7p
A fővárosi gyógyfürdős cég vezetőjének is sikerült összehoznia egy kétes közbeszerzést. A BGYH alig két nappal az önkormányzati választások után hirdetett meg egy 200 milliós tendert, amit a Közbeszerzési Döntőbizottság ugyan megsemmisített, de a városvezetés így sem örül. A cikk eredetileg az Mfor-on jelent meg.

Két nappal az önkormányzati választások után írt ki 200 milliós médiatendert a Budapesti Gyógyfürdők és Hévízei Zrt. A fővárosi gyógyfürdőket és strandokat üzemeltető önkormányzati társaság médiaügynökségi szolgáltatások beszerzésére keresett vállalkozót - írja az mfor.hu.

A Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda (MTI Fotó: Mohai Balázs)


Az eljárás nyertesének 200 millió forint keretösszeg erejéig kellett volna megjelentetnie a BGYH hirdetéseit és PR-anyagait a nyomtatott, az elektronikus és a közterületi médiában, illetve feladatai közé tartozott volna a belföldi és külföldi médiavásárlás és szükség esetén médiatervezés is.  A szerződés két évre kötötték volna.

A felhívás október 15-én - tehát két nappal az elsöprő fővárosi ellenzéki győzelmet és Karácsony Gergely főpolgármesterré választását eredményező önkormányzati választások után - jelent meg az unió hivatalos tenderértesítőjében. November 4-én november 15-re módosították az ajánlattételi határidőt.  A felhívás szerint az értékelés fő szempontja az ajánlattevő szakmai többlet tapasztalata és a legjobb ár-érték arány volt.

A tender iránt meghökkentően nagy volt az érdeklődés. A megjelölt határidőre négy cég adott be pályázatot: KEIOK Kft, Mindshare Médiaügynökség Kft., a MyAd Marketing Kommunikációs és Tanácsadó Kft. valamint a Wavemaker Hungary Kft. Az ajánlattevők mindegyike nagypályás, de legalábbis kapcsolatban áll a hazai médiapiac meghatározó szereplőivel.

A Wavemaker ügyvezetője, Gulyás János például tavaly a harmadik helyet szerezte meg a magyar médiaipar legbefolyásosabb embereinek ötvenes toplistáján, bár ebben vélhetőleg az is szerepet játszhatott, hogy elnöke a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetségének (MAKSZ). Ugyanakkor a profinak számító Wavemaker kissé meghökkentő módon tavaly érvénytelen ajánlatot nyújtott be a Magyar Nemzeti Bank 2 milliárdos médiatenderére, így a másik induló, a Frank Digital Kft. versenytárs nélkül nyerhetett. Utóbbi vállalkozás Száraz István érdekeltsége, aki többek között az Origo tulajdonosa is volt egy időben a New Wawe Media Group Zrt. nevű cégén keresztül, amelyet azután a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám cégének, a Magyar Stratégiai Zrt.-nek adott tovább.

A Mindshare korábban részt vett az olimpiai pályázat és az ’56-os emlékév kommunikációjában, egyike volt annak a három cégnek, amely 2015-ben 25 milliárdos keretszerződést kötött a Nemzeti Kommunikációs Hivatallal, majd a következő évben konzorciumi tagként elnyerte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 200 millió forintos, és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 400 millió forintos közbeszerzését.

Sokkal kisebb halnak tűnhet az óbudai MyAd kft., de érdemes rájuk figyelni, hiszen a BGYH előző, szintén két évre szóló 200 millió forintos (idén októberben 20 millióval megemelt) médiaszerződését ők nyerték. Ráadásul kiváló kapcsolatokkal bírnak a NER-es média köreivel, amit jól mutat, hogy a Fidesz közeli Balásy Gyula New Land Media Kft.-jével közösen nyerték meg a szentendrei skanzen népszerűsítésére kiírt közbeszerzési pályázatot.

