3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A magas rangú ukrán forrás szerint a támogatásokról való lemondás jobban megérné a gazdáknak, mint a sok követelményt támasztó zöld megállapodásnak való megfelelés.

Ukrajna fontolóra veheti, hogy lemond az Európai Unió agrártámogatásairól, cserébe az unió Green Deal követelményeinek enyhítéséért a jövő hónapban kezdődő csatlakozási tárgyalásokon – mondta egy magas rangú ukrán tisztviselő a Reuters hírügynökségnek.

A több száz millió ember élelmezésére alkalmas hatalmas agrárkomplexummal rendelkező Ukrajna tavaly kapott uniós csatlakozási felkérést, és márciusban ágazati tárgyalásokat kezd a csatlakozásáról, hogy jogszabályait harmonizálja az uniós követelményekkel.

Ukrajna hatalmas mezőgazdasági ágazatának – amely Oroszország 2022-es inváziója előtt a világ negyedik legnagyobb gabonaszállítója volt – az Európai Unióba való integrálása valószínűleg rendkívül érzékeny politikai és gazdasági szempontból is.

Kijev hét év alatt 96,5 milliárd euró támogatásra lenne jogosult az EU Közös Agrárpolitikája szerint, ha a jelenlegi szabályokat rá is alkalmazzák.

Megérné a támogatásokról is lemondani

Az EU Green Deal, amely évtizedekre meghatározza a 27 tagországra vonatkozó mezőgazdasági szabályozást, ugyanakkor jobban nehezebbé tenné az ukrán gazdálkodók dolgát annál, mintha uniós támogatások nélkül dolgoznának – mondta a forrás.

"Számomra úgy tűnik, hogy az ideális tárgyalási stratégia (az), hogy kevesebb korlátozást érjünk el a kereskedelemben, kevesebb korlátozást a környezettel szemben (az ukrán gazdálkodók számára), és ezt hajlandóak vagyunk támogatásra cserélni" - érvelt az illetékes.

"Meg kell védenünk a versenyképességünket, nem szabad olyan bürokráciát csinálni, ami különösen a mi körülményeink között megállítaná a fejlődést - például tíz környezetvédelmi tanúsítványt szerezni valami apróságra."

A mezőgazdasági szektor kulcsfontosságú Ukrajna háborús időkben megtépázott gazdasága számára, és a háború előtt a gabona a teljes ukrán export felét tette ki.

Ukrajna már most is mezőgazdasági termékeinek jelentős részét az EU-nak értékesíti, és tagként exportjára nem vonatkozhatna vám vagy kvóta.

Az ukrán gazdák törhetik a fejüket. Fotó: depositphotos
Az ukrán gazdák törhetik a fejüket. Fotó: depositphotos

A tárgyalások kényes időpontban zajlanak, mivel az elmúlt hetekben Európa-szerte gazdálkodók vonultak az utcákra tiltakozásul az EU állatjóléti és növényvédőszer-használati zöld rendelkezései, valamint a mezőgazdasági területek 4 százalékának parlagon hagyási követelménye ellen.

A kijevi támogatás kifizetése a meglévő tagállamok mezőgazdasági támogatásainak mintegy 20 százalékos csökkentését is kikényszerítheti – írta a Financial Times tavaly ősszel.

Az EU azon döntése, hogy 2022-ben elengedi az összes ukrán élelmiszerre kivetett importvámokat, máris tiltakozásokat váltott ki az Ukrajnával szomszédos tagjaiban, mert gazdálkodóiknak küzdeniük kell az olcsóbb ukrán mezőgazdasági termékekkel való versenyben.

Az Európai Bizottság a múlt hónapban bejelentette, hogy meghosszabbítja az ukrán exportra kivetett importvámok felfüggesztését, ugyanakkor intézkedéseket javasolt az Ukrajnából származó mezőgazdasági behozatal korlátozására, valamint a parlagra vonatkozó szabályok nagyobb rugalmasságának biztosítására, ezzel próbálva elfojtani a dühös gazdák tiltakozását Franciaországban és más EU-tagországokban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG