<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Új fejlemény, hogy az Igazságügyi Minisztérium most több támadót a kormány megdöntésére tett összeesküvéssel vádol - ennek pedig 20 év a maximális büntetési tétele.  Két hete Alejandro Mayorkas, belbiztonsági miniszter az erőszakos szélsőségeseket az Egyesült Államokat fenyegető „legjelentősebb, terrorizmussal összefüggő veszélyének” nevezte.  Káncz Csaba jegyzete

A belbiztonsági minisztérium tavaly január végén riasztást adott ki Trump volt amerikai elnök választási veresége miatt elégedetlenkedő erőszakos szélsőségesek jelentette fenyegetés miatt.  Arra figyelmeztettek, hogy az erőszakcselekmények fokozott veszélye még hetekig kitarthat Biden sikeres beiktatását követően, és a Capitolium ostroma felbátoríthatta a belföldi szélsőségeseket arra, hogy kormányzati intézmények vagy tisztségviselők ellen támadásokat hajtsanak végre.

A támadás utóélete

A Capitolium elleni tavaly január 6-i támadás óta az amerikai igazságszolgáltatás több, mint 700 ember ellen emelt vádat.  A szokványos vádak szerint ezek az emberek rendőrökre támadtak, állami épületbe szabályellenesen léptek be, illetve, hogy a parlament ügymenetét akadályozták.  Eddig kereken 70 ember ellen született ítélet és mintegy 30-an kaptak börtönbüntetést – a leghosszabb közülük 5 év 3 hónapot.

A volt elnök bűnösségét is vizsgálják (fotó: MTI)A volt elnök bűnösségét is vizsgálják (fotó: MTI)

Ezek a viszonylag enyhe ítéletek megerősítették Trump volt elnök híveinek azon véleményét, hogy a támadás tulajdonképpen egy ártalmatlan tüntetés volt, amely aztán spontán módon elfajult.  Ahogyan Andrew Clyde republikánus képviselő tavaly májusi kongresszusi meghallgatásán leszögezte: egy fegyelmezetlen csőcselék és elszórt vandál cselekedetek vezettek a Capitolium megtámadásához.  Hozzátette, hogy a behatolók által a Capitolium folyosóiról készített képeket meg sem lehet különböztetni a „normál turistalátogatások” képeitől.

Szintet ugrik az FBI

Másfél hete azonban az FBI letartóztatta Stewart Rhodes-t, a radikális jobboldali „Oath Keepers” szervezet alapítóját.  Az Igazságügyi Minisztérium őt és 10 társát most a kormány megdöntésére tett összeesküvéssel („seditious conspiracy”) vádolja - ennek pedig 20 év börtönbüntetés a maximális büntetési tétele.

Rhodes – aki egy volt katona és a híres Yale Egyetem végzettje – 2009-ben alapította meg militáns szervezetét.  Azóta több ezer volt – illetve jelenleg is aktív – rendőrt és katonát toborzott a szervezetébe.   Rhodes véleménye szerint Washingtont elnyomó, szocialista és marxista erők kerítették hatalmukba, amelyek el akarják nyomni az amerikaiak jogait.

A vádirat szerint Rhodes és gyanúsított társai már napokkal január 6-a előtt megvitatták a Capitolium lerohanásának terveit.  A főváros egy külső kerületi szállodájában tárolták a fegyvereket és a „gyorsreagálású csapatokat” is oda hívták az ország minden részéből.  Ezek után mindannyian részt vettek a törvényhozás épületének lerohanásában.

Trump szerepe

Még függő kérdés, hogy mi Trump személyes felelőssége ebben az ügyben?  Noha felszította a kedélyeket aznap és kérte a híveit, hogy „pokolian harcoljanak”, de aztán visszahúzódott a Fehér Házba és a televízión nézte a fejleményeket. 

Trump a hétvégén, Arizonában elmondott beszédében a Capitolium elleni támadásokat vizsgáló bizottságot „meg nem választottnak” és „politikai viccnek” nevezte, és elítélte az amerikai törvényhozás épületének megtámadása során letartóztatottakkal szembeni „embertelen” bánásmódot.  „Mi történik ezekkel az emberekkel a börtönökben, miért nem teszik meg ugyanezt az Antifa és a Black Lives Matter mozgalom tagjaival? A demokraták megünnepelték határozatlan idejű, tárgyalás nélküli fogva tartásukat” – fogalmazott a volt elnök.

A fehér felsőbbrendű eszme megerősödése

Napjainkban egyre több republikánus vezető (beleértve Dan Patrick texasi alkormányzót, Matt Gaetz floridai- és Scott Perry pennsylvaniai kongresszusi képviselőt) már nyíltan vallják a korábban csak szélsőjobboldaliak által hangoztatott állítást, miszerint a demokraták le akarják cserélni a fehéreket az USA-ban.  

Nem véletlen, hogy Merrick Garland legfőbb ügyész tavaly májusban „a fehér felsőbbrendűséget támogatókat” nevezte a legnagyobb amerikai belföldi terrorista veszélynek.  Két hete Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter az erőszakos szélsőségeseket az Egyesült Államokat fenyegető „legjelentősebb, terrorizmussal összefüggő veszélyének” nevezte

Idegesen szólalt meg az ügyben Christopher Wray, az FBI igazgatója is, aki bejelentette, hogy 2020 tavasza óta „megkétszereződött hivatalának leterheltsége belföldi terrorista ügyekkel”.  

A Trump által gyakorlatilag túszul ejtett republikánus párt azonban folyamatosan radikalizálódik.  Több, mint figyelemre méltó, hogy tavaly júliusban a dallasi republikánus országos nagygyűlésére (Conservative Political Action Conference, CPAC) olyan politikai rohamosztagosok kaptak hivatalosan meghívót, mint a Proud Boys, a Three Percenters és az Oath Keepers. Ezzel kapcsolatban tudnunk kell, hogy a kanadai kormány 2021 februárjától a Proud Boys-t, az Atomwaffen Divisiont, a Russian Imperial Movementet, a Three Percenters-t és az Aryan Strikeforce-t „terrorista szervezetként” tartja nyilván.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elszabadult indulatok: egy 22 éves nő felháborító halála miatt lángolnak az utcák Iránban
Kollár Dóra | 2022. szeptember 28. 05:43
A régóta gyülekező indulatok elszabadulni látszanak Iránban, ahol egy 22 éves nő halála tüntetéssorozatot váltott ki – a kurd származású Mahsa Amini gyanús körülmények közt vesztette életét letartóztatása után. Az ország vezetése egyelőre még nyugodt, de mi az, amit elérhetnek a tüntetők?
Makro / Külgazdaság Szlovák igen a finn és svéd NATO-belépésre
Prinz Dániel | 2022. szeptember 27. 19:36
Nagy többséggel jóváhagyta a szlovák parlament kedden Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét.
Makro / Külgazdaság Putyin már az elcsatolás bejelentésére készül
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 19:18
Ukrán hadisikerek voltak Harkiv megyében. Putyin napokon belül elcsatolhat négy megyét Ukrajnától. 
Makro / Külgazdaság Robbanások az Északi Áramlatnál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 17:40
Skandináv tudósok észlelték.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György nagy bejelentése: lezárult az MNB kamatemelési ciklusa
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 16:55
Matolcsy szerint hazánk egy sor sajátos kihívással néz szembe az infláción és az energiaár-robbanáson túl: az államháztartási deficit elfogadhatatlanul magas, a folyó fizetési mérleg veszélyes kockázati sávba ért.
Makro / Külgazdaság A gázár mozgatja a forintot, nem a kamatszint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:43
Várható volt a jelentős emelés, de a ciklusnak ezzel vége lesz.
Makro / Külgazdaság Borúlátó a Világbank a kínai gazdasággal kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:31
A Világbank csökkentette a kínai gazdaság idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzéseit az ingatlanpiaci válság és a koronavírus-járványra adott rendkívül szigorú kormányzati válaszok hatásai miatt.
Makro / Külgazdaság Varsó beintett Putyinnak: Norvégiából is kapnak gázt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 14:54
Felavatták kedden a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító, évi 10 milliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe vezetéket a Szczecin mellett fekvő északnyugat-lengyelországi Goleniówban.
Makro / Külgazdaság A vártnál nagyobbat emelt az MNB: 13 százalék az alapkamat
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 14:05
MNB: 125 bázisponttal emelte az alapkamatot a monetáris tanács.
Makro / Külgazdaság Ön is kérdezhet Dávid Ferenctől, a Klasszis Klub vendégétől csütörtökön!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:51
Az egy órásra tervezett beszélgetés során nézőinknek is van lehetősége élőben kérdezni következő vendégünket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG