<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Évtizedek óta a világ egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját jelenti az Egyenlítő menti őserdők kivágása, ezzel a légkör egyik legnagyobb széndioxid-elnyelőjének fokozatos megszüntetése. Az egyik fő terület az Amazonas medencéje, ahol már eddig is korlátozták az erdőirtást, de most olyan erdőt telepítenek, ami egyúttal haszonnövény is.

Több évtizedes pusztítás

A világ legnagyobb egybefüggő egyenlítői esőerdős területe Brazíliában található, az Amazonas mentén. Az erdőt a farmerek nagy ütemben kezdték irtani, ráadásul nem jól jövedelmező és valamelyest környezetbarát tevékenységet végeznek, mint a gyümölcstermesztés, hanem teheneket legeltetnek. Az állatok azonban hamar lelegelik a füvet, nincs idő megvárni, amíg újra nő, így mennek a földtulajok, és újabb erdőket vágnak ki.

Brazília szabályozni kezdte a kivágható erdők mennyiségét: mindenki csak 20 százaléknyi erdőt vághat ki a területén, és van, akit erdőtelepítésre köteleznek. Így azt sikerült elérni, hogy a 2004-ben még évente 27 ezer négyzetkilométernyi erdőirtás tavalyra 6624 ezer négyzetkilométerre esett vissza.

Megoldás

Most felmerült egy olyan megoldás, ami egyrészt szükségtelenné teszi a további erdőirtást, másrészt sokkal jövedelmezőbb, és a mi a legfontosabb, imitálja az őserdőt, mivel fákról van szó, nem is kicsikről, amelyek megkötik a szén-dioxidot. Ez maga a kakaó, melynek fő termesztési területe eddig Afrikában volt, ott is elsősorban Ghána és Elefántcsontpart területén. A kakaótermesztésre azok a területek alkalmasak, ahol az esős évszakot száraz évszak váltja, mivel ilyenkor a fákat megtámadó gombák elpusztulnak. A hatalmas Amazonas-medence keleti, délkeleti része ilyen.

Lelkesednek

Az eddigi marhatenyésztők most lelkesen megkezdték az átállás a kakaóültetvények létrehozására, a költségeket részben nemzetközi környezetvédelmi szervezetek fedezik. Ha már termőre fordul a növény, nagyjából ötször akkora jövedelmet hoz, mint a szarvasmarhatartás, így a farmerek elég könnyen meggyőzhetők, pláne, hogy segítséget kapnak az átálláshoz. Eddig 1700 négyzetkilométert ültettek be, de ha sikeresen halad a dolog, akár az utolsó évtizedekben letarolt 430 ezer négyzetkilométer jelentős hányada is újraerdősíthető így.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A cseh gazdaság is a recesszió útjára lépett?
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 10:54
Negyedéves bázison a cseh gazdaság is már zsugorodott.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG