<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem lennénk mostanában szívesen Donald Trumpok, az elnök több terve is komoly falba ütközött. Először az Obamacare kinyírását bukta el egymásután többször is, aztán Charlottesville-ben a neonáci tüntetés miatt kellett magyarázkodnia, most pedig a demokraták tettek neki keresztbe a mexikói határra építendő falnál. Csoda, hogy fenyegetőzik?
A meglévő kerítés egy szakasza Tijuanánál. Fotó: EPA/Alejandro Zepeda

Egy phoenix-i kampányeseményen dobta be először Donald Trump, hogyha a kongresszus nem engedi át a mexikói határra tervezett fal költségeit, akkor működésképtelenné teszi a kormányzatot.

Csődbe mentünk, ki fizeti?

Ha Trump beváltja a fenyegetését és leáll az amerikai kormányzat, elképesztően sokba kerülhet az adófizetőknek, a 2013-as technikai csőd 24 milliárd dollárnyi kárt okozott.

Az amerikai kormányzat működésére szeptember 30-ig van pénz, utána meg kell emelni az adósságplafont, különben minden elköltött centhez engedélyre lenne szükség a honatyáktól, azaz technikailag csődbe menne az Amerikai Egyesült Államok.

Ilyen egyébként meglepően gyakran történik, legutoljára 2013-ban, még Obama idejében láttunk hasonlót.

Ami viszont biztos, hogy szeptember 5-ig a kongresszus szabadságon van, utána pedig nagyon sürgősen meg kellene egyezniük akár a határfal sorsáról is, ugyanis egy esetleges technikai csőd elképesztően sokba kerül - írja a Bloomberg.

Nem a mexikóiak fizetik?

Mi már régen sem adtunk túl nagy valóságalapot Trump azon állításának, hogy Mexikóval fogja kifizettetni a határfalat. Még júliusban szivárgott ki egy telefonbeszélgetés leirata az amerikai elnök és Pena Nieto mexikói elnök között, ebben Trump lényegében elismerte, hogy nem fogja megúszni Amerika a fal kifizetését.

Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy Trumpnak sürgősen pénz kell falépítésre. A mostani fenyegetés egyáltalán nem új, már május 2-án is hasonlóval fenyegetőzött Twitteren. A phoenix-i gyűlésen egyébként úgy fogalmazott, hogy „a falat akkor is megépítjük, ha a kormány működésképtelenné válása kell hozzá. Vagy így, vagy úgy, de lesz fal a határon.”

Nehezen akar összejönni a pénz

A fal sorsa tehát egyelőre lóg a levegőben, ugyan júliusban az alsóházi republikánusok átnyomtak egy tervezetet, amely tartalmazna 1,6 milliárd dollárt az építkezésre, csakhogy ez mintha fennakadt volna a szenátuson. Szintén idén Trump 1,5 milliárdot kért ugyanezért a végleges 2017-es költekezési csomag részeként, de ezt mindkét párt ignorálta. Ezután az elnök arra utasította a Belbiztonsági Szolgálatot, hogy a 20 millió dolláros el nem költött forrásukból javítsák meg a jelenleg is létező kerítést és vegyenek fel még több határőrt.

Ha tippelnünk kéne, valószínűleg Trump lesz az, aki engedni fog, ugyanis a Demokrata Párt még magukhoz képest is szokatlanul egységes falügyben. Ráadásul Trump csődbevivős ötlete a republikánusok között sem túl népszerű, Paul Ryan házelnök például úgy fogalmazott, hogy a legtöbben nem szeretnének csődközeli állapotot, és egyébként sem szükséges választani a határvédelem és a működőképes kormányzat között.

Szó nincs róla, hogy ne védenék  a határt így is

Egyébként az amerikai határon most is elég komoly védelmi rendszerek működnek, már mielőtt Trumpot megválasztották volna, a kaliforniai, arizonai és új-mexikói határokon helyenként 5 és fél méter magas szögesdrótos kerítések álltak.

