<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Alig pár nap különbséggel Kijev katonai megállapodást kötött az Egyesült Királysággal és Törökországgal. Az ukrán nép nem egyszerűen a háború végét akarja a Donyec medencében, hanem minimum követelményként nem akar vesztesként távozni a konfliktusból. Káncz Csaba jegyzete.

Csaknem másfél éve van hatalmon Volodimir Zelenszkij, Ukrajna legfiatalabb elnöke. Népszerűségének folyamatos csökkenésével párhuzamosan záródik a lehetősége a hosszú távú, strukturális államháztartási reformok megtételének. Ezzel egyre valószínűtlenebbé válik, hogy az év hátralévő részében hozzájut az IMF időarányos pénzéhez.

Kijevben tavasszal pár hónapos szolgálat után megbuktatták a legfőbb ügyészt és a Nyugat-párti ukrán kormányt, az új vezető tisztviselők pedig szinte kivétel nélkül be vannak kötve az oligarchákhoz. Az elnök ezzel az új paktummal próbálta megfordítani egyre romló támogatottságát – míg tavaly ez 74 százalékon állt, a múlt hónapra a támogatottsága 29 százalékra esett.

A donyeci kérdés

Az elnök sokat tett azért, hogy stratégiai nagybefektetőket találjon az ukrán gazdaságba, de eddig nem sok sikerrel. Zelenszkij pártja bizony aggodalmakkal telve várhatja az október végén esedékes helyhatósági választásokat.

Az amerikai légierő V–22 Osprey billenőrotoros katonai konvertiplánjai a Rapid - Trident 2020 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlaton Kijevben 2020. szeptember 23-án. Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)Az amerikai légierő V–22 Osprey billenőrotoros katonai konvertiplánjai a Rapid - Trident 2020 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlaton Kijevben 2020. szeptember 23-án. Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Zelenszkij eddigi népszerűségének egyik fő támasza volt azon eredeti ígérete, hogy Moszkvával „bármilyen áron” békét fog kötni a szeparatista megyék ügyében. Putyin azonban egyfajta társ-szuverenitást követel, amely gyakorlatilag végtelenítené a Donyec régió feletti orosz ellenőrzést. Mára azonban kiderült az ukrán elnök számára, hogy népe nem egyszerűen a háború végét akarja – hanem minimum követelményként nem akar vesztesként távozni a konfliktusból.

Minden valószínűség szerint ez a felismerés az oka az utóbbi napok rendkívül aktív elnöki ténykedésének, amelynek keretében két középhatalommal is szorosabb katonai szövetségre lépett.

Egyesült Királyság

Zelenszkij október 7-én két napos látogatásra érkezett feleségével a szigetországba, ahol tárgyalásokat folytatott Boris Johnson miniszterelnökkel. Ezt követően aláírták a politikai együttműködésről, a szabadkereskedelemről és a stratégiai partnerségről szóló ukrán–brit megállapodást.

hirdetés

Zelenszkij egyben 10 éves, 1,6 milliárd dolláros hitelszerződést írt alá, amelynek keretében az Egyesült Királyság 10 darab hadihajót gyárt az ukrán haditengerészet számára fekete-tengeri műveletekre. A Barzan osztályú hadihajó 8 darab hajók elleni rakétával van felszerelve, 35 fős legénységgel üzemel és 1800 tengeri mérföldes hatótávolsággal rendelkezik.

Törökország

Alig egy hét telt el a londoni út óta, de Zelenszkij és védelmi minisztere már tegnap 3 napos látogatásra érkezett Ankarába, ahol kétoldalú katonai megállapodást írnak alá. Az ukrán és a török sajtó már 10 napja jelentette, hogy az ukrán Ivchenko-Progress nevű vállalat fogja szállítani a meghajtóművet az új generációs, Gezgin nevű török cirkálórakétához, amely mintegy 1000 kilométeres hatótávolsággal bír majd.

Török jelentések szerint az új rakéta képességei az amerikai Tomahawk cirkálórakétához állnak majd közel. Ankara fel akarja fegyverezni ezekkel a rakétákkal Reis osztályú tengeralattjáróit is, amelyek közül az elsőt tavaly decemberben bocsátották vízre.

Mindezek kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy Törökország soha nem ismerte el a Krím-félsziget 2014-es orosz annexióját, és azt továbbra is Ukrajna elidegeníthetetlen részének tartja. Mi több, Ankara gyakran fölemeli a hangját a krími tatárok „megfélemlítése miatt az Oroszország által megszállt Krím-félszigeten”. A félsziget eredetileg 1783-ban került orosz fennhatóság alá, miután az 1768-1774 közötti orosz-török háborúban Nagy Katalin cárnő csapatai vereséget mértek az Ottomán Birodalomra.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló