire életbevágó lenne nekik, hogy több klímasegélyt kapjanak, illetve azt is nyilvánvalóvá tegyék, milyen fontos lenne, hogy a nagy kibocsátású országok visszafogják az emissziójukat.

A csúcs hibrid lesz, abban az értelemben, hogy a résztvevők egy része személyesen lesz ott New York-ban, a másik részük pedig videóhívással csatlakozik. Azt nem tudni, hogy Kína vezetője, Hszi Csin-ping csatlakozik-e a megbeszélésekhez. Mint ismert, Kína jelenleg a világ legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója, az éves, globális széndioxid-kibocsátás több mint negyedéért felel. Hszi tavaly, sokakat meglepve bejelentette, hogy országa kibocsátása 2030-ig tetőzni fog, 2060-ra pedig nettó zérókibocsátású lesz. A Guardian által megszólaltatott szakértő szerint nem valószínű, hogy a kommunista vezető idén hasonlóan drámai bejelentésre készül, de az országból biztató jelek érkeznek, mert "több tartományban is tetőzőben van az emisszió."

Az ENSZ múlt pénteki jelentése rámutatott: a jelenlegi emissziócsökkentési vállalásokkal nem lesz meg a párizsi klímaegyezmény 1,5 Celsius fokos célkitűzése, így ugyanis nem érhető el a kibocsátott szén-dioxid mennyiségének a lefelezése, ami a másfél fokos cél elérésének előfeltétele. Ha a jelen vállalások mentén haladunk tovább, akkor az emissziók a feleződés helyett 16 százalékkal még nőni is fognak 2030-ig.

(Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
Makro / Külgazdaság Uniós pert vesztett a NAV egy német gyógyszergyártó ellen, több százmillió forintot kell visszafizetnie
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 11:32
A magyar államnak és a NAV-nak igen kellemetlen ítéletet hozott nemrég az Európai Unió bírósága. Egy októberben zárult ügy végkifejlete ugyanis az lett, hogy az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek.
Makro / Külgazdaság A cenzúra miatt leállítja a LinkedInt Kínában a Microsoft
MTI | 2021. október 15. 09:49
Leállítja tevékenységét Kínában a Microsoft LinkedIn nevű, álláskereső és fejvadász közösségi hálózata - jelentette be a cég a weboldalán közzétett bejegyzésben. Az indoklás szerint a működési környezet egyre komolyabb kihívásokkal járt.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta trükkjét az oltásellenesek meggyőzésére
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 08:35
Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök három témáról beszélt: járványhelyzet, migrációs helyzet és rezsiárak. 
Makro / Külgazdaság Kormánybiztosa lett az indonéz útdíjfizetési rendszerének
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 07:00
A csütörtök este megjelent Magyar Közlönyben jelent meg az erről szóló kormányhatározat. 
Makro / Külgazdaság Választási bukás – vérengzés jön a német jobboldalon
Káncz Csaba | 2021. október 14. 18:31
A történelmi vereség után a CDU összes vezetőjét újraválasztják, az elnöki pozícióra jó eséllyel pályázik Friedrich Merz. Az AfD-t a választási pofon tovább erősítheti eddigi kurzusában: a jobboldal külső perifériájára szorulva és a kemény választói magra koncentrálva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Immár tény a cseh államfő betegsége
MTI | 2021. október 14. 17:21
Ivana Zemanová, a cseh államfő Milos Zeman felesége csütörtökön megerősítette, hogy férje beteg, de semmiféle konkrétumot Zeman egészségi állapotával kapcsolatban nem közölt.
hírlevél
depositphotos