<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Új fejlemény, hogy az Igazságügyi Minisztérium most több támadót a kormány megdöntésére tett összeesküvéssel vádol - ennek pedig 20 év a maximális büntetési tétele.  Két hete Alejandro Mayorkas, belbiztonsági miniszter az erőszakos szélsőségeseket az Egyesült Államokat fenyegető „legjelentősebb, terrorizmussal összefüggő veszélyének” nevezte.  Káncz Csaba jegyzete

A belbiztonsági minisztérium tavaly január végén riasztást adott ki Trump volt amerikai elnök választási veresége miatt elégedetlenkedő erőszakos szélsőségesek jelentette fenyegetés miatt.  Arra figyelmeztettek, hogy az erőszakcselekmények fokozott veszélye még hetekig kitarthat Biden sikeres beiktatását követően, és a Capitolium ostroma felbátoríthatta a belföldi szélsőségeseket arra, hogy kormányzati intézmények vagy tisztségviselők ellen támadásokat hajtsanak végre.

A támadás utóélete

A Capitolium elleni tavaly január 6-i támadás óta az amerikai igazságszolgáltatás több, mint 700 ember ellen emelt vádat.  A szokványos vádak szerint ezek az emberek rendőrökre támadtak, állami épületbe szabályellenesen léptek be, illetve, hogy a parlament ügymenetét akadályozták.  Eddig kereken 70 ember ellen született ítélet és mintegy 30-an kaptak börtönbüntetést – a leghosszabb közülük 5 év 3 hónapot.

A volt elnök bűnösségét is vizsgálják (fotó: MTI)A volt elnök bűnösségét is vizsgálják (fotó: MTI)

Ezek a viszonylag enyhe ítéletek megerősítették Trump volt elnök híveinek azon véleményét, hogy a támadás tulajdonképpen egy ártalmatlan tüntetés volt, amely aztán spontán módon elfajult.  Ahogyan Andrew Clyde republikánus képviselő tavaly májusi kongresszusi meghallgatásán leszögezte: egy fegyelmezetlen csőcselék és elszórt vandál cselekedetek vezettek a Capitolium megtámadásához.  Hozzátette, hogy a behatolók által a Capitolium folyosóiról készített képeket meg sem lehet különböztetni a „normál turistalátogatások” képeitől.

Szintet ugrik az FBI

Másfél hete azonban az FBI letartóztatta Stewart Rhodes-t, a radikális jobboldali „Oath Keepers” szervezet alapítóját.  Az Igazságügyi Minisztérium őt és 10 társát most a kormány megdöntésére tett összeesküvéssel („seditious conspiracy”) vádolja - ennek pedig 20 év börtönbüntetés a maximális büntetési tétele.

Rhodes – aki egy volt katona és a híres Yale Egyetem végzettje – 2009-ben alapította meg militáns szervezetét.  Azóta több ezer volt – illetve jelenleg is aktív – rendőrt és katonát toborzott a szervezetébe.   Rhodes véleménye szerint Washingtont elnyomó, szocialista és marxista erők kerítették hatalmukba, amelyek el akarják nyomni az amerikaiak jogait.

A vádirat szerint Rhodes és gyanúsított társai már napokkal január 6-a előtt megvitatták a Capitolium lerohanásának terveit.  A főváros egy külső kerületi szállodájában tárolták a fegyvereket és a „gyorsreagálású csapatokat” is oda hívták az ország minden részéből.  Ezek után mindannyian részt vettek a törvényhozás épületének lerohanásában.

Trump szerepe

Még függő kérdés, hogy mi Trump személyes felelőssége ebben az ügyben?  Noha felszította a kedélyeket aznap és kérte a híveit, hogy „pokolian harcoljanak”, de aztán visszahúzódott a Fehér Házba és a televízión nézte a fejleményeket. 

Trump a hétvégén, Arizonában elmondott beszédében a Capitolium elleni támadásokat vizsgáló bizottságot „meg nem választottnak” és „politikai viccnek” nevezte, és elítélte az amerikai törvényhozás épületének megtámadása során letartóztatottakkal szembeni „embertelen” bánásmódot.  „Mi történik ezekkel az emberekkel a börtönökben, miért nem teszik meg ugyanezt az Antifa és a Black Lives Matter mozgalom tagjaival? A demokraták megünnepelték határozatlan idejű, tárgyalás nélküli fogva tartásukat” – fogalmazott a volt elnök.

A fehér felsőbbrendű eszme megerősödése

Napjainkban egyre több republikánus vezető (beleértve Dan Patrick texasi alkormányzót, Matt Gaetz floridai- és Scott Perry pennsylvaniai kongresszusi képviselőt) már nyíltan vallják a korábban csak szélsőjobboldaliak által hangoztatott állítást, miszerint a demokraták le akarják cserélni a fehéreket az USA-ban.  

Nem véletlen, hogy Merrick Garland legfőbb ügyész tavaly májusban „a fehér felsőbbrendűséget támogatókat” nevezte a legnagyobb amerikai belföldi terrorista veszélynek.  Két hete Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter az erőszakos szélsőségeseket az Egyesült Államokat fenyegető „legjelentősebb, terrorizmussal összefüggő veszélyének” nevezte

Idegesen szólalt meg az ügyben Christopher Wray, az FBI igazgatója is, aki bejelentette, hogy 2020 tavasza óta „megkétszereződött hivatalának leterheltsége belföldi terrorista ügyekkel”.  

A Trump által gyakorlatilag túszul ejtett republikánus párt azonban folyamatosan radikalizálódik.  Több, mint figyelemre méltó, hogy tavaly júliusban a dallasi republikánus országos nagygyűlésére (Conservative Political Action Conference, CPAC) olyan politikai rohamosztagosok kaptak hivatalosan meghívót, mint a Proud Boys, a Three Percenters és az Oath Keepers. Ezzel kapcsolatban tudnunk kell, hogy a kanadai kormány 2021 februárjától a Proud Boys-t, az Atomwaffen Divisiont, a Russian Imperial Movementet, a Three Percenters-t és az Aryan Strikeforce-t „terrorista szervezetként” tartja nyilván.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló