<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.

Ezúttal az MNB nem okozott meglepetést. Míg kedden a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, 30 helyett 50 bázisponttal vitte fel alapkamatát, addig a ma délután 1 és fél 2 között tartandó egyhetes betéti tenderén 30 bázisponttal magasabb, 4,3 százalékos kamattal hajlandó befogadni a kereskedelmi bankok pénzeit, mint az előző négy alkalommal. Márpedig az Equilor Befektetési Zrt. a keddi alapkamat-emelés után kiadott gyorsértékelésében pontosan ezt helyezte kilátásba.

Mivel továbbra is magas az infláció, az MNB folytatta a kamatemelést. Fotó: MTIMivel továbbra is magas az infláció, az MNB folytatta a kamatemelést. Fotó: MTI

Így az MNB két eszköze közötti kamatkülönbség csak két napig csökkent 160 bázispontról 110-re, mától az 140. 

A Monetáris Tanács tavaly novemberben nevezte ki az alapkamat helyett az egyhetes betéti kamatot irányadónak, mivel annak változtatásával a jegybank jobban tudja a rövidtávú piaci mozgásokat befolyásolni. Magasabb kamattal a hitelintézetek által kihelyezhető pénzeket szűkíteni, hiszen annak láttán ők hajlamosabbak lehetnek a felesleges likviditásukat a jegybanknál parkoltatni, ami a gazdaságban lévő inflációs nyomást enyhítheti (alacsonyabb kamatnál pedig értelemszerűen fordított a helyzet).

Ám a jegybankárok már korábban jelezték, hogy a két eszköz kamatát majd közelíteni szeretnék egymáshoz, s előbb-utóbb ismét az alapkamat lehet az irányadó ráta. A keddi kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján a monetáris politikáért felelős MNB-alelnök, Virág Barnabás azt mondta, az alapkamat és az egyhetes betéti kamat fél év múlva kerülhet egy szintre. Hogy pontosan mekkorára is, arra nem adott számszerű becslést, az elemzők szerint azonban 5 százalék körül állhat be az egyensúly.

Virág ugyanis egyértelművé tette, hogy az MNB folytatja a kamatemeléseket, azokra azonban már az egyhetes betétek esetében sem hetente kerül sor - ahogy az 2021. november közepe és december vége között történt, a rekordszintre gyengült forint további értékvesztése megakadályozása érdekében -, hanem immár ugyanúgy havonta, mint az alapkamat esetében.  

A forint a mai kamatdöntés nyilvánosságra hozatala, azaz délelőtt fél 10 előtt az euróval szemben a 360-as szint körül tanyázott, s érdemben az azt követő fél órában sem igen mozdult el, amit annak lehet betudni, hogy a piac pontosan az MNB ezen lépésére számított.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Iszonyatos árat fizetett Ukrajna Herszonért - de megérte?
Litván Dániel | 2022. november 28. 19:52
Egyáltalán nem volt egy könnyed diadalmenet Herszon felszabadítása, magasak lehetnek az ukrán veszteségek. Megérte az áldozat?
Makro / Külgazdaság Olcsó, kisméretű precíziós bombákat kaphat az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 19:14
Összefoglaló az orosz-ukrán háború 278. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Christine Lagarde: az EKB folytatja a kamatemelést
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:40
Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az eurózóna üzleti aktivitása a rekordmagas infláció mellett - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) vezetője.
Makro / Külgazdaság Megmozdulások: elfogyott a kínaiak türelme - beleremeghet a rendszer
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:22
A kínai hatóságok nagylétszámú rendőri erőt vezényeltek ki hétfőn a járványellenes óvintézkedések miatt tüntetők ellen, és sokakat őrizetbe vettek a megmozdulásokon.
Makro / Külgazdaság Moszkva elhalasztotta az orosz-amerikai fegyverzetcsökkentésről szóló tárgyalásokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:55
Oroszország kezdeményezésére elhalasztották a stratégiai fegyverzetcsökkentésről megkötött Új START szerződéssel kapcsolatban folytatandó orosz-amerikai konzultációkat, amelyeket november 29. és december 6. között tartottak volna meg Kairóban - közölte a Kommerszant című lappal hétfőn az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége.
Makro / Külgazdaság "Álomszerű" volt az autógyártóknak az idei harmadik negyedév
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:52
Rekordszintű eredménnyel zárták a harmadik negyedévet a legnagyobb autógyártó cégek az EY nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság kutatása szerint.
Makro / Külgazdaság Egyre csökken a nyereségük a kínai ipari vállalatoknak
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:38
A kínai ipari vállalatok nyereségcsökkenése gyorsult az első tíz hónapban éves összevetésben.
Makro / Külgazdaság Gigabüntetést kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 15:51
Kétszázhatvanötmillió eurós büntetést rótt ki az írországi adatvédelmi biztos a Facebook közösségimédia-vállalatra hétfőn.
Makro / Külgazdaság Putyin dühös, hogy ezt a kincset átengedték Amerikának
Káncz Csaba | 2022. november 28. 15:17
Alaszka stratégiailag kiemelten fontos területe az Egyesült Államoknak, különösen a globális felmelegedés és az arktikus vetélkedés időszakában. Az amerikai légierő négy század ötödik generációs vadászrepülőgépet állomásoztat Alaszkában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin: Oroszország új piacokra összpontosít
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 14:45
A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG