BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 19. 14:49

A volt nemzetbiztonsági tanácsadó kiszivárogtatása az elnökválasztás hevében úgy jött Trumpnak, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. Trump személyes érdekeinek megfelelően használja ki az amerikai külpolitikát, és egybefonja az amerikai belpolitikát a külpolitikával. Káncz Csaba jegyzete.

Trump elnök autokrata rezsimekkel és diktatúrákkal ápolt bizalmas kapcsolatának sok részletét bizonyára nem tudhatjuk meg, amíg nem kényszerül távozni hivatalából. De a tegnap nyilvánosságra hozott előzetes részletek John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó június 23-án megjelenésre váró könyvéből megerősítette a legrosszabb gyanút Trump külpolitikájával kapcsolatban. Trump tavaly szeptemberben rúgta ki Boltont 17 hónapos szolgálata után.

A kiszivárogtatott részletek rámutatnak arra, hogy az elnök hogyan használja ki személyes érdekeinek megfelelően az amerikai külpolitikát, hogyan fonja egybe az amerikai belpolitikát a külpolitikával, és mennyire veszélyes megosztani titkos információt a Fehér Ház urával. Egyben rámutatnak Trump elképesztő tudatlanságára a nemzetközi viszonyokban: nem tudta például, hogy az Egyesült Királyság nukleáris hatalom, viszont meg volt győződve, hogy Finnország Oroszország része…

Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban 2020. május 18-án. MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban 2020. május 18-án. MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills

Kína

Bolton szerint Trump 2019 júniusában Oszakában megkérte Hiszi Csin-ping elnököt, hogy különböző eszközökkel segítse idei újraválasztását, így például több amerikai mezőgazdasági termék vásárlásával. S noha a nyilvánosság előtt a Trump-kormányzat élesen kritizálja a muszlim ujgur munkatáborokat Kínában, Trump ezen a találkozón megerősítette a kínai elnöknek, hogy semmi problémája nincsen ezekkel a táborokkal. Bolton hivatkozik egy meg nem nevezett magas rangú fehér házi tisztviselőre, aki szerint Trump ugyanezt közölte a kínai vezetéssel már 2017 novemberében Pekingben is.

Oroszország

Bolton szerint Trump megpróbálta lebontani a Moszkva elleni nyugati szankciós rendszert. A könyv szerint Trump minden további nélkül elhitte Putyin elnök esküdözését, hogy a Kreml nem avatkozott be a 2016-os amerikai elnökválasztásba, mint ahogyan a Fehér Ház urát nem különösebben zavarta, hogy Oroszország elfoglalta Ukrajna egy részét.

Észak-Korea

Trump a külvilág felé úgy állította be találkozóit Kim elnökkel, hogy az a diktatúra nukleáris rendszerének lebontását célozza. Bolton szerint azonban ezek a csúcstalálkozók Trump számára csak a PR szempontjából voltak érdekesek és ráadásul aláásták az amerikai tárgyalási pozíciót a leszerelési tárgyalásokon.

Törökország

Bolton állítása szerint Erdogan elnöknek Trump megígérte, hogy személyesen beavatkozik a török állami Halkbank ellen folyó amerikai ügyészségi vizsgálatba. Trump elmondta török kollégájának, hogy a vizsgálatot abban a kerületben (Southern District of New York) „Obama ügyészei folytatják, de az ügy meg lesz oldva, amikor lecserélem őket.”

Ez újonnan egy nukleáris erejű állítás, mivel az amerikai vádhatóság az elmúlt években részletesen feltárta, hogy a török állami bank központi szerepet játszott az Irán elleni amerikai szankciók kijátszásában: ezen keresztül jutott az "átmosandó" pénz Dubajba, ahol bekerült a globális pénzügyi rendszerbe. Az amerikai ügyészek feltárták azt is, hogy az iráni pénzalapokat aranyra váltották, Dubajba vitték, készpénzért értékesítették, majd az összeget Irán javára használták fel. A pénzt dollárra váltották és bankokon keresztül New Yorkba utalták.

szerzői oldal: https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A koronavírust a fiatal bulizók járatják csúcsra Horvátországban
MTI | 2020. augusztus 14. 17:26
Déli szomszédainknál második napja dönt rekordot az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.
Makro / Külgazdaság Érthetetlen kegyetlenség – brutális erőszak érhette a belorusz tüntetőket
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 16:57
Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.
Makro / Külgazdaság A milliárdos baloldali amerikai alelnökjelölt fogja szolgálni az elesetteket?
Káncz Csaba | 2020. augusztus 14. 14:46
Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnya rést ütött a magyar gazdaság válságálló pajzsán a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. augusztus 14. 12:10
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Sokkal jobban teljesített a román gazdaság a magyarnál
MTI | 2020. augusztus 14. 10:59
A román gazdaság is jobban teljesített a magyarnál a második negyedévben: csak 10,5 százalékkal csökkentek a keleti szomszédaink, míg Magyarország 13,6 százalékos visszaesést produkált.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyire megugrott az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 10:34
A koronavírus-járvány kitörése óta még soha nem regisztráltak annyi új vírushordozót déli szomszédunknál, mint tegnap.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még 40 magyar fertőzöttet találtak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:18
A legutóbbi 45 után most újabb 40 magyar koronás fertőzöttet regisztráltak. Budapesten jelenleg 202, vidéken 454 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:00
Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében. A kormány szerint azonban ez is siker, mert ugyan nem vártak ekkora visszaesést, de az EU-átlagnál kisebb a magyar gazdaság zuhanása.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Friss
hírlevél