Az elnök jelöltként ehhez képest áthatolhatatlan, magas, erős, és gyönyörű határfalat ígért, igaz júliusban már arról beszélt, hogy mégsem lenne szükség a határon teljesen végighúzódó falra, elég lenne kb. 1450 km hosszan megépíteni.

Az amerikaiak sem értenek egyet

A fal építése egyébként az amerikai társadalomban is alapvetően megosztó, a republikánusok többsége támogatja, viszont az amerikai társadalom többsége pártállás nélkül ellenzi, hogy erre költsék el az adófizetők pénzét. Szintén problematikus, hogy nem lehet tudni, pontosan mennyibe kerülne az építkezés, míg Donald Trump 8-12 milliárd dollárról beszél 1000 mérföldre (kb. 1610 km) vonatkoztatva, addig saját pártja szerint ez az összeg már 12-15 milliárd között van. Az MIT kutatói pedig 27 és 40 milliárd dollár közé becsülik ezt az összeget.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 320 800 forint az átlagos nettó bér: Ön is hazavisz ennyit?
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 09:01
2021 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 482 400, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 320 800 forint volt, mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Sokan csalódtak Joe Bidenben
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 08:10
Megcsappant Joe Biden amerikai elnök népszerűsége a hivatalba kerülése óta eltelt egy évben a fekete bőrű szavazók körében is, pedig ez a társadalmi csoport kulcsszerepet játszott abban, hogy a Fehér Házba kerülhessen - jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség egy újabb felmérésre hivatkozva.
Makro / Külgazdaság 170 milliót ad a kormány a mezei őrszolgálatok fejlesztésére
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 07:13
A pénzen kilenc település osztozik.
Makro / Külgazdaság Még könnyebben lehet Angliába utazni februártól
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 06:25
Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A kötelező teszt megszűnéséről Shapps tájékoztatása előtt nem sokkal Boris Johnson miniszterelnök is szólt, de ő időpontot még nem említett.
Makro / Külgazdaság Ez már a válság végének jele? Egyre többet repülnek az osztrákok
Elek Lenke | 2022. január 24. 18:36
A világjárvány miatt az első negyedévben tapasztalt nagyon alacsony utasforgalom után az osztrákok töretlen nyaralás alatti utazási hajlandósága 2022 nyarán az utasok számának jelentős növekedéséhez vezethet. 2022-ben a bizakodó előrejelzések szerint mintegy 17 millió utas fordul meg a bécsi reptéren - legalábbis ezek a reményteljes előrejelzések.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Csollány Szilveszter - 51 éves volt
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:54
Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelentette be hétfőn.
Makro / Külgazdaság Pórul járhat, ha nem így biztosítja be az elektromos autóját
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:33
Tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma. Bár számtalan anyagi és egyéb érv szól az elektromos autók vásárlása mellett, a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításai, illetve, hogy a casco egyes esetekben kötelező is lehet – emlékeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Makro / Külgazdaság Súlyos következményekkel fenyegette meg Putyint Brüsszel
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:12
Az EU Külügyi Tanácsa szerint a befolyási övezetek fogalmának nincs helye a 21. században, egy esetleges orosz támadás Ukrajna ellen pedig "súlyos következményekkel" járna - azt nem részletezték, melyekkel. A Kreml szerint ugyanakkor a NATO keleti szárnyának megerősítése fokozza a feszültséget.
Makro / Külgazdaság Mennyire árt a pénzözön a sportban? - Steinmetz Ádám lesz Klasszis Klubunk következő vendége
Székely Sarolta | 2022. január 24. 16:49
A hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon sem sikerült a várt eredményt elérni, holott nem álmodtak nagyot a szakvezetők: a legjobb nyolcba jutást tartották reális célnak. Ehelyett a csoportjából sem tudott továbbjutni a férfi kéziválogatott. Százmilliárdok mentek a sportágba, de az eredmények nem jönnek. Hogy lehet ennyi pénzt ilyen rosszul elkölteni? Többek között erre is választ keresünk Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hír jött az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 16:29
Az oltottaknak hamarosan már nem kell teszteltetni magukat érkezés után.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló