<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Alig pár nap különbséggel Kijev katonai megállapodást kötött az Egyesült Királysággal és Törökországgal. Az ukrán nép nem egyszerűen a háború végét akarja a Donyec medencében, hanem minimum követelményként nem akar vesztesként távozni a konfliktusból. Káncz Csaba jegyzete.

Csaknem másfél éve van hatalmon Volodimir Zelenszkij, Ukrajna legfiatalabb elnöke. Népszerűségének folyamatos csökkenésével párhuzamosan záródik a lehetősége a hosszú távú, strukturális államháztartási reformok megtételének. Ezzel egyre valószínűtlenebbé válik, hogy az év hátralévő részében hozzájut az IMF időarányos pénzéhez.

Kijevben tavasszal pár hónapos szolgálat után megbuktatták a legfőbb ügyészt és a Nyugat-párti ukrán kormányt, az új vezető tisztviselők pedig szinte kivétel nélkül be vannak kötve az oligarchákhoz. Az elnök ezzel az új paktummal próbálta megfordítani egyre romló támogatottságát – míg tavaly ez 74 százalékon állt, a múlt hónapra a támogatottsága 29 százalékra esett.

A donyeci kérdés

Az elnök sokat tett azért, hogy stratégiai nagybefektetőket találjon az ukrán gazdaságba, de eddig nem sok sikerrel. Zelenszkij pártja bizony aggodalmakkal telve várhatja az október végén esedékes helyhatósági választásokat.

Az amerikai légierő V–22 Osprey billenőrotoros katonai konvertiplánjai a Rapid - Trident 2020 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlaton Kijevben 2020. szeptember 23-án. Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)Az amerikai légierő V–22 Osprey billenőrotoros katonai konvertiplánjai a Rapid - Trident 2020 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlaton Kijevben 2020. szeptember 23-án. Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Zelenszkij eddigi népszerűségének egyik fő támasza volt azon eredeti ígérete, hogy Moszkvával „bármilyen áron” békét fog kötni a szeparatista megyék ügyében. Putyin azonban egyfajta társ-szuverenitást követel, amely gyakorlatilag végtelenítené a Donyec régió feletti orosz ellenőrzést. Mára azonban kiderült az ukrán elnök számára, hogy népe nem egyszerűen a háború végét akarja – hanem minimum követelményként nem akar vesztesként távozni a konfliktusból.

Minden valószínűség szerint ez a felismerés az oka az utóbbi napok rendkívül aktív elnöki ténykedésének, amelynek keretében két középhatalommal is szorosabb katonai szövetségre lépett.

Egyesült Királyság

Zelenszkij október 7-én két napos látogatásra érkezett feleségével a szigetországba, ahol tárgyalásokat folytatott Boris Johnson miniszterelnökkel. Ezt követően aláírták a politikai együttműködésről, a szabadkereskedelemről és a stratégiai partnerségről szóló ukrán–brit megállapodást.

Zelenszkij egyben 10 éves, 1,6 milliárd dolláros hitelszerződést írt alá, amelynek keretében az Egyesült Királyság 10 darab hadihajót gyárt az ukrán haditengerészet számára fekete-tengeri műveletekre. A Barzan osztályú hadihajó 8 darab hajók elleni rakétával van felszerelve, 35 fős legénységgel üzemel és 1800 tengeri mérföldes hatótávolsággal rendelkezik.

Törökország

Alig egy hét telt el a londoni út óta, de Zelenszkij és védelmi minisztere már tegnap 3 napos látogatásra érkezett Ankarába, ahol kétoldalú katonai megállapodást írnak alá. Az ukrán és a török sajtó már 10 napja jelentette, hogy az ukrán Ivchenko-Progress nevű vállalat fogja szállítani a meghajtóművet az új generációs, Gezgin nevű török cirkálórakétához, amely mintegy 1000 kilométeres hatótávolsággal bír majd.

Török jelentések szerint az új rakéta képességei az amerikai Tomahawk cirkálórakétához állnak majd közel. Ankara fel akarja fegyverezni ezekkel a rakétákkal Reis osztályú tengeralattjáróit is, amelyek közül az elsőt tavaly decemberben bocsátották vízre.

Mindezek kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy Törökország soha nem ismerte el a Krím-félsziget 2014-es orosz annexióját, és azt továbbra is Ukrajna elidegeníthetetlen részének tartja. Mi több, Ankara gyakran fölemeli a hangját a krími tatárok „megfélemlítése miatt az Oroszország által megszállt Krím-félszigeten”. A félsziget eredetileg 1783-ban került orosz fennhatóság alá, miután az 1768-1774 közötti orosz-török háborúban Nagy Katalin cárnő csapatai vereséget mértek az Ottomán Birodalomra.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Makro / Külgazdaság Kína szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok
MTI | 2021. július 26. 07:02
Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".
Makro / Külgazdaság Az iparvállalatok optimisták, a kivitelezők épp ellenkezőleg
MTI | 2021. július 26. 06:27
Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató.
Makro / Külgazdaság Belépés csak védetteknek: idén magyarok zenélnek magyaroknak a fesztiválokon
Vég Márton | 2021. július 26. 05:27
Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.
Makro / Külgazdaság Fontos nap jöhet a magyar Pegasus-ügyben
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 16:08
Hétfő reggel ülésezne a Nemzetbiztonsági Bizottság. A kormány szerint erre nincs ok. Az ellenzék szerint a Fidesz távolmaradása beismeréssel érne fel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos