<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.

Ezúttal az MNB nem okozott meglepetést. Míg kedden a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, 30 helyett 50 bázisponttal vitte fel alapkamatát, addig a ma délután 1 és fél 2 között tartandó egyhetes betéti tenderén 30 bázisponttal magasabb, 4,3 százalékos kamattal hajlandó befogadni a kereskedelmi bankok pénzeit, mint az előző négy alkalommal. Márpedig az Equilor Befektetési Zrt. a keddi alapkamat-emelés után kiadott gyorsértékelésében pontosan ezt helyezte kilátásba.

Mivel továbbra is magas az infláció, az MNB folytatta a kamatemelést. Fotó: MTIMivel továbbra is magas az infláció, az MNB folytatta a kamatemelést. Fotó: MTI

Így az MNB két eszköze közötti kamatkülönbség csak két napig csökkent 160 bázispontról 110-re, mától az 140. 

A Monetáris Tanács tavaly novemberben nevezte ki az alapkamat helyett az egyhetes betéti kamatot irányadónak, mivel annak változtatásával a jegybank jobban tudja a rövidtávú piaci mozgásokat befolyásolni. Magasabb kamattal a hitelintézetek által kihelyezhető pénzeket szűkíteni, hiszen annak láttán ők hajlamosabbak lehetnek a felesleges likviditásukat a jegybanknál parkoltatni, ami a gazdaságban lévő inflációs nyomást enyhítheti (alacsonyabb kamatnál pedig értelemszerűen fordított a helyzet).

Ám a jegybankárok már korábban jelezték, hogy a két eszköz kamatát majd közelíteni szeretnék egymáshoz, s előbb-utóbb ismét az alapkamat lehet az irányadó ráta. A keddi kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján a monetáris politikáért felelős MNB-alelnök, Virág Barnabás azt mondta, az alapkamat és az egyhetes betéti kamat fél év múlva kerülhet egy szintre. Hogy pontosan mekkorára is, arra nem adott számszerű becslést, az elemzők szerint azonban 5 százalék körül állhat be az egyensúly.

Virág ugyanis egyértelművé tette, hogy az MNB folytatja a kamatemeléseket, azokra azonban már az egyhetes betétek esetében sem hetente kerül sor - ahogy az 2021. november közepe és december vége között történt, a rekordszintre gyengült forint további értékvesztése megakadályozása érdekében -, hanem immár ugyanúgy havonta, mint az alapkamat esetében.  

A forint a mai kamatdöntés nyilvánosságra hozatala, azaz délelőtt fél 10 előtt az euróval szemben a 360-as szint körül tanyázott, s érdemben az azt követő fél órában sem igen mozdult el, amit annak lehet betudni, hogy a piac pontosan az MNB ezen lépésére számított.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
Makro / Külgazdaság Lukasenka bekeményít, halálbüntetéseket kaphatnak ellenzéki aktivisták
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:25
Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.
hírlevél
Ingatlantájoló