<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ha voltak is, most elszállt minden kétség Donald Trump kampányüzeneteit illetően: az új elnök az első hivatalos munkanapján valóban egyetlen tollvonással megszüntette a Csendes-óceáni Partnerséget (TPP). Ennek a résztvevő országok és Amerika gazdasága kevésbé fog örülni, Kína gazdasági uralma azonban tovább erősödik majd. Trump emellett megvágta a bürokráciát és véleményt mondott az abortuszról is.

Trump már a kampánya során is többször és vehemensen bírálta a Kínát kizáró, összesen 12 országot érintő Csendes-óceáni Partnerséget, és első intézkedései egyikeként ígérte, hogy gyökerestül szünteti meg a szabadkereskedelmi megállapodást. Ez valóban így is történt, és miután ünnepnappá nyilvánította a beiktatásának napját, az új elnök valóban kiléptette  Amerikát az egyezségből:

Az „amerikai munkások megmentője”

A TPP egyébként nem egy kispályás megállapodás lett volna, a Csendes-óceán két partját összekötő szabadkereskedelmi egyezmény lassan öt éve hevert a tervezőasztalon, és a világ GDP-jének majdnem felét tette volna ki. Ráadásul kizárta volna Kínát, ezzel vetve gátat az ázsiai óriás terjeszkedésének, írja a Reuters. Ez több környékbeli ázsiai országnak nagyon jó lehetőség lett volna – a japánok korábban például már előre ratifikálták a megállapodást, abban bízva, hátha Trump mégis meggondolja magát, de a biztonság kedvéért szövetséget kötöttek az EU-val is.

Trump szerint ugyanakkor ez a megállapodás veszélyeztette volna az amerikai munkahelyeket, ezért döntött a kilépés mellett. Így viszont gyakorlatilag minden akadály elhárult Peking útjából, hogy megerősítse pozícióját a gazdasági világhatalmak sorában.  Az elnök egyik fő tanácsosa szerint egyébként sem volna jó ötlet ujjat húzni Kínával, és inkább Amerika belső problémáinak megoldásán kéne fáradozni, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n.

Kevesebb bürokrácia, több csecsemő

Két további fontos intézkedés is született a tegnapi nap folyamán. Egyrészt, Trump elrendelte a pazarló szövetségi kormányzati és igazgatási szerveknél a felvételi tilalmat, vagyis innentől kezdve annyi emberrel kell dolgozniuk, amennyi van. Ez egyébként nem különösebben meglepő, szintén kampányígéret volt az állami bürokrácia csökkentése – ez egyébként nálunk is népszerű mostanság.

Fotó: EPA/Tannen Maury

A másik, jóval meglepőbb fordulat azonban a külföldi abortuszt támogató szervezetek és az abortuszklinikák támogatásának megvonása volt. A The Guardian cikke szerint ezzel rengeteg nemzetközi szerv munkáját lehetetleníti el: bár a támogatásoknak csupán a töredékét, vagy egyáltalán nem fordítanak belőle terhességmegszakításra, a családtervező és a szexuális felvilágosítást segítő programokat lehet, hogy ezután sokan nem tudják majd folytatni. Évente egyébként a világon több tízezer nő hal bele szakszerűtlen, fű alatt végzett magzatelhajtásokba.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG