Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Trump nem szól saját nemzetéhez, erős jelzéseket és gesztusokat küld viszont a hadseregnek.  A kezdeti optimizmus, hogy az intézmények majd erősebbnek bizonyulnak nála, mára teljesen elpárolgott.  Káncz Csaba jegyzete

„Nincs már se brit, se francia birodalom. S ami megmaradt belőlük, az éppen most vergődik bosszút álló gyarmataik multikulturális szorításában. A történelem igazságtételét a legnagyobbak sem kerülhetik el.” – mondta a magyar miniszterelnök a napokban történelmi súlyú beszédében Sátoraljaújhelyen. Nos, így is lehet értelmezni azt, hogy az elmúlt napokban tüntetők ezrei döntöttek le szobrokat az USA-ban és az Egyesült Királyságban.  

Csak a hadseregnek kommunikál

Valóban, történelmi időket élünk és Trump elnök ezekben a sorsdöntő órákban nem szól saját nemzetéhez.  Nem tisztázza első számú politikai vezetőként az álláspontját, értékrendjét, nem próbálja gyógyítani a sebeket.  Erős jelzéseket és gesztusokat küld viszont a hadseregnek.

Donald Trump a Fehér Ház kertjében Washingtonban 2020. május ötödikén. EPA/Yuri Gripas / POOLDonald Trump a Fehér Ház kertjében Washingtonban 2020. május ötödikén. EPA/Yuri Gripas / POOL

Egyrészt tegnap beszédet mondott a West Point katonai akadémia végzősei előtt, ahol a hadsereget „az amerikai örökség megvédésére” szólította fel.  Másrészt, Trump gazdasági és utazási szankciókat rendelt el a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) alkalmazottai ellen, mert azok vizsgálatot folytatnak az Afganisztánban állomásozó amerikai haderő által elkövetett háborús bűnük ügyében.  Nem hagyhatjuk, hogy az ICC Amerika nemzeti szuverenitását fenyegesse – tudatták washingtoni kormány források. 

S noha a koronavírus fertőzöttek száma jelenleg 21 szövetségi államban növekvő trendben van és a halottak száma már meghaladja a 117 ezret, az elnök nagyszabású kampánybeszédet tart egy stadionban június 20-án az oklahomai Tulsában.  Abban a városban, ahol 1921-ben a fehérek mintegy 300 afro-amerikait halálra lincseltek.  A felfokozott hangulatra jellemző, hogy a beszédet a BOK Center nevű stadionban tartja meg, amely 20 ezer főt tud befogadni, de már 300 ezer jegyre futott be igénylés. 

Rendkívüli lépések jöhetnek

Az elnöknek új pályára kell állnia, mivel 5 hónappal a november 3-i elnökválasztás előtt 14 százalékponttal van lemaradva Joe Biden demokrata jelölt mögött.  Sajtóértesülések szerint Trump a múlt hétvégén „kétségbeesetten” hívta fel barátait és tanácsadóit és azt akarta hallani, hogy ezek a felmérések hamisak.  De egy republikánus forrás szerint „senki sem mondta neki azt, amit hallani akart”.  Trump viszont nem lenne az, aki, ha egy Twitter-üzenetben ennek ellenére nem nevezte volna „HAMISNAK” a közvéleménykutatási eredményeket. 

A német kormányhoz közel álló Die Welt tegnap ezzel a címmel jelentetett meg egy elemzést: „Várva egy amerikai Reichstag-tűzre”  A cikk nem rejti véka alá elképesztően súlyos kritikáját: „Trump nem az első amerikai elnök, akit hidegen hagy az amerikai alkotmány.  De az első, aki nyíltan autokráciára törekszik.  A kezdeti optimizmus, hogy az intézmények erősebbnek bizonyulnak majd nála, mára teljesen elpárolgott.”

Valóban, talán nem túlzás kijelenteni, hogy az Egyesült Államok egy súlyos politikai megrázkódtatás küszöbén áll – amelyben a hadseregnek kulcsszerepe lehet.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány meggondolta magát, mégsem kell kerekíteni a gépjárműadót
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 20:30
Benyújtották az adócsomagot, az újkeletű alapítványok az adózásban is rendkívüli kivételeket fognak élvezni. Indulhat a vagyonkimentés?
Makro / Külgazdaság Trump áll nyerésre a republikánus párt polgárháborújában
Káncz Csaba | 2021. május 11. 18:17
A republikánus párt mély belső megosztottsága egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. Márpedig Trump nem hajlandó pártbeli alkukra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Három hónap után láttak újra külföldi vendéget a Balatonnál
Vég Márton | 2021. május 11. 17:01
A minimális belföldi turizmuson kívül német, ukrán és román üzletemberek, vendégmunkások tartották életben a hazai szálláshelyeket, de a visszaesés így is 70 százalékos tavaly márciushoz képest, amikor már regisztálták az első koronavírusos betegeket.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések
MTI | 2021. május 11. 16:33
A pénzügyminiszter több könnyítést is bejelentett. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sikeresen megosztotta az ellenzéki önkormányzatokat
Vég Márton | 2021. május 11. 16:02
Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.
Makro / Külgazdaság Ahogy megírtuk: az étolaj drágult a legdurvábban a boltokban
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 13:55
Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.
Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.