Ennél is érdekesebb a KEIOK kft. A cég vezetője és felerészben tulajdonosa Várnai Tamás mindkét oldallal jó kapcsolatokat ápol. Ahogy Hadházy Ákos független parlamenti képviselő tavaly feltárta, az MSZP III. kerületi frakcióvezetőjével és budapesti szervezetének elnökségi tagjával, Czeglédy Gergővel közösen összesen, több mint 430 millió forintot nyertek csatornafelújítási projektek kommunikációjára. Ugyanakkor a Direkt 36 információi szerint Várnai régóta tagja a Fidesz gazdasági holdudvarának is: ő volt az ügyvezetője az első Orbán-kormány idején komoly állami megrendeléseket elnyerő Ezüsthajó Kft.-nek, tavaly decemberig pedig tagja volt a kormánnyal nyíltan szimpatizáló Tv2 igazgatóságának, de állítólag kapcsolatban áll Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóval és Mészáros Lőrinccel is.

A BGYH tendere végül a KEIOK beadványán bukott el. A cég előbb előzetes vitarendezési kérelmet terjesztett elő, majd a felhívás megsemmisítését kérte a Közbeszerzési Döntőbíróságtól. A KDB december 31-én kelt határozatában helyt adott a kérelemnek és megsemmisítette a felhívást.

A BGYH felhívásában közzétett értékelési rendszere alapján az a meglehetősen abszurd helyzet állt elő, hogy az kapott több pontszámot, aki többet kért. A cégeknek ugyanis annak érdekében, hogy bírálati szempontból kedvezőbb ajánlatot tegyenek, vagyis magasabb pontszámot kapjanak az értékeléskor, drágább ajánlatot kellett adniuk. A KDB indoklása is erre tért ki, miszerint az ajánlatkérő BGYH a közpénzek felelős és hatékony felhasználásának elvével és a törvényi előírásokkal ellentétben a magasabb árat tartalmazó ajánlatokat értékelte magasabb pontszámmal. A döntőbizottság egyúttal arra is rá kívánt mutatni, hogy az ajánlatkérő előírásai azon túl, hogy a közbeszerzési törvény rendelkezésébe ütköznek, az ésszerűséggel is ellentétesek.

A KDB mindezek ellenére nem szabott ki bírságot, mivel a fővárosi fürdős cég mindent elkövetett a jogsértés feltárásáért, amely végül a felhívás megsemmisítésével maradéktalanul megtörtént.

Az Mfor információi szerint a városháza ennek ellenére is nehezményezi a történteket és felmerült Szőke László igazgató menesztése is. Holott a BGYH vezetőjének posztja eddig biztosnak látszott. Szőke mellett szólt a BGYH évről-évre növekedő árbevétele, amely az utolsó, 2018-as mérleg szerint meghaladta a nettó 15 milliárd forintot, illetve sorra újultak meg a fővárosi fürdők. Tavaly 6,4 milliárd forintot költöttek fejlesztésre, ebből 3,4 milliárdot tett ki a megújult és bővített Csillaghegyi Strandfürdő, amely mellett új palackozó üzem is épült. (Bár kivágtak hozzá jónéhány fát, és az átadás csak több  hónapos csúszással és 400 millió forint többlettel sikerült.) A beruházásokat a társaság főleg saját forrásból, kisebb részben hitelből finanszírozta. Sokféle mendemonda keringett azonban a cég Szőke regnálása idején levezényelt uniós pályázatairól és a közbeszerzéseiről. Ám ezek soha nem jutottak el a Demszky korszak végén a cég körül generált látványos rendőrségi vizsgálatokig.

A BGYH vezérigazgatójának leváltása nem az első vezércsere lenne az új városvezetés részéről. Ahogy arról az Mfor elsőként beszámolt ,kétes közbeszerzési ügyek, illetve a Karácsony-kabinet által hirdetett szerződéskötési moratórium alatt kötött kontraktusok miatt menesztették korábban az FKF, a Főtáv és a Főkert vezetőjét is.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. exvezetője Nagy László Albert két évre szerződött pernyeszállításra egy Mészáros Lőrinc cégcsoportjába tartozó céggel összesen másfél milliárd forint értékben a szerződéskötési moratórium alatt. Mitnyan György Főtáv-vezér közvetlenül az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló kétmilliárdos létesítményüzemeltetési szerződést.Míg a fővárosi kertészeti cég leányvállalatára bízta közszolgáltatási feladatainak jó részét, amely azután alvállalkozókkal végezteti el a munkát, amelyek azután gyakorta a Főkert saját embereit foglalkoztatták. Így a cég dolgozói hétvégenként saját cégüknek dolgoztak vissza külsősként. A sort most a BGYH különös elkaszált szerződése folytatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG