4p
Emlékszünk még a Türkménbasira? Ezúttal Üzbegisztánban ért véget az egykori szovjet köztársasági kommunista párttitkár, majd a függetlenség után örökös, halálig hatalmon lévő vezető élete és így uralma. Az utódlás szovjet minta szerint zajlik, Oroszország, Amerika és Kína már a leendő vezető körül legyeskednek.

Sok kis szovjet rendszer

A Szovjetunió felszámolásakor nem gondoltuk volna, hogy az utódállamokból megannyi kis Szovjetuniócska alakul ki, melyek nagyjából olyan szisztémát üzemeltetnek, amilyen a hatalmas gyarmatbirodalomban volt. Ráadásul sok esetben az ország vezetője is ugyanaz maradt: a Szovjet Kommunista Párt által a köztársaság élére kinevezett első titkár lett az új ország korlátlan ura. Főleg Közép-Ázsiában volt ez jellemző: Üzbegisztán mellett ez történt Türkmenisztánban, Kazahsztánban és Tádzsikisztánban is, de Azerbajdzsán is ugyanígy járt, csak ott már az eredeti vezető fia van hatalmon.

Ezek a rendszerek az egykori gyarmattartónak, Oroszországnak kényelmesek, mert többnyire szót ért velük, könnyű az együttműködés, ami egyrészt azért fontos, mert rendszerint szorosak a gazdasági kapcsolatok, másrészt Oroszország nem nézi jó szemmel, ha korábbi gyarmatain más nagyhatalmak tesznek szert komolyabb befolyásra. A nyugat elítéli őket a demokrácia teljes hiánya miatt, de azért ahol csak lehet, együttműködik velük. A most „elárvult” Üzbegisztánban például támaszpontot létesítettek az amerikaiak, ami sokat segített az afganisztáni háborúban.

Világi rendszer, orosz barátság

Van viszont ezeknek a pártállami posztszovjet vezetőknek egy nagy előnyük, amit tulajdonképpen mindenki elismer és örömmel fogad. Miután ezek a területek az orosz uralom előtt muszlimok voltak, sokan féltek attól, hogy a függetlenség után a szélsőséges iszlám felüti a fejét. A posztszovjet elnökök viszont vigyáztak arra, hogy erre ne kerüljön sor, a világi erőknek kedveztek. Itt is így történt, pedig a most elhunyt elnök neve nem más volt, mint Iszlam Karimov.

Putyin a leendő üzbég elnökkel, jelenlegi miniszterelnökkel tárgyal. Forrás: Kreml

Nem véletlen, hogy Putyin máris kifejezte az üzbég miniszterelnöknek, Savkat Mirzijojevnek azon reményét, hogy a dolgok úgy fognak folytatódni az országban, ahogy azt Karimov elkezdte. Putyin a G-20 csúcsértekezletről hazautazva állt meg Szamarkandban, ahol megkoszorúzta a néhai elnök sírját. Hozzátette, hogy Oroszországra továbbra is jóbarátként számíthatnak. A temetésen hivatalosan Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök vett részt orosz részről.

Szovjet típusú utódlás

Egyébként maga a halálesemény és a temetés is úgy zajlik, ahogy a Szovjetunióban történt a halálukig uralkodó vezetők esetében. Az idős vezető betegségét sokáig titkolták, de amíg képes volt rá, nagy ritkán megmutatkozott népe előtt. Múlt héten már sokan találgatták halálát, végül pénteken jelentették be a tényt. A temetés megszervező bizottságot hoztak létre ugyancsak szovjet mintára, a birodalomban ekkor lehetett megtudni, ki lesz a következő országvezető: a temetési bizottság vezetője. Ő pedig ez esetben Mirzijojev miniszterelnök.

Az ország jelentősége

Az orosz vezető politikusokon kívül is nagy volt a sürgés-forgás. Az amerikai külügyminisztérium egy magasrangú, Közép-Ázsiával foglalkozó diplomatája az üzbég külügyminiszterrel tárgyalt Taskentben, és Kína is heves érdeklődést mutatott. Az ország ásványkincsekben gazdag (arany, réz, urán, földgáz), és egy rövid szakaszon határos Afganisztánnal, ami stratégiailag fontossá teszi. Egyébként minden irányból a többi volt szovjet köztársaság határolja, némelyikkel igen kuszán húzódó határral. Az ország határait Lenin és Sztálin húzta meg ugyanolyan értelmetlen módon, mint a belső szovjet határok nagy részét, így főleg a kirgiz és tadzsik határszakaszoknál komoly etnikai feszültségek maradtak fenn.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG